To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. IV

Tess - Wto Lut 10, 2009 17:40

Cytat:
Choć bohaterka była suką, w jej rolę zawsze wcielały się psy - z uwagi na ich łatwiejsze szkolenie.

Dodatkowo większość z nich wymagała charakteryzacji, bo biała linia między oczami jest rzadką u collie odmianą i zwykle trzeba było domalować aktorowi ten element wizerunku.

Po pierwsze, biała strzałka wcale nie jest rzadką odmianą u collie. Po drugie, psy wcale nie są łatwiejsze w szkoleniu. Są inne, z sukami są jedne problemy, z psami inne i tyle. A Lassie grały psy z prostego powodu - nie miały cieczek, czyli nie gubiły szaty. Pies jest praktycznie tak samo ofutrzony przez cały rok, suka potrafi być praktycznie łysa w cieczkowych okresach...

sachma - Wto Lut 10, 2009 20:02

Tess, tam więcej jest ściem ;) np bardzo rzadki pudel TOY!
Tess - Wto Lut 10, 2009 20:14

Tak, widziałam, pudel najmniejszym psem świata, najdroższe zwierzaki itd. XD

Chciałabym pobawić się w taniec z psem, ale niestety w Polsce nie ma ludzi, którzy by się na tym znali. Może kiedyś, a póki co, ta kobieta zrobiła na mnie niesamowite wrażenie: http://www.youtube.com/wa...feature=related

Jeśli kogoś interesuje, wklejam artykuły.
Wpływ hodowli pod eksterier na inteligencję psów:
Artykuł w angielskim The Telegraph. - http://www.telegraph.co.u...not-brains.html
Raport szwedzkiego naukowca Kentha Svartberga. - http://www.svartbergs.se/pdf/BreedPersonality.pdf

sachma - Śro Lut 11, 2009 21:38

po kolejnych próbach dziś... byłam u znajomych Seby, bo moi albo mają takie psy że bez kija nie podchodź.. pojechaliśmy na herbatkę.. no i bardzo szybko musieliśmy się zwijać.. bo o ile ich mieszaniec amstaffa się do mnie nie zbliżał było dobrze, ale że ja zaczepna bestia, psiak bardzo szybko rozłożył się prawie że na mnie.. i nie było zlituj.. ciuchy się właśnie piorą, ja już się wyprałam.. bo swędziało mnie wszystko :/ z twarzą włącznie.. o rękach i brzuchu nie wspomnę :/
no i padła decyzja że koniec testów na mnie.. szukamy znajomego z pudlem, albo nawiązujemy kontakt z kimś kto pudla posiada w okolicy i wpraszam sie na herbatkę.. już nawet TZ po tym jak widział jak się męczę stwierdził, że przecież z charakterem będziemy mieszkać a nie z wyglądem.. co więcej jak się dowiedział że pudel duży wielkością będzie dorównywał mojemu wyżłowi, to stwierdził że to jednak pies :lol:
Od pani Iwony (hodowczyni pudla dużego) dostaliśmy namiary na ludzi z którzy mają mieszkanie w Gdyni i w okresie letnim często są tam razem z psami (dwoma pudlami) później wystawa w Sopocie i może na przyszły rok uda się psiuna kupić :D

może ktoś z was zna/ słyszał o jakiejś dobrej hodowli średniaków? bo hodowli dużych jest jak na lekarstwo i szczenię średnio kosztuje 3tys.. co dla mnie oznacza rok odkładania :| a normalną ceną za szczenie zawsze było 1.5-2 tyś...

[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 22:58 ]
Weźcie pobijcie Tess bo ona mnie jeszcze bardziej na pudla nakręca :P

pituophis - Pią Lut 13, 2009 15:24

Ja bym odkladal rok i kupil duzego (najlepiej importa po rodzicach wolnych od PRA, przebadanych optigenem). Strasznie mi sie podobaja!

I tak masz dobrze, duzy PSPP z dobrej linii to 1500-2500 euro.

Anonymous - Pią Lut 13, 2009 15:36

ile kosztuje border collie?
Tess - Pią Lut 13, 2009 15:56

aga, wszystko zależy od hodowli. ;)
Anonymous - Pią Lut 13, 2009 15:58

a najdroższy?
Tess - Pią Lut 13, 2009 16:06

Nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na to pytanie. To zależy, czy w Polsce, czy za granicą, czy sportowy, czy wystawowy. Prawda taka, że pies danej rasy może kosztować 1000 zł, a może kosztować 20000 zł. :P
Anonymous - Pią Lut 13, 2009 17:07

oj ale ja nie lubię tego tabu cenowego wśród hodowców.
wiem, że jak ktoś pyta o cenę, to pierwsze co przychodzi do głowy, to że jak ktoś ma ograniczenia portfela, to chorego psa uśpi zamiast leczyć.
ale ja po prostu chcę wiedzieć, czy na psa którego będę mieć za dwa lata powinnam oszczędzać już teraz, czy dopiero w przyszłym roku. chcę się z tym psem bawić w psie sporty, ale raczej dla zabawy, a nie na poważnie, na wystawy chętnie też bym się przeszła, ale nie chcę podporządkowywać swojego kalendarza psim wystawom.

w ogóle to się załamałam, bo żeby psa przywieźć do anglii, muszę najpierw poczekać pół roku aż się skończy kwarantanna:/

nezu - Pią Lut 13, 2009 17:14

aga, ale Tess nie ma alergii na opisywanie ceny.
Tess, tak jak my wszyscy na tym forum nie posiada border collie, ani ich tym bardziej nie hoduje.
Hodowcy faktycznie, mają alergię na takie pytanie, więc skąd niby MY - laicy, mielibyśmy wiedzieć ile taki pies kosztuje, skoro nie ma tego na stronach a pytania hodowcy nie zadamy, bo po co skoro tej rasy nie chcemy...

Takie pytanie zadaje się hodowcy, ewentualnie pisze się na dogomanii do posiadacza psa tej rasy.

Napisz im to co nam, to może takiej alergii na odpowiedź mieć nie będą...

Anonymous - Pią Lut 13, 2009 17:15

nie, to nie było odnośnie tess, tylko tak ogólnie, bo czytam inne forum i tam najeżdżają na każdego, komu się wymsknie publicznie ile dał za psa.
nezu - Pią Lut 13, 2009 17:21

Ano, to fakt.
Ale można też do hodowcy psiego czy kociego podejść na spokojnie i takie informacje uzyskać.. :)

Tyle, że trzeba raczej prywatnie (e-mail, rozmowa na żywo na wystawie, pw). Wiem, bo sama miałam podobne dylematy.
A jeśli będzie ci ciężko uzyskać na to odpowiedź, to może nastaw się na dwa lata oszczędzania, a potem jeśli okaże się, że psiak jest tańszy niż się spodziewałaś i zostaną ci jakieś zaskórniaki, zainwestuj w jakąś wyprawkę dla niego czy cuś. :)

Tess - Pią Lut 13, 2009 17:36

Powiem tak. Nie napiszę, mimo, że się orientuję, ile border kosztuje, w której hodowli, bo to nie moja sprawa, ale z dobrej hodowli w polsce dostaniesz bez problemu psa za ok. 2000 zł. Oczywiście wszystko zależy od skojarzenia, założeń względem jego przyszłości, itd. Prawda taka, że kupisz i za 1000 bordera, ale zostawię to bez komentarza. Cena "lepszego" psa ok. 2000 i więcej. Lepiej przygotować się na droższą opcję, pieniądze zawsze wydać się da, gorzej zdobyć. ;)
Anonymous - Pią Lut 13, 2009 17:54

Kurczę, walnęło mnie ostatnio na grzywacze chińskie :oops: . Nie wiecie może czy ta rasa choruje często na coś? I ile mniej więcej może taki kosztować?