To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

dusia - Wto Wrz 27, 2011 20:45

Wybierają, wybierają, a wymieszaną mam Timę i Vitacraft. Tak jakoś z niechęcią, ale jak zaczną, to po kilka chrupek na raz zjedzą. No cóż, będzie kolejne 5 kg Timy więc muszą się przyzwyczaić :p
Moongroow - Czw Paź 13, 2011 16:43
Temat postu: Czy taki zestaw jest dobry?
Witam!
Moje szczurki aktualnie do akwarium mają włożone:

3 kolby Vitacraftu Carotties, nieco suchej karmy beaphar care+, kostkę wapienną, nieco kiełków lucerny, nieco kiełków fasoli mung, i kawałek pomidorka (obranego ze skórki).

Co sądzicie o czymś takim? Chcę raz w miesiącu podawać im kawałek surowego tuńczyka lub makreli. Do tego wieczorem dostają po krążku banana.

Proszę o opinie i porady, wszystkie są dla mnie cenne! Chcę by szczurki były zdrowe i silne :)

Lavi - Czw Paź 13, 2011 16:46

Moongroow, akwarium nie jest dobre dla szczurów. Zmień im je na klatkę, po której będą mogły się wspinać.
Moongroow - Czw Paź 13, 2011 16:47

Wiem o tym, pisałem już w innym temacie iż zamówiłem klatkę dla szczurów, jutro ma ją przynieść kurier, to takie "przejściowe" mieszkanko. Pytam o zestaw żywieniowy :)
Lavi - Czw Paź 13, 2011 17:12

Zestaw żywieniowy jest okej, chociaż nie lubię firmy Vitacraft i od szczura zależy co je. Dla mnie w kolbach mają śmieci, moje ogony tego nie jedzą;)
W całym dziale o odżywianiu możesz zobaczyć co jeszcze można podawać swoim ogonom. Każdy lubi co innego.
Ja dodatkowo prócz suchej daję swoim warzywa, orzechy w łupinach, słonecznik i produkty gerbera dla niemowląt;)

Oli - Czw Paź 13, 2011 17:21

halo, mamy od tego tematy! jak to wygląda żeby global mod zamiast przekleił czy pokierował do odpowiedniego działu toczył dysputy? :]
karola - Czw Paź 13, 2011 17:41

Oli, mod też człowiek więc może się zagapić ;)

Scaliłam. Moongroow używaj opcji "Szukaj" zamiast powielać tematy.

Oli - Czw Paź 13, 2011 17:49

karola napisał/a:
Oli, mod też człowiek więc może się zagapić ;)
aha, to nie wiedziałam, że nie widzi związku z jedzeniem i tysiącami tematów o jedzeniu na naszym forum, aha... :roll:
Lavi - Czw Paź 13, 2011 19:41

Off-Topic:
Oli, daj już spokój bo chyba nie masz już zbytnio kogo się przyczepiać i czepiasz się wszystkiego;P

Dzięki Karola za scalenie;)

Moongroow - Pią Paź 14, 2011 00:16

Słuchajcie, ułożyłem mniej więcej plan karmienia moich ogonków. Czy moi mili doświadczeni koledzy oraz piękne i równie doświadczone koleżanki mogły by rzucić okiem na to i powiedzieć co dodać/ująć i co o tym myślą?

Po prostu tak kocham moje ogonki, że chciałbym by miały często zmieniany plan żywienia :) więc jeśli ktoś ma jakieś "ale" do planu - śmiało! Jestem otwarty.

Pozdrawiam
Michał

[ Dodano: Pią Paź 14, 2011 00:22 ]
Dodam jeszcze, że nie - w sobotę i niedzielę nie ma postu jednak to są dni szczurka - wtedy będą dostawać jakieś specjały typu arbuz itp. wg. tego co akurat dostanę na zakupach :)

karola - Pią Paź 14, 2011 07:32

Moongroow, wygląda nieźle tylko jak dla mnie jakoś tego dużo jak na jeden dzień.
jolaada - Pią Paź 14, 2011 09:00

O rany ! Ale jadłospis! Michał, czy o żywienie ludzi też tak dbasz? Zaimponowałeś mi. Mogę się do Ciebie wprowadzić? Będę płacić za żywienie.
Pozdr Jolka
Moje uwielbiają suchy chleb, taki z kaloryfera i takie same biszkopty.Polecam.I chrupkie pieczywo, takie dietetyczne- kupuję sobie ale tylko im smakuje :lol:

dusia - Pią Paź 14, 2011 10:21

tyle jedzenia ze w weekendy post by się przydał :p
No a tak serio to też mi się strasznie dużo wydaje.

Kasik - Pią Paź 14, 2011 12:15

Mi też :P Ja bym tego nie przejadła, szkoda że mnie tak nikt nie karmi, bo ja sama siebie tak nie potrafię :mrgreen: Poza tym zauważyłam, że w poniedziałek 2xdostają pomidora - nie wiem, czy to nie za dużo dla małych szczurów, pomidor ma dużo potasu. Poza tym widziałam też gdzieś ser 2x dziennie - ja osobiście jestem przeciwniczką podawania sera szczurom, jedynie czasem jako przysmak, a nie 3 razy w tygodniu, ale wiem, że zdania są podzielone na ten temat. Ja bym dała maksymalnie raz w tygodniu kawałeczek.
Moongroow - Pią Paź 14, 2011 13:59

Wiecie, tego jest sporo bo to młode ogoniaste i po prostu rosną :) Jak nie przejedzą, to zazwyczaj wyrzucam - nie ma większego problemu. Poza tym staram się porcjować "na oko" żeby było tego wszystkiego mimo wszystko proporcjonalnie dla dwóch szczurek.

Jak mam kogoś karmić, to zapraszam :D Gotować też potrafię ;) :lol: