To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Anonymous - Śro Kwi 22, 2009 14:07

yoshi napisał/a:
Viss, pająki mają różne rozmiary
tyle to ja wiem dziecinko. :D Miałam na myśli jak na ten gatunek. ;)
nezu - Śro Kwi 22, 2009 14:13

Wielkościowo trochę przypomina L4 kędziorka. ;)
I na tym podobieństwa się kończą. :P

Nie jest za wielki, wiedziałam że te ptaszniki są raczej średnie, więc nie wiedziałam czego spodziewać się po incejce w 6 wylince.
Ale i tak jestem zadowolona z tego co widzę, maluch jest naprawdę śliczny i większy niż się tego obawiałam. ;)

Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 19:40

jeden z niewielu momentów gdy Cholerka wylazła z pajęczyny (widać że facet, niestety :( )

tutaj porównanie z całym terra (boczna ściana ma 20cm szerokości, chyba będę musiała wymienić na większą...)

wylinka amblypygi

terra amblypygi

niestety amblypyga źle przeszła wylinkę, musiała spaść lub o coś zahaczyć i jedna z witek jest martwa :( delikatnie odcięłam ją cążkami do paznokci, bo blyśka nią włóczyła i nie miała w niej czucia. martwię się, mam nadzieję że amblypygi tak jak i inne pajęczaki mają dobrą zdolność do regeneracji...

Anonymous - Śro Kwi 29, 2009 20:50

mam kilka pytan :P
jakie wymiary ma terra blyski, co to je? to samo co pajunki? jakie mniej wiecej musi miec warunki? ile zyje i za ile kupilas? ;P

aha, i czy solifugi i uropygi mozna dostac bez jezdzenia po gieldach zagranicznych? podone to to ma wymagania?

Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 21:30

katasza napisał/a:
jakie wymiary ma terra blyski, co to je? to samo co pajunki? jakie mniej wiecej musi miec warunki? ile zyje i za ile kupilas? ;P
20x20x20, ale kupię większe jak będę kompletować harem. je toto mniej-więcej to samo, woli bardziej ruchawe i nie zakopujące stwory, najlepiej świerszcze. warunki jak u avicularii, żyje... nie wiem ile, kupiłam podrostka za 45zł. na tcp już jest opis gatunku http://www.terrarium.com....gatus-2030.html

katasza napisał/a:
aha, i czy solifugi i uropygi mozna dostac bez jezdzenia po gieldach zagranicznych?
tak, ale są rzadkie.

katasza napisał/a:
podone to to ma wymagania?
uropygi bardzo podobne do amblypyg, solfugi to już wyższa szkoła jazdy bo wymagają wahań temperatury dochodzących do 30 stopni (w dzień 40, w nocy 10...)
Anonymous - Śro Kwi 29, 2009 21:41

Dzieki wielkie. :mrgreen:
Fajnie, ze jest juz opis, bo jeszcze niedawno zagladalam i nie bylo.

Mangusta - Śro Kwi 29, 2009 22:03

hah, a w ogóle to udało mi sie nagrać jak amblypyga drapie sie pod pachą i karaluchy się do siebie zalecają. jak znajdę kabel od ładowarki to wgram, bo baterie padły.
nezu - Pią Maj 08, 2009 19:17

Kurczę no... centralnie kończą mi się pomysły co tej mojej ptaśce nie pasuje... :|

Temperatura w porządku, wilgotność też, nie stresuję jej, no... w miarę swoich możliwości, a ona i tak żreć nie chce.
I to od kiedy u mnie jest!
Świerszcze fuj.
Karaczany fuj.
Mączniki młynarki fuj.
Nerwicy już dostaję i martwić się zaczynam. :|

A tak z ciut innej beczki.
Ptaśka kojarzy mi się z kątnikiem domowym... ;)
I wielkością (przynajmniej na razie) i szybkością (dżizyz jak to śmiga... i pajęczynami (tworzy istne tunele).
Zajebiaszcza jest, tylko żeby jeszcze jeść chciała... ;(

Grucha - Pią Maj 08, 2009 21:13

spokojnie jak zgłodnieje to zje ;]

ja zawsze zwracam uwagę podczas podlewania, jeśli futrzak skacze na kropelki wody to wtedy daje mu jeść ;)

Anonymous - Sob Maj 09, 2009 01:13

moje swierszczy tez nie chcialy jesc. tj. czasami jakiegos zjadly, ale jakos bez entuzjazmu. Dostaja teraz glownie pinki, bo tylko to u mnie w miescie jest. Ale zamowilam im maczniki, troche podrosly to nie bede musiala kroic.

a tak wogole to Gienia wczoraj przeszla wylinke i jest L4 chyba. Skleroze mam i nie pamietam juz. Ale wkoncu widac miejsca w ktorych bedzie miala te swoje biale "kolanka" ;)

No i ona robi troche pajeczyny, na muszli i obok, chociaz tez tyle co nic, no i wykopala sobie norke. A Puszek nic, ani pajeczyny, ani norek, tylko grzeje tylek na kamyku.

Grucha - Sob Maj 09, 2009 11:24

Troszkę fotek ode mnie.

A. geniculata L7 niedługo po wylince ;)

P. auratus przed 8 wylinką.

Jakiś polski śmigacz :P jego kolorki mi się spodobały :) Jakby ktoś wiedział jaki to gatunek będę bardzo wdzięczny za podzielenie się tą informacja :D

L. parachybana L12 ewidentny samiec..

B.albopilosum L5 mały diabełek :D wczoraj wyskoczył w górę z pojemnika za mącznikiem i wyrwał mi go z pęsety O.o

B.albopilosum dorosła piękna samiczka :)

B.vagans przed 12 wylinka. Jego zachowanie to dosłownie loteria, zależy od dnia :P

P.murinus usambara L6, tylko tyle udało mi się uchwycić :roll:

G.rosea przed 6 wylinka, czekam już 4 miesiące na wylinkę...

P.reduncus L8, dość spokojna sztuka ;]

B.smithi przed 11 wylinka, nie mogę się doczekać..

B.vagans L6, coś nie chciał nic pozować :roll:

To by było na tyle, nie ma zdjęć H.gigas, ponieważ niedawno przechodził wylinkę a jest dość szalony.. wole nie ryzykować :-P

Anonymous - Czw Maj 14, 2009 22:26

Widzialam dzis skakuna na smietniku w szkole! az zapiszczalam z wrazenia, na co kolezanka podeszla i : no robak, jak robak. nic pieknego :roll:
a on byl taki cudowny, mial taaaakie oci i byl taki tyci!
No i znam je glownie z tcp a tu nagle u mnie w szkole! :P

Mangusta - Czw Maj 14, 2009 22:36

przecież skakunów jest mnóstwo w Polsce, pewnie widziałaś arlekina ;P są przesłodkie, tak fajnie kręcą główką jak chcą coś zobaczyć. zawsze ich znajduję po kilka na balkonie.
nezu - Czw Maj 14, 2009 22:39

U mnie na domu pełno tego poluje. ;)
Do domu też włażą. Dwa gatunki, w tym arlekiny właśnie. :D
Uwielbiam te pajączki. :)

Anonymous - Czw Maj 14, 2009 22:46

ano, byl arlekin.
piekne to to, pierwszy raz widzialam.