To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

Szura - Śro Sty 02, 2013 22:59

sachma, ooo, no to muszę kupić. Kąpać przy każdym czesaniu nie chcę :P , ale może mi polecisz z tego sklepu co podałaś link (jak już zamawiać, to razem ;) ) jakąś sensowną cenowo, dobrą i DOSTĘPNĄ - tam większość jest 'towar niedostępny' - odżywkę bez spłukiwania, która ułatwia rozczesywanie i może zapobiega filcowaniu?

No i ja bym prosiła o krótką instrukcję, jak czesać pudlówką. Wiem, że najlepiej pokazać, no ale jak się nie ma, co się lubi... :D

PALATINA - Śro Sty 02, 2013 23:03

Ja mam taką http://germapol.istore.pl...warda,duza.html do rozczesywania mocno sfilcowanej sierści - szczotka jest niesamowicie twarda.
Mam po niej blizny, bo mi się parę razy w pracy omsknęła i zahaczyłam nią o swoje lewe przedramię.
Ale ostrożnie używana jest genialna! Ja sobie bez niej pracy w ogóle nie wyobrażam.

Do zwykłego czesania, bez hardkorowych kołtunów mam tą (kilka różnych wielkości):
http://germapol.istore.pl...,care,mala.html
Stosunek ceny do jakości jest świetny. Jedna szczotka starcza mi na jakieś 2 lata - codziennego czesania psów w pracy!

Swoje własne czeszę raczej szczotkami typu pin brush.

Sysa - Śro Sty 02, 2013 23:07

PALATINA, przepraszam, dla mnie laika pin brush to po prostu zwykła metalowa szczotka, bo ludzie jej używają najczęsciej :P

Czy szczotką, którą się tak rani można zranić psa?

Bel - Śro Sty 02, 2013 23:10

Sysa, ponawiam pytanie skoro przegapiłaś :P czym czochrasz Yarpena?
sachma - Śro Sty 02, 2013 23:13

Szura, ja używam tylko firmy psh - ale Lennemu ona służy, więc nie szukam nic innego.
Po kąpieli wrzucam na niego maseczkę : http://germapol.istore.pl...,ml,nowosc.html

ale przydaje się też przy kołtunach - wmasowuje się ją w kudła zostawia na chwilę i wtedy delikatnie rozczesuje na wszystkie strony.

a do przeczesania stosuję to http://germapol.istore.pl...0,ml,spray.html
jest w sprayu, więc wygodne do nakładania.

Czesanie pudlówką? rozczesujesz małe fragmenty, na wszystkie strony - trochę w prawo, trochę w górę, trochę w lewo i tak przemieszczasz się po psie, dopiero po rozczesaniu wstępnym lecisz po całości ;) ciężko to wyjaśnić :/

Cytat:

można, dlatego trzeba uważać - każdą pudlówką można zrobić przywdę, jeśli się za mocno przyciśnie.. trzeba czesać delikatnie i uważnie.

Szura - Śro Sty 02, 2013 23:19

sachma, to się okazuje, że intuicyjnie podeszłam podobnie do czesania pudlówką, dzielę sobie psa na kawałki, rozczesuję każdy po kolei z włosem i pod włos, a potem całość. Dzięki za polecenie odżywki, przyda się. :)

A z ciekawości, bo zapomniałam, czemu pudli się nie czesze szczotkami z igłami zakończonymi kulkami?

sachma - Śro Sty 02, 2013 23:29

Szura napisał/a:
czemu pudli się nie czesze szczotkami z igłami zakończonymi kulkami?

a nie czesze się? wiem, że pudlówki robią to co powinny - rozczesują i stroszą sierść, a czesanie pod włos z suszarką prostuje dodatkowo włos - czyli to co potrzeba do wystaw...
ale stosuje się też takie szczoty : http://germapol.istore.pl...iala,35,mm.html

Mi jest wygodniej z pudlówką, ale kiedy włosa jest masę to rozczesanie karku (najdłuższy włos) pudlówką jest karkołomnym przedsięwzięciem.. da radę, ale się człek męczy :P

Dla Odiego kupiłam szczotkę zakończoną kulkami i praktycznie w ogóle nie rozczesuje a ciągnie :/ taką zwykłą standardową dla "normalnych psów" - nie nadaje się, bo włos pudlowy zbyt zaplątany jest ;)
Te szczoty które pokazałam nie mają kulek na końcu, igły są długie.

Szura - Śro Sty 02, 2013 23:43

A nie wiem, słyszałam, że nie, ale nie pamiętam, jakie było uzasadnienie. :)

Szczotka śliczna, ale jako że Tonic nawet w wersji zimowej nie ma aż tak długiej sierści, to taki wydatek byłby zbędny. :D Wcześniej używałam właśnie takiej dla 'normalnych' (jak to brzmi :P ), ale tak jak u Ciebie, efekt był fatalny.

U nas największym problemem nie jest kark, pomimo że tam ma najwięcej kłaków, tylko łapki, klata i szyja od spodu. Niestety on nienawidzi czesania, a szczególnie w tych miejscach, podejrzewam, że w przeszłości nie obchodzono się z nim delikatnie. :evil: A jako że ja nienawidzę tego prawie tak samo, jak on, to mamy wesoło...

Jak mój szczyl nie będzie lubił czesania, kąpania i suszenia, to ja się powieszę. :lol:

sachma - Śro Sty 02, 2013 23:50

Szura napisał/a:
tylko łapki, klata i szyja od spodu

u nas też ;) Lenny nie lubi czesania łap, zwłaszcza przednich, z goleniem też jest problem - muszę się nagadać a nagadać.. czesanie i strzyżenie łap zajmuje mi zawsze najwięcej czasu... Klatka też do przyjemnych nie należy, ale to dużo odżywki i czesanie kiedy pies leży na plecach ;)
Lenny od szczyla jest przyzwyczajany a i tak... ale np jak czesze go jego hodowczyni to nie ma kłopotu - u mnie wie, że jak pojęczy to odpuszczę... przynajmniej tak było jak był mały.. ale on nadal próbuje :P mimo że od dawna mu nie odpuściłam ;)

Szura - Śro Sty 02, 2013 23:59

O goleniu czy suszeniu suszarką to ja mogę sobie pomarzyć - totalna histeria na sam dźwięk. O czesaniu psa, który leży na plecach tak samo - jak mój pies widzi mnie ze szczotką, to jego ulubiona pozycja to ta na brzuchu, z podciągniętymi wszystkimi łapami pod siebie, schowanym ogonem i głową wciśniętą w moją mamę. :P

Ale strzyżenie i tak gorsze niż czesanie. Mam jedną rękę za mało. Jedną trzymam nożyczki, drugą psa, a ta trzecia by się do przytrzymania mu łapek przydała. On używa ich jak małpa, w zabawie to fajne, ale jak mnie łapie za dłoń z nożyczkami i ją od siebie odsuwa, to już mniej. ;)

Sysa - Czw Sty 03, 2013 00:32

Bel, toć napisałam stronę wczesniej, gapo :P

"Do rozczesywania używamy zwykłej szczotki metalowej (czyli pin brush ;) ) lub metalowej szczotki zwykłej z włosiem naturalnym wokół ząbków. Taka szczotka fajnie rozczesuje, a i daje miły dla oka poblask sierści :) Te szczotki są firmy KW o ile dobrze pamietam, bo inne się rozwalały. Za uszami i za pachami włos, który łatwo się filcuje rozczesujemy grzebieniem metalowym z ząbkami w 2 długościach. Do wyczesywania martwego podszerstka zwykła pudlówka, żeby pies nie był z kolei łysy pod włosem okrywowym. Ale Yarpen nie linieje cały rok, tylko w jakimś dziwnym okresie letniojesiennym"

:mrgreen:

Bel - Czw Sty 03, 2013 07:40

o pierdziele to cały salon fryzjerski dla jednego mikro psa... :lol:
kurna ja Alphie chyba jakieś zgrzebło dla konia kupię :? to ma taką gęstą sierść, że metalowym grzebieniem pod skórę się nie dostanę, muszę wyczesywać partiami..

PALATINA - Czw Sty 03, 2013 09:49

Sysa napisał/a:

Jak mocno ją dociśniesz, to pewnie że może!
Ja nią nigdy nie dotykam miejsc, na których nie ma grubej warstwy filcowego kołtuna.
Niezakołtunionych psów w ogóle tym nie czeszę - bo po co?
A kołtuny biorę w rękę i rozczesuję je sobie w dłoni (wtedy mocno dociskam szczotkę i wtedy jest ryzyko, że mi się ześliźnie i mnie podrapie).

Nakasha - Czw Sty 03, 2013 11:58

Cytat:
każdą pudlówką można zrobić przywdę, jeśli się za mocno przyciśnie..

Ja tam nie rozróżniam pudlówek, itp., dla mnie szczotka z drobnymi metalowymi "igiełkami" zakrzywionymi na końcach to zwykła szczotka. :P Kiedyś czesałam takimi psy i koty. 2 koty i Nemo mogłam mocno przyciskać tą szczotką, ale 1 kot i Nala strasznie wtedy piszczały, więc je musiałam delikatnie, powoli, łagodnie, żeby możliwie w ogóle nie podrażniać skóry.

A efekty były takie sobie. Mam też grzebień z okrągłymi, obracającymi się końcówkami.

Teraz mamy furminatory - są niezastąpione. :) I czeszę psy i koty na sucho, ale im sierść nigdy się nie kołtuni, bo jest w miarę krótka. TZn. u Nali króciutka, u Nemo nieco dłuższa, ale i tak nie ma co porównywać do pudli. ;)

Tess - Czw Sty 03, 2013 12:39

Szura, smycz wygląda tak sobie, w porównaniu do obroży. To znaczy, mimo, że Jo ciąga, szarpie się nią itd, to nie jest zmechacona, pogryziona, ani nic, pod tym względem wygląda jak nowa.
Ale tak jak kolor na obroży jest super, tak smycz ma ten pomarańczowy, że tak powiem, taki przybrudzony. I nie jest to kwestia brudu. ;) Czarna taśma po drugiej stronie za to wyblakła i zszarzała.