Archiwum - Psiaki XVII
katasza - Pią Paź 04, 2013 21:47
A ja sie ciegle przymierzam do barfa. Chociaz niedawno kupilam 15 kg karmy, a podobno lepiej suchego z barfem nie mieszac...
sachma - Pią Paź 04, 2013 23:35
| katasza napisał/a: | | a podobno lepiej suchego z barfem nie mieszac... |
podobno tak.. ale.. znam hodowczynie, która swoje pudle od lat karmi rano suchą karmą a wieczorem podaje surowe mięcho..
Moje kundle będąc na suchej dostawały 2-3 razy w tyg mięso.. nic im nie było, sensacji nie miały i bardzo płynnie przeszły na prawdziwy barf.
Wielu hodowców, których znam karmi suchą i kilka razy w tygodniu daje mięso, nabiał czy warzywa..
AngelsDream - Sob Paź 05, 2013 11:36
| Ninek napisał/a: | | Sporo psów w moim otoczeniu niedawno zaczęło jeść totw i nie trafili się niezadowoleni właściciele. Psom służy, kupy fajne, brak sensacji żołądkowych, itp. |
Owszem, Baaj potwierdza.
Almo Nature podobnie.
mmarcioszka - Sob Paź 05, 2013 11:41
U nas też TOTW jest numer jeden, Czarek poleca
Ninek - Sob Paź 05, 2013 12:09
Mój pies na każdą inną reagował sraczką, luźne kupy to była norma. Od pierwszego dnia na totw zero problemów z układem pokarmowym Sierść się poprawiła nawet, a dość krótko je
Sorgen - Sob Paź 05, 2013 18:30
TOTW brzmi kusząco jeśli chodzi o skład i opinie ale kurde spore dawkowanie jest mam nadzieję że nie idzie to w parze z dużą ilością qp.
Który smak polecacie? Bo może faktycznie bym się skusiła na próbę
mmarcioszka - Sob Paź 05, 2013 18:34
Sorgen, ja kupuję z łososiem, jest super
Czarek najlepiej "działa" na rybach, drobiu wcale nie trawi, ten z bizona też jadł, ale mniej chętnie, więc dla nas to idealny smak.
Ninek - Sob Paź 05, 2013 19:35
Fox też łososia je. Bizon jest bardziej kaloryczny bo więcej tłuszczu więc dobre dla aktywnych psów. Fox aktywny ale na większą ilość tłuszczu źle reaguje.
Koleżanka karmiła trzema różnymi i jej psy wszystkie chętnie jadły (ma trzy różne psy, od kulawej, starej ONki, przez starego jamnikowatego kundla do młodej, mega energicznej suki bez tylnej nogi - Magda jest pracownicą naszego przytuliska, stąd taki ciekawy zestaw ).
Fox dostaje trochę mniej niż w zalecanej dawce bo to było za dużo dla niego - bodajże AD też pisała, że Baaj mniej je.
Kupy są wg mnie baaardzo przyzwoite jak na suchą karmę. Nieporównywalnie mniejsze i bardziej zwarte od kup moich suk, które jedzą Bosha (ryba i ziemniaki). Dobrze się przyswaja
mmarcioszka - Sob Paź 05, 2013 19:52
A jeśli chodzi o porcje, to Czarek też je mniej, ta karma jest bardzo wydajna
Sorgen - Nie Paź 06, 2013 08:39
A powiedzcie mi co sądzicie o ilości białka np. w tej z bizonem? Ile białka powinno być w karmie dla psa? Bo mąż mnie straszy że dużo białka i że suce nerki padną (aktualnie ma zdrowe ale jednak u bulli lubią się psuć).
ramydada - Nie Paź 06, 2013 17:12
Pamiętajmy, że psy są jednak z natury mięsożercami. Dlatego 32% białka surowego jest jak najbardziej w porządku. Zapewniam Cię, że nic się nie stanie ani nerkom ani serduszkom Twoich bulli z powodu spożywania tej ilości białka w karmie.
Faktycznie przy spożywaniu nadmiaru białka mogłoby dojść do uszkodzenia nerek, jednak mówimy tutaj o żywieniu głównie białkowym i dodatkowo niezbilansowanym. W tradycyjnym żywieniu przyjmuje się, że ilość białka w przemysłowych karmach dla psa powinna zawierać się w ilości do 40%. Przy czytaniu etykiet trzeba zwracać uwagę na użyte pojęcia i umieć je włąściwie odczytywać: "25% kurczaka", "25% mięsa z kurczaka", "25% mięsa", "25% suszonego mięsa", "25% hydrolizatu białkowego", "25% białka surowego" itd. Ale to myślę, że wiesz .
Tak poza tym moje zwierzaki (psy i kot) były kiedyś na TOTW, zanim przeszłam na BARF. Jadły wiele karm, jednak TOTW uważam za jedną z lepszych karm gotowych na rynku. Kotu w prawdzie nie posłużyła, ale u psów się sprawdziła.
Sorgen - Nie Paź 06, 2013 18:58
Masz wykształcenie weterynaryjne że mnie zapewniasz że suce nic się nie stanie gdy będzie jadła taką ilość białka? Bulle mają genetyczną skłonność do choroby nerek. Niby piszą że 40% dla psa jest ok ale nie trafiłam na karmę z taką zawartością białka, nawet wśród karm mega polecanych. Zazwyczaj jest to w okolicach 25-max30% stąd moje wątpliwości co do ilości tego białka. Nie wiem czy te 33% to już dużo i może zaszkodzić przy podawaniu ciągłym czy jeszcze nie. Niby mogę co miesiąc suce badania moczu robić, ehh sama nie wiem. Nie mam jak weta zapytać bo na tej prowincji nie ma takiego któremu bym ufała w kwestii żywienia, każdy poleca te chrupki które sam sprzedaje
Karma mnie kusi bo pół dnia czytałam opinie na jej temat, niestety nie znam nikogo kto by tym bulla karmił Karmy z rybą raczej nie ruszy
Moja suka też była na BARFie, niestety po operacji ratującej jej życie właśnie z powodu wypadku podczas BARFowania zrezygnowaliśmy z tego sposobu karmienia
Nakasha - Nie Paź 06, 2013 20:10
Jesienny las.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Shira skończyła dzisiaj rok.
rudziak - Nie Paź 06, 2013 21:41
| Nakasha napisał/a: | Shira skończyła dzisiaj rok. |
Najlepszego
Tess - Nie Paź 06, 2013 23:25
Sorgen, z tego co pamiętam, większość moich znajomych karmiących TOTW, co drugi lub trzeci worek kupowało inną, mniej białkową karmę. Albo dawało np. raz w tygodniu inną. To samo tyczy się Orijenu i innych bezzbożowych.
A co się stało na tym barfie? Pytam z ciekawości, bo sama barfuję z jedną suką od kilku miesięcy...
|
|
|