To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

gadget - Pon Maj 11, 2009 14:19

katasza pewnie u mnie w rodzinnym miescie (Żary) byloby podobnie, niestety nie mam czasu szukac po wrocku malych sklepikow w ktorych takowy żwirek bedzie. Kupowalem w ZooCentrum w Magnolia Park, a oni z reguły tanio nie maja (chociaz moze jak na wroclaw to i tanio),
Za 12 zl znalazlem Hilotna

Anonymous - Pon Maj 11, 2009 17:15

w pasazu grunwaldzkim jest za 14 50, a w galerii chyba za 13 50
Sandra - Wto Maj 12, 2009 20:05

widzę że sporo osób korzysta ze żwirka drewnianego a mniejsza część ze żwirka Benek.pisała wcześniej dziewczyna że Benek pyli i szkodzi szczurkom na układ oddechowy więc może lepiej żwirek drewniany.jak się wchłania mocz w taki podkład i co z zapachem??
Anonymous - Śro Maj 13, 2009 11:43

benek wcale nie pyli. przynajmniej takie ktore ja mialam nie pylily, ale nie kupowalam tych zwyklych bo po nasiaknieciu moczem robila sie papka, tylko kupowalam compact, takie drobiutkie.
zwirku drewnianego nie znosze szczerze, po zamoczeniu rozwala sie to w pyl.

Layla - Śro Maj 13, 2009 11:52

Ja używam tylko drewnianych, bo lubię zapach. Nienawidzę bentonitu, zamienia się bowiem w szarą breję :roll:
Anonymous - Śro Maj 13, 2009 12:07

Layla napisał/a:
Nienawidzę bentonitu, zamienia się bowiem w szarą breję

tak, ale tylko te zwykle, grube. a te drobniutkie biale nie.

Layla - Śro Maj 13, 2009 12:10

katasza, moje szczury gryzą ściółkę, nie mam pewności, czy np. bliźniakom nie wpadnie do łba tego spróbować :roll:
Anonymous - Śro Maj 13, 2009 18:08

katasza napisał/a:

tak, ale tylko te zwykle, grube. a te drobniutkie biale nie.

Dokladnie. Benek higieniczny tak sie nie robi i ma specjalna posypke, aby nie kleil sie do podloza.

Devona - Śro Maj 13, 2009 19:33

Te drobne też zamieniają się w breję, a ta posypka nic u mnie nie dawała, przy każdym sprzątaniu musiałam skrobać kuwetę :P . To może zależy od ilości szczurów, moich jest dużo i dużo wydalają :P .
Anonymous - Śro Maj 13, 2009 19:51

Devona napisał/a:
To może zależy od ilości szczurów, moich jest dużo i dużo wydalają :P .

Widac zwirek nie dawal rady :P u mnie sie super sprawdza ale mam dwa i 3 maluchy :)

Devona - Śro Maj 13, 2009 22:53

Tamiska, na początku radził sobie świetnie, dużo lepiej niż drewniany granulat, przynajmniej z absorbowaniem zapachu, ale jak chłopcy dorośli... To zależy od zwierzaka, bo kotu też nie sypie Benków, on naprawdę dużo sika i robiła się okropna papka z tego.
Anonymous - Czw Maj 14, 2009 08:30

Aaa no moje dorosle jakos tak malo. Wola chyba polki :P Maluchy tez wola drewniane polki :P
Sandra - Czw Maj 14, 2009 09:56

to Benek sie kleji czy nie bo juz nie nadążam??mam dwa szczurki robią dość dużo.
maris - Czw Maj 14, 2009 20:12

Ja używam Cats best oko plus drewniany i sprawdza się bardzo dobrze. Niestety Niunia chyba ma na niego alergię, więc będę musiała zmienić na jakiś inny, tylko jeszcze nie wiem jaki... Szukałam w internecie tego toa latt papierowego, ale nigdzie nie umiem znaleźć. Czy ktoś może wie, czy i gdzie go można dostać?
Devona - Czw Maj 14, 2009 20:38

Sandra, musisz wypróbować, jak widzisz u każdego było inaczej ;) .