To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Anonymous - Pią Lis 18, 2011 09:54

babyduck napisał/a:
Podzieli się chrupkami, opijać będziemy wodą, a na deser po żwaczyku :wink:
:hahaha: to ja wolę suchy chleb Rudej jednak.... :D

A będziesz ją wystawiać poza Polską? Druskienniki, te sprawy? :brewka:

babyduck - Pią Lis 18, 2011 10:17

Viss, jak będzie kasa i okazja, to czemu nie. Ale nie mam parcia na intera. Jeszcze.
Anonymous - Pią Lis 18, 2011 10:25

To może za rok skusisz sie na wycieczkę ze mną. ;)
babyduck - Pią Lis 18, 2011 11:22

A będziesz wystawiać małe białe?
Anonymous - Pią Lis 18, 2011 11:40

Pewnie będę, nie do końca to ode mnie zależy, ale biorąc w.o. szczeniaka będę raczej zmuszona. :wink: Mam nadzieję, że to polubię.
Sorgen - Pią Lis 18, 2011 11:54

Vissbierzesz na warunek hodowlany piesa? Bo jeśli nie to czemu masz być zmuszona do wystawiania psa, nawet wybitnie obiecującego? Przecież nie ma takiego obowiązku.
Anonymous - Pią Lis 18, 2011 13:09

Sorgen napisał/a:
Viss, bierzesz na warunek hodowlany piesa?
nigdy w życiu! Nie życz mi tak źle. :D
Sorgen napisał/a:
Bo jeśli nie to czemu masz być zmuszona do wystawiania psa, nawet wybitnie obiecującego? Przecież nie ma takiego obowiązku.
bo to co mówisz jest prawdą ale czasem teoretyczną. Praktyka jest taka, że hodowla podpisuje szczegółowa umowę... Hodowle z wyższej i najwyższej półki (albo robiące dobre, ambitne skojarzenie) dają psy tylko tym, którzy je będą wystawiać. Ja sie temu nie dziwię, nie po to wyrabiają renomę, żeby im miot 1-4 szczeniaków poszedł na kolana. A peta z krzywymi zębami/nogami/itp nie chcę. Przynajmniej na razie. :oops:
quagmire - Pią Lis 18, 2011 13:12

Jej, wzruszyłam się. Jestem strasznie dumna z Negiera :serducho:
Oli - Pią Lis 18, 2011 13:14

Viss napisał/a:
A peta z krzywymi zębami/nogami/itp nie chcę.
i Ty mówisz, że liczy się dla Ciebie charakter, a nie wygląd? :P
Anonymous - Pią Lis 18, 2011 13:16

Oli napisał/a:

i Ty mówisz, że liczy się dla Ciebie charakter, a nie wygląd? :P
tak, nadal to podtrzymuję. Miot sie nie urodził, nie widziałam szczeniaków, nie ma o czym mówić. Wybiorę szczeniaka - będę sia martwić - albo jego zgryzem albo wystawami. ;) A póki co modle sie, żeby urodziła sie sucz i to nie jedna, bo jestem pierwsza ale za hodowcą.
Badoha - Pią Lis 18, 2011 13:18

babyduck, nie ma problemu - zjemy i chrupki :mrgreen:
Sorgen - Pią Lis 18, 2011 13:53

No to teraz rozumiem o co chodzi, choć szczerze powiedziawszy nie zdecydowałabym się kupić psa z hodowli gdzie hodowca wymusza na mnie wystawianie :shock: Tzn. hodowca ma pełne prawo do takiego zapisu w umowie i wystawianie ma być jednym z warunków sprzedaży no ale by mnie to cofało od zakupu.
Sama wstępnie rozmawiałam ze znajomą na temat bullwy od niej na warunek i jednym z punktów umowy byłoby że ona na siebie bierze koszty wystaw i ona psa na wystawę zawozi i wystawia. Sama przez jakiś czas robiłam asystenturę w związku ale ostatnio mnie wybitnie cofa cały ten cyrk z wystawami i udziału w nich nie zamierzam brać ani z obecną suką ani z przyszła.

Anonymous - Pią Lis 18, 2011 14:09

Sorgen napisał/a:
Tzn. hodowca ma pełne prawo do takiego zapisu w umowie i wystawianie ma być jednym z warunków sprzedaży no ale by mnie to cofało od zakupu.
mnie to nie tyle oburza, co zastanawia. Ale wydaje mi sie, że to po pierwsze kwestia tego jak sie z hodowcą dogadasz, jakie konkretnie warunki ustalacie. Po drugie to chyba tez specyfika rasy ma na to wpływ. Hodowli bolończyka jest malutko (i nie mówię o PL a o europie). W miocie rodzi się śrenio 3 szczeniaków, hodowle, poza dwoma mają po max 2 suki, nie robią zresztą miotów co roku. Dlatego poniekąd rozumiem takie stawianie sprawy.
Osobiście nie mam nic przeciwko, ja jestem maksymalnie elastyczna w tej kwestii, właśnie dlatego, że chcę wybrać charakter, więc cała reszta warunków jest zupełnie drugo a nawet trzeciorzędna. Mogę chodzic na wystawy, nie widzę problemu, mam nadzieję, że mi sie spodobają, polskich i tak będę unikać. Jak słusznie zauważyłaś coś takiego jak kultura kynologiczna w tym kraju nie bardzo istnieje, więc..

sachma - Pią Lis 18, 2011 14:32

Pytanie mam, a raczej taka mała sonda.. ostatnio poruszona z koleżanką z pracy, teraz wyczytana na forum...

Czy zamykacie psy kiedy przychodzą do was goście bojący się psów? albo w ogóle kiedy przychodzą goście?

AngelsDream - Pią Lis 18, 2011 14:34

sachma napisał/a:
Czy zamykacie psy kiedy przychodzą do was goście bojący się psów?

Zamykamy, zwłaszcza Baaja, po co pies ma łykać czyjś stres?