To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Rasowy czy z zoologa?

Paulina87 - Pon Wrz 12, 2011 10:12

My np bierzemy zwierzęta z hurtowni gdzie mają również artykuły zoologiczne. Nie pamiętam nazwy.
dusia - Pon Wrz 12, 2011 10:31

U nas w 1 zoologu własciciel sam mnoży gryzonie, bo on głownie jest hodowcą węży i jaszczurek. I takie np. "dumbo sprowadziłem z Wielkiej Brytanii, bo w Polsce takich nie dostaniesz, a tu za jedyne 17 zł masz rasowego szczura, ktorego nikt prócz Ciebie nie będzie miał" (tekst do dziewczyny pytającej o dumbo).
Byłam pytac u nich o karmę typu VL czy Tima, to mnie wysmiali, bo oni mają kilkaset szczurów i rzucają im na tydzień po marchewce do akwarium, że mam się nie wygłupiać bo to bardzo tanie zwierzęta są. Pozabijałabym -.-

aneczka1-13 - Pon Wrz 12, 2011 10:47

A w jakim to mieście?? Może warto by było zgłosić ten sklep do SPS?? Bo z tego co mówi ten facet to nie wydaje mi się aby te warunki tam były dobre.
dusia - Pon Wrz 12, 2011 13:06

Żory. Zgłaszałam to jakieś 2 lata temu do Tozu (wczesniej wykłócając się z właścicielem o warunki), ale głucho. A facet jest najbardziej znanym "dostawca karmówki" w mieście i okolicach, dlatego własnie, że ma dużą hodowlę gadów, równiez znaną na szeroką skalę.

Poprawiłam literówki - karola

Mangusta - Pon Wrz 12, 2011 13:58

dusia napisał/a:
równiez znaną na szeroką skalę.
tzn? nazwa sklepu?
dusia - Pon Wrz 12, 2011 14:04

hm... Salamanda? Nie jestem pewna, daaawno tam nie bylam. Wiem tylko ze jak jeżdzę na giełdy to on zawsze tam jest i ludzie mówią, że ma najtańsze gady, że warto etc.
Journey - Pon Wrz 12, 2011 14:40

Słuchajcie, czy nowa ustawa zmieni coś odnośnie sprzedaży zwierząt w sklepach?

W Tesco w małym akwarium są trzy fuzzy - samiec i dwie samice /jedna z miotem, druga z brzuchem/ . Samiec wygląda kiepsko. I co tu można zrobić? :roll:

Mangusta - Pon Wrz 12, 2011 15:06

dusia napisał/a:
hm... Salamanda?
nie znam i nie widziałam nigdy takiego sklepu, nie licząc ekooszołomów o tej samej nazwie.
dusia - Pon Wrz 12, 2011 16:24

sklep zoologiczny się tak nazywa, ale jesli o hodowle chodzi, to jego nazwiskiem raczej, ale nie powiem Ci jakim, bo totalnie niepamiętam (a znałam bo szukałam go kiedyś na forum w celu zakupu jaszczurek).
Alexxx - Pią Wrz 30, 2011 13:00

Byłam dzisiaj w sklepie zoologicznym kupić sciółke, tak przelotem, z przyzwyczajenia wodziłam wzrokiem po akwariach z gryzoniami i przystanełam przy szczurkach, pamietam jak na poczatku miesiaca urodziły sie tam małe ogonki, teraz były oddzielone, troche podchowane, maja niecały miesiac, stalam nad nimi bite 20 minut, teraz mam dylemat, bo stać mnie na kolejnego szczura, planuje wieksza klatke niebawem...ale sama nie wiem...czy dać szanse maluchowi z zoologa ? Jak sądzicie ?
Kasik - Pią Wrz 30, 2011 13:04

Alexxx, nie. Każdy tutaj powie Ci to samo. Szczury nabywamy z rasowej hodowli bądź z adopcji. Zajrzyj do działu oddam, tam też jest wiele szczurów bez domu - lepiej im daj szansę.
Niamey - Pią Wrz 30, 2011 13:05

Alexxx, jeśli oddadzą Ci go za darmo, nie ma problemu. Jeśli miałabyś płacić, odpowiedź brzmi: nie.
Jest mnóstwo szczurów do adopcji, po co nabijać kieszeń komuś, kto nieodpowiedzialnie rozmnaża szczury? Małe szczurki są słodkie, ale czasem lepiej nie wchodzić do sklepu.

Alexxx - Pią Wrz 30, 2011 13:14

Co racja to racja, ale szczurki z forum domek ciepły mają, a te z zoologa nie wiadomo czy nie trafią do terrarium z w wężem...smutno się robi widzac tyle łapek napierajacych na akwarium jak obok nich przechodzisz...
Oli - Pią Wrz 30, 2011 13:17

Alexxx, a nie robi Ci się smutno jak pomyślisz, że napędzając właścicielowi sklepu kasę kupnem szczurów napędzasz tym samym jego chęć do rozmnażania? Skąd wiesz czy on nie rozmnaża braci z siostrami, czy synów z matkami? Warunki sklepowe nie są dobre dla samic w ciąży, dla wychowywania młodych. Do tego jeśli pierwotnie wziął do swojego sklepu szczury z hurtowni, to także przyczynił się do popierania skandalicznych warunków i Ty kupując od niego szczura też się do tych złych warunków przyczyniasz, popierasz je swoim działaniem.
Alexxx - Pią Wrz 30, 2011 13:24

Ja rozumiem, zdaje sobie sprawę jak to działa, poprostu zawsze byłam wrażliwa na cierpienie zwierząt i serce mi sie kraja jak widze jakiegokolwiek gryzonia czy inne zwierze w klatce, z której nie jest wypuszczany, gdzie wode dostaje w spodku od doniczki i nie ma domku żeby się schowac, tylko wciska zadek w róg akwarium.
Dwa razy miałam chomiki z zoologa, jeden zmarł po miesiacu, nie wiadomo co mu było, ale zdrowy pewnie do mnie nie przyszedł, nigdy wiecej nie kupiłam zwierzecia z zoologa, moje szczurki są z tz `wpadki`, nigdy nie byłam zwolenniczka `fabryki` zwierząt, chciałam poprostu przyczynic sie do tego, ze zamiast u weża szczurek trafi do dwóch kolegów i cieplego miejsca.