To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

dusia - Pią Paź 14, 2011 14:42

No rosną, byle nie za szybko, jak mi wet powiedział, bo jak sie w młodości rozpasa to potem tylko problem będzie.

Off-Topic:
tak patrzę na ten rozpis... jak byłam na diecie to jadłam neiwiele więcej xD

Moongroow - Pią Paź 14, 2011 22:41

Słuchajcie, mogę swoim ogonkom do diety wprowadzić ryż prażony?

Skład ryżu wygląda następująco (kupowałem go w sklepie ze zdrową żywnością):

- ryż preparowany 100%
- Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów archaidowych i innych orzechów, glutenu , sezamu , soi , mleka.

Co o tym myślicie? Nie zrobi nic moim ogonkom ?

Martini - Pią Paź 14, 2011 22:55

Możesz, ino nie za dużo, bo to kaloryczne. Albo daj im to szybko spalić. Ale z takimi pytaniami to nie do działu o karmach, bo się dostanie po nosie;)
Moongroow - Pią Paź 14, 2011 23:11

No ostatnio moje pytanie o coś takiego przeniesiono tutaj :)
Bel - Pon Lis 21, 2011 21:20

wasze ogony jedzą tę karmę? (Labofeed B) moje kompletnie strajkują... nie przyszło łatwo przerzucić je na rat&mouse ale tego to już nawet obsikać nie chcą :roll:
MadziaK - Pon Lis 21, 2011 21:28

a moje wcinają szału nie ma ale jakoś im idzie
Bel - Pon Lis 21, 2011 21:30

MadziaK, o szale to ja nawet nie marzyłam xD na razie widzę tylko :cenzura: w oczach i ogólne poirytowanie "no jak mogła nam żwir nasypać?!" :roll:
Oli - Pon Lis 21, 2011 21:31

moje jedzą i się biją o peletki, bo im sypię timę i garstkę tego granulatu :D
Martini - Pon Lis 21, 2011 21:31

Ja jeszcze nie czestowalam, ale coś tam zostało wykradzione z torby stojącej na podłodze i wyniesione pod szafę, wiec może chociaż pachnie dobrze. Nie wiem, czy skonsumowano, czy czeka na czarna godzinę, jak zacznę glodzic :twisted:
klauduska - Pon Lis 21, 2011 21:43

a moje wszystkie tymczasy wcinają ze smakiem :mrgreen:
wushu - Pon Lis 21, 2011 22:23

Moje dostają mieszankę: Tima, verselle laga complete i ten żwir :P
Rządzi Tima, resztę od biedy wyjedzą, albo raczej zaniosą gdzieś w kąt i porzucą :P

Pyl - Pon Lis 21, 2011 23:51

Bel, no to wreszcie masz karme, na której mogą bezstresowo chudnąć. Jak zgłodnieją to zjedzą, nie ma obaw. Będą mogły też jeść po trochu, skoro nie schodzi zaraz po podaniu. Karma ideał.
Czekam na nią niecierpliwie.

Bel - Wto Lis 22, 2011 07:24

Pyl, żadna karma ideał.. to tak jakby powiedzieć, że głodówka jest najlepszą formą chudnięcia :roll: i chudnąć mogą tylko ze stresem za równo dla nich jak i dla mnie bo się tłuką w nocy jak szalone :/
Pyl - Wto Lis 22, 2011 12:32

Bel, karma, której nie żrą jak głupie tylko skubną jak są głodne daje szanse na stały dostęp do pokarmu bez ryzyka utuczenia zwierząt.
Po pierwsze daj im szansę - mają takie zapasy w tłuszczyku, że zanim się przekonają do jedzenia nowego to dużo nie stracą. Po drugie - chyba mieszasz im nową karmę ze starą na starcie, więc zagłodzić ich tym nie zagłodzisz. Po trzecie - możesz też mieszać tę karmę na stałe z inną - wtedy będą jeść smaczniejszą w porze karmienia, a tę jako mniej smaczną w miarę potrzeb.

A jak Ci nie pasuje to nie próbuj :wink: - w końcu to Twój wybór i Twoja decyzja, tylko potem nie pisz, że one wszystko wyżerają jak mogą i tyją :P

MadziaK - Wto Lis 22, 2011 13:26

a może by wydzielić temat do odżywiania ?