Archiwum - Pajączki ^_^
Anonymous - Śro Kwi 22, 2009 14:07
yoshi napisał/a: | Viss, pająki mają różne rozmiary | tyle to ja wiem dziecinko. Miałam na myśli jak na ten gatunek.
nezu - Śro Kwi 22, 2009 14:13
Wielkościowo trochę przypomina L4 kędziorka.
I na tym podobieństwa się kończą.
Nie jest za wielki, wiedziałam że te ptaszniki są raczej średnie, więc nie wiedziałam czego spodziewać się po incejce w 6 wylince.
Ale i tak jestem zadowolona z tego co widzę, maluch jest naprawdę śliczny i większy niż się tego obawiałam.
Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 19:40
jeden z niewielu momentów gdy Cholerka wylazła z pajęczyny (widać że facet, niestety )
tutaj porównanie z całym terra (boczna ściana ma 20cm szerokości, chyba będę musiała wymienić na większą...)
wylinka amblypygi
terra amblypygi
niestety amblypyga źle przeszła wylinkę, musiała spaść lub o coś zahaczyć i jedna z witek jest martwa delikatnie odcięłam ją cążkami do paznokci, bo blyśka nią włóczyła i nie miała w niej czucia. martwię się, mam nadzieję że amblypygi tak jak i inne pajęczaki mają dobrą zdolność do regeneracji...
Anonymous - Śro Kwi 29, 2009 20:50
mam kilka pytan
jakie wymiary ma terra blyski, co to je? to samo co pajunki? jakie mniej wiecej musi miec warunki? ile zyje i za ile kupilas?
aha, i czy solifugi i uropygi mozna dostac bez jezdzenia po gieldach zagranicznych? podone to to ma wymagania?
Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 21:30
katasza napisał/a: | jakie wymiary ma terra blyski, co to je? to samo co pajunki? jakie mniej wiecej musi miec warunki? ile zyje i za ile kupilas? | 20x20x20, ale kupię większe jak będę kompletować harem. je toto mniej-więcej to samo, woli bardziej ruchawe i nie zakopujące stwory, najlepiej świerszcze. warunki jak u avicularii, żyje... nie wiem ile, kupiłam podrostka za 45zł. na tcp już jest opis gatunku http://www.terrarium.com....gatus-2030.html
katasza napisał/a: | aha, i czy solifugi i uropygi mozna dostac bez jezdzenia po gieldach zagranicznych? | tak, ale są rzadkie.
katasza napisał/a: | podone to to ma wymagania? | uropygi bardzo podobne do amblypyg, solfugi to już wyższa szkoła jazdy bo wymagają wahań temperatury dochodzących do 30 stopni (w dzień 40, w nocy 10...)
Anonymous - Śro Kwi 29, 2009 21:41
Dzieki wielkie.
Fajnie, ze jest juz opis, bo jeszcze niedawno zagladalam i nie bylo.
Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 22:03
hah, a w ogóle to udało mi sie nagrać jak amblypyga drapie sie pod pachą i karaluchy się do siebie zalecają. jak znajdę kabel od ładowarki to wgram, bo baterie padły.
nezu - Pią Maj 08, 2009 19:17
Kurczę no... centralnie kończą mi się pomysły co tej mojej ptaśce nie pasuje...
Temperatura w porządku, wilgotność też, nie stresuję jej, no... w miarę swoich możliwości, a ona i tak żreć nie chce.
I to od kiedy u mnie jest!
Świerszcze fuj.
Karaczany fuj.
Mączniki młynarki fuj.
Nerwicy już dostaję i martwić się zaczynam.
A tak z ciut innej beczki.
Ptaśka kojarzy mi się z kątnikiem domowym...
I wielkością (przynajmniej na razie) i szybkością (dżizyz jak to śmiga... i pajęczynami (tworzy istne tunele).
Zajebiaszcza jest, tylko żeby jeszcze jeść chciała...
Grucha - Pią Maj 08, 2009 21:13
spokojnie jak zgłodnieje to zje
ja zawsze zwracam uwagę podczas podlewania, jeśli futrzak skacze na kropelki wody to wtedy daje mu jeść
Anonymous - Sob Maj 09, 2009 01:13
moje swierszczy tez nie chcialy jesc. tj. czasami jakiegos zjadly, ale jakos bez entuzjazmu. Dostaja teraz glownie pinki, bo tylko to u mnie w miescie jest. Ale zamowilam im maczniki, troche podrosly to nie bede musiala kroic.
a tak wogole to Gienia wczoraj przeszla wylinke i jest L4 chyba. Skleroze mam i nie pamietam juz. Ale wkoncu widac miejsca w ktorych bedzie miala te swoje biale "kolanka"
No i ona robi troche pajeczyny, na muszli i obok, chociaz tez tyle co nic, no i wykopala sobie norke. A Puszek nic, ani pajeczyny, ani norek, tylko grzeje tylek na kamyku.
Grucha - Sob Maj 09, 2009 11:24
Troszkę fotek ode mnie.
A. geniculata L7 niedługo po wylince
P. auratus przed 8 wylinką.
Jakiś polski śmigacz jego kolorki mi się spodobały Jakby ktoś wiedział jaki to gatunek będę bardzo wdzięczny za podzielenie się tą informacja
L. parachybana L12 ewidentny samiec..
B.albopilosum L5 mały diabełek wczoraj wyskoczył w górę z pojemnika za mącznikiem i wyrwał mi go z pęsety O.o
B.albopilosum dorosła piękna samiczka
B.vagans przed 12 wylinka. Jego zachowanie to dosłownie loteria, zależy od dnia
P.murinus usambara L6, tylko tyle udało mi się uchwycić
G.rosea przed 6 wylinka, czekam już 4 miesiące na wylinkę...
P.reduncus L8, dość spokojna sztuka
B.smithi przed 11 wylinka, nie mogę się doczekać..
B.vagans L6, coś nie chciał nic pozować
To by było na tyle, nie ma zdjęć H.gigas, ponieważ niedawno przechodził wylinkę a jest dość szalony.. wole nie ryzykować
Anonymous - Czw Maj 14, 2009 22:26
Widzialam dzis skakuna na smietniku w szkole! az zapiszczalam z wrazenia, na co kolezanka podeszla i : no robak, jak robak. nic pieknego
a on byl taki cudowny, mial taaaakie oci i byl taki tyci!
No i znam je glownie z tcp a tu nagle u mnie w szkole!
Mangusta - Czw Maj 14, 2009 22:36
przecież skakunów jest mnóstwo w Polsce, pewnie widziałaś arlekina są przesłodkie, tak fajnie kręcą główką jak chcą coś zobaczyć. zawsze ich znajduję po kilka na balkonie.
nezu - Czw Maj 14, 2009 22:39
U mnie na domu pełno tego poluje.
Do domu też włażą. Dwa gatunki, w tym arlekiny właśnie.
Uwielbiam te pajączki.
Anonymous - Czw Maj 14, 2009 22:46
ano, byl arlekin.
piekne to to, pierwszy raz widzialam.
|
|
|