To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

Ninek - Czw Sty 03, 2013 13:05

Ile tak mniej-więcej kosztuje zachipowanie psa?
Bel - Czw Sty 03, 2013 13:19

Ninek, chipowanie nic nie kosztuje. Przynajmniej ja nic nie płaciłam a byłam u nie taniego weta. Później psa dobrze zarejestrować do ogólnej bazy safe-animal i to jest koszt 40zł
Ninek - Czw Sty 03, 2013 13:22

Bel, sam chip miałaś bezpłatny? Mi sie wydawało, że ta przyjemność koło 50zł kosztuje.

No nic, zapytam dzisiaj, bo i tak do weta musze iść. Pies mi narobił w domu :] Myślałam, że panikuje, bo u sąsiadów remont, kafle zrywają. A on chciał wyjść i nie wytrzymał :roll: Dobrze, że mamy kafle...

sachma - Czw Sty 03, 2013 13:23

Bel, chipowanie kosztuje, chyba że miasto ogłasza akcję darmowego chipowania ;) wtedy osoby zameldowane w danym mieście mają za free, bądź wszyscy mają za free - zależy jak miasto ustali z wetami... W Gdańsku za chipowanie zapłaciłabym koło 120zł (chip + wszczepienie), w Pruszczu z uwagi na meldunek miałam za darmo.
Bel - Czw Sty 03, 2013 13:31

sachma, no to ja idąc do Bryły ze 2mc temu płaciłam tylko i wyłącznie za pakiet szczepień. Chipowanie miałam za darmo bo jeszcze o to pytałam. O akcjach wiem, są chyba na wiosnę prawda?
Strasznie drogo u was. W hematowecie za chipowanie psa biorą 50zł :shock: :shock: :shock:

sachma - Czw Sty 03, 2013 13:33

Bel, w Pruszczu akcja trwała przez rok, bez rozgłaszania, bez informacji :P dopiero u weta się dowiedziałam, że miasto funduje, teraz trzeba płacić..
PALATINA - Czw Sty 03, 2013 13:36

Bel,
W W-wie do 16 grudnia była akcja darmowego czipowania psów i kotów.
W lecznicach poza akcją kosztuje to ok 50-80 zł (samo czipowanie).
Zresztą dziwne, że płaciłaś za wpisanie do bazy, bo akurat to jest (powinno być) bezpłatne.

sachma - Czw Sty 03, 2013 13:42

Dzwoniłam do weta w Pruszczu - chip + wszczepienie + wpisanie do bazy = 70zł. Baza do wyboru albo safe animal albo polskie towarzystwo rejestracji i identyfikacji zwierząt.
PALATINA - Czw Sty 03, 2013 14:13

Do safe-animal można wpisać zwierzaka samemu (przynajmniej można było jakiś czas temu).
Wet nie jest do tego potrzebny. Ja część swoich zwierząt wpisywałam przez gabinet, a część sama, przez formularz na ich stronie.

sachma - Czw Sty 03, 2013 14:15

PALATINA, do polskiego towarzystwa rejestracji... też można wpisać samemu - trzeba wpłacić chyba 20-30zł / rok.
Nakasha - Czw Sty 03, 2013 14:35

Ja za chipowanie moich potworków zapłaciłam po 30 zł.
yoshi - Czw Sty 03, 2013 14:48

ja za Toudiego 70 zł, a Zorka została zaczipowana w schronisku za darmo. Oba psy wprowadzałam sama do bazy SAFE-ANIMALS, nic za to nie zapłaciłam.

Obecnie w Krakowie można psa zaczipować już od 30zł w KTOZie.

W ogóle od tego roku znów wprowadzili podatek od psa, 36zł. Zwolnione z opłat są psy ze schroniska w Krakowie, zaczipowane lub wykastrowane. Moje spełniają aż dwa warunki :wink:

Ninek - Czw Sty 03, 2013 14:51

A do jakich baz najlepiej wpisywać? Nigdy sie tym nie interesowałam i poza safe animal (no i teraz tym towarzystwem rejestracji) nie znam żadnych tego typu baz.
PALATINA - Czw Sty 03, 2013 14:52

Moje są tylko w safe-animal, bo ta warszawska baza chyba już nie istnieje.
Lazanka - Czw Sty 03, 2013 15:02

yoshi napisał/a:
W ogóle od tego roku znów wprowadzili podatek od psa, 36zł. Zwolnione z opłat są psy ze schroniska w Krakowie, zaczipowane lub wykastrowane. Moje spełniają aż dwa warunki :wink:

oooo jakos mi umknela ta informacja...no ale Iskra tez spelnia 2 z wymienionych warunkow wiec luz ;)

Ja za chipowanie Iskry (jakos poltora roku temu chyba) placilam 60-70 PLN (nie pamietam juz dokladnie). Do bazy tez wprowadzalam sama - pani wet podala nam tylko adres bazy SAFE ANIMAL i powiedziala ze powinnismy sami psa wpisac...

EDYTA:
A skoro KTOZ teraz czipuje to nie maja oni jakiejs swojej bazy?Jesli tak to ja bym nasza wariatke chetnie wpisala (moze byc za oplata).