To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. II

AngelsDream - Pon Maj 05, 2008 11:17

Viss, to też właśnie miałam na myśli: skóra, fura, komóra i rasowy pies. :lol:
Lama - Pon Maj 05, 2008 11:19

AngelsDream napisał/a:
A spotkalam się właśnie z jakims dziwnym podejściem właścicieli psów w typie danej rasy - jakby to była ujma powiedzieć, że ma się psa, który przypomina jakąś rasę.

Ja też nie mówię, że mam "psa w typie dobermana" albo "psa rasopodobnego, przypominającego dobermana", bo to kurde trochę przydługie, dziwnie brzmiące i nie weszło jeszcze w uzus językowy. Jak ktoś pyta, co to za rasa, to mówię, że doberman i dodaję - bez rodowodu. Co nie oznacza, że mam jakieś kompleksy spowodowane brakiem papierka; po prostu tak się utarło - pies, który wygląda jak rasowy np. jamnik, a nie ma rodowodu, i tak jest nazywany jamnikiem. Nie widzę tu problemu, dopóki psy bez rodowodu nie są rozmnażane i ich właściciele nie wmawiają innym, że taki piesek "miałby rodowód, bo jest po rodowodowych rodzicach, ale był ostatni w miocie i nie wystarczyło dla niego metryki".;)

PALATINA - Pon Maj 05, 2008 11:22

Ja mówię "prawie pudel" o swoim pierwszym psie.
20 lat temu mówiłam, że to pudel (mama była pudlem, ojciec NN). Dziś mówię, że miałam "prawie pudla" - krótko i prawdziwie. :wink:

AngelsDream - Pon Maj 05, 2008 11:37

PALATINA, właśnie. Ja nazywam Baaja "poniekąd owczarkiem" - łatwiej niż tłumaczyć, że to czechosłowacki wilczak ;)

Ja mam zdanie, jakie mam. Nikogo nie zmuszam, żeby je podzielał. Jak pies nie ma rodowodu, to nieważne czy rodzice mieli, czy są znani, czy przypomina X czy Y jest po prostu psem w typie. Lub jak to ładnie ujęła Palatina "prawie..."

PALATINA - Pon Maj 05, 2008 22:02

Fotasy z działki.
Oto moje nieszczęśliwe, upasione i zadręczone psy :mrgreen:

AngelsDream - Pon Maj 05, 2008 22:16

Cytat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ebfa052ccfae399.html

http://www.fotosik.pl/pok...c07b6b0da7.html

Bardzo nieszczęśliwe :P

Mała Mi - Pon Maj 05, 2008 22:26

PALATINA, piekne futra!!!! nic tylko wyatrmosić i zasnąć na nich zamiast podusi... :serducho:
AngelsDream - Pon Maj 05, 2008 22:27

Kanapowiec 8)

PALATINA - Pon Maj 05, 2008 22:37

AngelsDream,
Ależ on ma już dojrzały wyraz twarzy! :serducho:

AngelsDream - Pon Maj 05, 2008 22:41

PALATINA, pozory, pozory...

Z czaszki jeszcze siano mu wystaje ;)

zasadzkas - Pon Maj 05, 2008 23:58

AngelsDream napisał/a:
Ja nie uznaję wyjątków w sprawie R=R, bo z tego biorą się potem tylko problemy.

Również tak mam.
Na moją sukę mówię dobermani kaczorek.
I podoba mi się określenie "dojrzały wyraz twarzy" :mrgreen:

AngelsDream - Wto Maj 06, 2008 08:05

zasadzkas, ja do znudzenia będę podkreślać, że nie mam absolutnie nic do kundelków. Zdaję sobie jednak sprawę, że jeden wyjątek pociągnie za sobą kolejne i wrócimy do punktu wyjścia.

zasadzkas napisał/a:
dobermani kaczorek

:lol:

Ja jakoś nie zwróciłam uwagi na wyraz twarz. Baaj i szczury mają tak uroczą mimikę, że zapominam, że mają pyszczki, a nie twarze. :roll:

babyduck - Wto Maj 06, 2008 08:50

Chyba Wam ktoś psy podmienił: http://i238.photobucket.c...c/080505_06.jpg Toż to owczarek niemiecki jak nic. A wyście się dali nabrać. Że niby wilczak miał być... ech, naiwność... :wink:
AngelsDream - Wto Maj 06, 2008 19:22

babyduck, czyżby?

Foty by Gassira.

PALATINA - Wto Maj 06, 2008 19:40

Wg anatomii pies ma twarz nie pysk, bo ma twarzoczaszkę, a nie pyskoczaszkę (tak zawsze mawiał nasz profesor). :wink: