Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Anonymous - Czw Maj 14, 2009 21:21
maris, moze chcesz zamowic taki ze stanow?
maris - Czw Maj 14, 2009 22:21
tamiska, hm... właściwie to te ściółki są z papieru, tak? I to by była super sprawa:) Czy to drugie zdjęcie to jest ten sam produkt co tu? http://www.fibercorellc.com/eco-bedding.cfm Firma ta sama, więc może po prostu opakowanie zmienili? W takim razie piszę się na eco-bedding 10l x1
ewela9 - Nie Maj 17, 2009 09:26
Ja używam zawsze żwirku super pinio jest bardzo dobry i ogonki raczej nie mają po nim alergii
maris - Nie Maj 17, 2009 13:38
ewela9, na ten, który ja stosuję (Cat's best oko plus) moje też nie mają alergii poza Niunią. Weterynarz, u którego byłam powiedział mi coś takiego, że wszelkie żwirki drewniane są robione z drzew iglastych (np. pinio z sosny i świerku, cat's best oko plus z jodły i świerku), których żywice podrażniają układ oddechowy. Najlepiej by było stosować żwirek z drzew liściastych, ale takowych nie ma Szukam więc takiego ze ścinków papieru, bo są na pewno hipoalergiczne i tamiska takie sprowadza - eco bedding:)
Anonymous - Nie Maj 17, 2009 13:44
Boze, nie przesadzajmy. wiekszosc trocin tez jest z drzew iglastych. Chipsi jesli sie nie myle sa z cedru. A moim szczurom nic nie jest.
Jak bysmy mieli tego nie uzywac bo olejki eteryczne, tego bo cos tam to nasze szczury zostaly by na golym plastiku.
edit/znalazlam ze chipsi sa chyba jednak z lisciastych. Wiec jak tak demonizujesz zwirku drewniane, to moze ich sporbuj?
L. - Nie Maj 17, 2009 13:52
katasza, racja.
ja używam żwirku (na początku Cats'a, teraz Pinio, bo to samo, a tańsze) od końca 2006 roku i jeszcze nic nigdy moim szczurom nie było.
swego czasu używałam Chipsi, ale mam włochaty dywan, i jak laski miały rujkę to z dywanu robiła się kuweta, w chwili obecnej Chipsi używam tylko na wystawach i przy miotach.
helen.ch - Nie Maj 17, 2009 17:10
Ja najczęściej kupuję Benka Pinio , ostatnio też i trociny Chipsy. Pierwsze się rozsypuje w pył i przylepia po zasikaniu do kuwety a drugie zasypuje mi pół podłogi, jak chłopaki się ganiają. Tak więc ostatnio jest różnie, raz tak raz tak... a ja i tak jestem zadowolona.
karola - Nie Maj 17, 2009 17:17
mam Chipsi Citrus i poza tym, że trochę ich ląduje poza klatką nie narzekam. Jestem szczególnie zadowolona, bo robi się coraz cieplej, a mimo to "zapaszek" z klatki nie jest bardzo wyczuwalny- inaczej było na "zwykłych" trocinach (np. z animalsa)
Alexis - Nie Maj 17, 2009 17:52
ja na początku używałam pinio, ale już po 3 dniach zaczynało śmierdzieć. pan zaprzyjaźniony, który sprzedaje jednocześnie artykuły dla zwierząt i te zakłady totolotka polecił mi Norka Cat's - duuzo lepsze niż pinio. Nie rozsypuje się, nie pyli, nie śmierdzi za bardzo nawet po tygodniu (ale mam tylko 2 babeczki). Kupuję go po 12zł za 8,5l, ale w planecie zoo jest po niecałe 10zł. Polecam.
Oli - Nie Maj 17, 2009 22:30
ostatnio kupiłam tę ściółkę http://animalia.pl/produk...t_Eco_Plus.html już tydzień od sprzątania, a nic nie czuć. Kup jest pełno, żwirek bardzo fajnie się zbryla. Narazie używam go u starszego stada. Jak się to opakowanie sprawdzi, to spróbuję u młodych.
dream* - Pon Maj 18, 2009 00:06
maris napisał/a: | ewela9, na ten, który ja stosuję (Cat's best oko plus) moje też nie mają alergii poza Niunią. Weterynarz, u którego byłam powiedział mi coś takiego, że wszelkie żwirki drewniane są robione z drzew iglastych (np. pinio z sosny i świerku, cat's best oko plus z jodły i świerku), których żywice podrażniają układ oddechowy. Najlepiej by było stosować żwirek z drzew liściastych, ale takowych nie ma Szukam więc takiego ze ścinków papieru, bo są na pewno hipoalergiczne i tamiska takie sprowadza - eco bedding:) |
maris, ale te pinio, cats besty itp są tak przetworzone, ze zywic tam nie ma
duzo bardziej drazniace sa te sztuczne zapachy poza tym swietnie podrazniaja skore w kontakcie z moczem jesli nie sprzata sie nazbyt czesto lub ma sie zwierzaki które duzo brudza czyli np szczurki [ja sie przekonalam na 2ch szynszylkach odebranych od nieodpowiedzialnego dziecka - i miały paskudnie poodpazane brzuszki z alergicznymi zmianami skórnymi]
cats best eko plus nie ma prawa uczulac bo to czysta chemiceluloza
i nie pyli nic a nic dobry wybor, tylko nieco drogi
Anonymous - Pon Maj 18, 2009 00:57
Off-Topic: | fairy, to ty masz chwytnice? pokaz fote! |
dream* - Pon Maj 18, 2009 13:41
Oli - Pon Maj 18, 2009 18:01
ten cats bezt eco plus jest niemal identyczny jak chipsi mais, tylko mais się nie zbryla, a eco plus tak. Dzisiaj będę sprzątać to mogę zrobić fotę.
Anonymous - Pon Maj 18, 2009 22:04
Dzis przyszly trociny. Takiej wielkiej paczki to ja jeszcze nie widzialam jest ogromna, a ja rozwazalam zakup 25 kg ;p
jutro bede sprzatac u dziewczyn to napisze jak sie sprawuja, ale wygladaja fajnie.
http://www.zooplus.de/sho..._einstreu/12442
paczka siega mi do pasa
|
|
|