To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Layla - Sob Maj 16, 2009 18:19

Mazoku, sfoć Miss Frog, plooosiem :serducho: :serducho: :mrgreen:
Mangusta - Sob Maj 16, 2009 18:22

Layla, przecież sfociłam, patrz uważnie ;P ona jest płaska i zakopana więc jej nie uchwycę z innej perspektywy ;P
Layla - Sob Maj 16, 2009 19:13

OMG, przegapiłam!!! Jaka boska :serducho: :serducho: :serducho:
devilline - Sob Maj 16, 2009 19:23

Layla napisał/a:
OMG, przegapiłam!!! Jaka boska :serducho: :serducho: :serducho:

Wygląda jak roztopiony ser ; p
Łaaa, jakie oczy *___*

Anonymous - Sob Maj 16, 2009 20:20

Maz, a kiedy bedzie mozna adoptowac od was z gadziarni? Na jesien prawdopodobnie bede chciala dwie samice gekona (eublefara, tak, pitu, wiem) i wolalabym wziac od was. Czy moge sobie tylko pomarzyc, bo to odlegla przyszlosc?
Mangusta - Sob Maj 16, 2009 21:45

ja nie wiem, sama czekam z niecierpliwością na jakiś oficjalny komunikat bo bym wtedy mogła wziąć boasa (a tak muszę czekać na młode :| ). miało być coś na wiosnę ale sie nie zapowiada w ogóle na razie. gekony sobie możemy brać jako wolontariusze dla nas samych ale nie bardzo z rozdawaniem na prawo i lewo bo jak coś się sypnie to na nasze głowy...
Anonymous - Sob Maj 16, 2009 22:03

no spoko. to ja poczekam, jak by sie zmienilo to pisz. Moze akurat bede mogla jakiegos wziac :)
L. - Sob Maj 16, 2009 22:58

Mazoku, ten gekonek to Wasz? jak tak, zrobiłabyś zdjęcie jego terrarium? jestem ciekawa jak te wszystkie płyty i pokrywy wyglądają w rzeczywistości.

booże. naoglądałam się dzisiaj różnych aptorów, raptorów i innych..
i mam problem.. nie wiem czy wybrać eublefara czy Rampholeon brevicaudatus ;(
mogę tylko jedno.
raz, że miejsce na terrarium mnie ogranicza, dwa wiem, że z większą ilością zwierząt nie wyrobiłabym się czasowo.

intrygują mnie też modliszki, szczególnie, że mam do nich sentyment, aczkolwiek ich krótkowieczność mnie od nich oddala..
i marzy mi się coś większego, co poczuje na dłoni.

szkoda, że ten kameleon żyje tylko te 3-4 lata... jest może jakaś odmiana o podobnych wymaganiach i nie wielkim wyglądzie, która żyje choć trochę dłużej?

nie wiem, no nie wiem..
wiem, że mam mnóstwo czasu na decyzje, chociażby czas w którym zbiorę porządną sumkę, tak abym miała na różne cudowne pierdoły do terra, bo wiem, że jak zacznę je urządzać czy dla kameleona, czy gekona to będę chciała jak najlepiej i najciekawiej..

Anonymous - Sob Maj 16, 2009 23:03

L. napisał/a:
jest może jakaś odmiana o podobnych wymaganiach i nie wielkim wyglądzie, która żyje choć trochę dłużej?

kameleona? nie ma, przynajmniej nie w PL

L. napisał/a:
Mazoku, ten gekonek to Wasz?

te geki sa ze schronu

L. napisał/a:
nie wiem czy wybrać eublefara czy Rampholeon brevicaudatus

ja bym wziela geki. nie przekonuja mnie jakos te mini kameleony. male to to takie, musi miec dobra wentylacje, ciezko z tak mala karmowka, i mi sie wizualnie nie podoba :P

a co do terra dla geka - http://www.terrarium.com....hp?id=111&rod=1

L. - Sob Maj 16, 2009 23:38

katasza, dzięki.

narodziło mi się nowe pytanie.
a co z roślinkami? bo z tego co widzę na zdjęciach (o ile doszczętnie nie oślepłam)
to one są sztuczne? jak ma to się do tego, że "gekony lubią próbować wyposażenie swojego terra".
a. i z tego co wyczytałam to wysokość 25-30 cm, a na tych zdjęciach terra mają z 50 :shock:

przepraszam, że tak zasypuje pewnie banalnymi pytaniami. :oops:
ale ja wole najpierw wszystko wiedzieć, a nie potem pluć sobie w twarz, gdy coś sie dzieje..

Anonymous - Sob Maj 16, 2009 23:49

Roslinki moga byc sztuczne, a moga byc i zywe. Ja preferuje zywe i do swojego terra takie tez kupie. Nie moga byc kaktusy o jakich ostrych kolcach. U mnie bedzie grubosz i aloes.
L. napisał/a:
"gekony lubią próbować wyposażenie swojego terra".

ale raczej sztucznych roslin nie zjadaja ;) z tego co zauwazylam u kolezanki geka kiedys to one bardziej badaja np. jezykiem, niz cokolwiek jedza z wystroju ;)
L. napisał/a:
a. i z tego co wyczytałam to wysokość 25-30 cm, a na tych zdjęciach terra mają z 50

wszedzie podane sa wymiary minimalne. Wiec 25-30 to min. Moje ma 30, jak bym miala robic to bym pewnie zrobila ciut wyzsze, no ale takie juz mam. Te geki nie maja przylg na palcach wiec nie moga sie wspinac po gladkich powierzchniach, ale w takich wysokich terra robia przewaznie scianki ze styropianu z roznymi jaskniami, schodkami, polkami wiec automatycznie zwiekszamy przestrzen zyciowa zwierza.

L. - Sob Maj 16, 2009 23:57

ejj. to dziwne.
ale takiemu gekonowi np. samcowi nie bedzie smutno samemu?
piszą, ze to zwierzęta stadne, ale np. samce charakteryzują się tym, że są terytorialne.

nie wiem co o tym myśleć :|
jaka jest prawda?

Anonymous - Nie Maj 17, 2009 00:08

nie wiem czy bedzie smutno, ja nie popieram trzymania zwierzat samotnie.
gady uwielbiam za to, ze obserwujac je moge sie przeniesc na chwile z tym kawalkiem pustyni/tropikow jakim jest terrarium do ich swiata. Wiec jak jest stadko to mozna obserowawac ich rozne stadne zachowania.
Samcow nie powinno sie trzymac razem. Geki najlepiej trzymac w haremach jesli chce sie miec samca. Tyle, ze w posiadaniu haremu odstrasza mnie to, ze one sie dosc szybko mnoza, a jednak w PL jest ich mnostwo, wystarczy wejsc na allegro. A nie widzi mi sie nie sprzedanie ich i posiadanie 10 terrari.
Wiec zdecydowalam sie na 2-3 samiczki.

L. - Nie Maj 17, 2009 00:26

a.
czy płeć u gekona ma jakiś wpływ na jego usposobienie, ruchliwość?
zachowanie w stosunku do człowieka?

Anonymous - Nie Maj 17, 2009 00:35

tego niestety nie wiem, poczytaj tcp, tam te gekony maja swoje forum ;)