To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVI

sachma - Pią Kwi 12, 2013 13:54

Pućka, a hodowca nie daje obróżki i smyczki w wyprawce?
Ja do Lennego dostałam zabawkę, szampon, szczotkę, smyczkę i obróżkę.
Zaczekaj aż się urodzi i wtedy kupuj, na razie kaskę do koperty - jak się urodzi to będziesz chodziła taka nakręcona że zakupy będą zbawieniem dla ciebie :P Ja dla Lennego kupowałam wszystko dopiero jak się urodził i teraz się z tego cieszę, bo chodziłam i nie mogłam sobie miejsca znaleźć :P a tak przynajmniej miałam zajęcie XD
dla szczeniaka najlepiej obróżkę ew szelki norwegi, te zwykłe szelki podobno sprawiają że klatka piersiowa źle się rozwija..

AngelsDream - Pią Kwi 12, 2013 13:56

Pierwszą swoją obrożę Baaj może nosić na łokciu. :serducho:
Pućka - Pią Kwi 12, 2013 14:10

sachma, nie wiem w sumie.. Napiszę i się dowiem:D jeżeli dostanie z hodowli, to nie ma sensu na razie kupować. Do porodu 2 tygodnie, więc jakoś wytrzymam. Ale jak już się urodzi i będzie jeden dla Nas, to hulaj dusza!:D
Nakasha - Pią Kwi 12, 2013 14:19

Cytat:
Pierwszą swoją obrożę Baaj może nosić na łokciu. :serducho:

Nemo też. :serducho:

Pućka, obwód szyi bardzo się różni w zależności od rasy i konkretnego psa. Moja Nala np. ma 67 cm w kłębie, nosi obroże 55 - 60 cm, za to Nemo 63 cm w kłębie, a obroże nosi 50 - 55 cm. Dużo zależy od tego, czy obroża ma być ściśle dopasowana, czy luźna, czy to półzacisk, czy coś innego. Moje półzaciski mają regulowane właśnie 55 - 60 cm.

Ale nie kupuj teraz obroży dla dorosłego psa, na zapas, bo jeszcze nie przewidzisz, jakie obroże będziesz chciała, ani jakie będą pasować. :) Najlepiej na bieżąco mierzyć psa i wtedy kupować.

Hodowca powinien dać ze szczeniakiem obrożę i smycz, a jak nie da, to kup na odbiór szelki - obrożę dokupisz, jak zmierzysz szczeniaczka. A szelki małe, ale regulowane, bo i szczeniak będzie małą kulką. :)

Co do posłania, to żeby duży pies mógł się swobodnie położyć na boku i wyciągnąć łapy, musi mieć minimum 100 cm długości. Moje mają aktualnie posłania dł. 114 cm. :)

Bel - Pią Kwi 12, 2013 17:13

u mnie Alpha do tej pory nie ma posłania bo w sypialni mamy dywan więc jak jej tyłek przewieje to się na nim kładzie (bądź okupuje posłanie Pierdolota) a z reguły i tak śpi na gołym gresie bo jej wiecznie ciepło :P 100cm.. nie wiem gdzie bym miała to położyć :lol:
katasza - Pią Kwi 12, 2013 17:30

Pisalam niedawno ze dupa ze mnie i nic nam z Frodem nie wychodzi...ODWOLUJE!
Mam najmadrzejszego psa na swiecie. Dzisiaj wkoncu postanowilam uczyc go nieciagniecia na smyczy klikerem i omamo! Cala droge do domu z laki szedl przy nodze. Kocham go czasami tak ze bym zadusila :serducho: :P

PALATINA - Pią Kwi 12, 2013 17:53

Nakasha napisał/a:
Co do posłania, to żeby duży pies mógł się swobodnie położyć na boku i wyciągnąć łapy, musi mieć minimum 100 cm długości.

Słyszałam, że psy zapadają w głęboki sen (faza REM i te sprawy) tylko w pozycji na boku.
U moich to by się zgadzało. Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby im się coś śniło w innej pozycji ciała. Gdy machają łapami i podszczekują przez sen, zawsze leżą wtedy na boku.
Nie istotne, że wcześniej pies się kładł w kłębuszek. Zwinięty śpi płycej.
Legowisko powinno mu zapewnić możliwość położenia się na boku. ;)

Nakasha - Pią Kwi 12, 2013 18:14

PALATINA, dokładnie tak, u moich jest tak samo. :)
Bel - Pią Kwi 12, 2013 18:19

PALATINA napisał/a:
Zwinięty śpi płycej.
pierdolot robi fokę przez sen zwinięta w kulkę :P więc tu się nie sprawdza. Alpha leżąc na plecach więc też się nie sprawdza :lol:
PALATINA - Pią Kwi 12, 2013 18:44

Bel,
To nie są moje wymysły.
Kumpela mi kiedyś powiedziała jako ciekawostkę, którą im na seminarium o psim behawiorze mówiono.
Podobno było to przebadane itd. (ale bibliografii nie znam :P ).
Może Twoim psom się śnią różne rzeczy poza fazą REM. Ja się nie znam na tym (ani w przypadku psów, ani ludzi - ale w półśnie mi samej się śni masę rzeczy - np. że już sprawdziłam, która godzina i że mam jeszcze dużo czasu :] ).

Pućka - Pią Kwi 12, 2013 19:19

Ja się uczyłam, że tylko w fazie REM są sny..
Bel - Pią Kwi 12, 2013 19:19

może po prostu mam dziwne psy :lol: ku temu bym się bardziej skłaniała
Nakasha - Pią Kwi 12, 2013 19:20

W fazie NREM ludzie jak najbardziej mogą mieć sny. Po prostu w fazie REM są wyraźniejsze (i dochodzi zwiotczenie mięśni). Prawdopodobnie u psów jest tak samo.
Oli - Pią Kwi 12, 2013 19:54

PALATINA napisał/a:
U moich to by się zgadzało. Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby im się coś śniło w innej pozycji ciała. Gdy machają łapami i podszczekują przez sen, zawsze leżą wtedy na boku.
u mnie Duszek czasem śni śpiąc w kłębek...

też śnię w fazie NREM, więc to jednak nie jest tak, że tylko w REM.

sachma - Pią Kwi 12, 2013 19:57

Moje śnią i na plecach i na brzuchu czy boku, praktycznie nie śpią w kłębku, chyba że się wciskają na kanapę między mnie i Sebe, wtedy miejsca nie ma, więc muszą się skompresować :P