Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
valhalla - Pią Wrz 16, 2011 09:08
Może używaj miseczki przykręcanej do krat? Skoro szczury lubią wywalać, to przyda się nie tylko na mokre pokarmy, ale i na suche.
Anonymous - Pią Wrz 16, 2011 09:46
pszczółka, świetnie sprawdza sie karmienie bez miski. Sypiesz ustaloną ilość na ściółkę.
http://forum.szczury.biz/...p=540428#540428
valhalla - Pią Wrz 16, 2011 09:49
To u moich by nie przeszło, bo co na ściółce to już ble... chyba, że wywalą coś, co lubią szczególnie
Pyl - Pią Wrz 16, 2011 11:29
Viss, pszczółka napisała, że jej karmienie bez miski nie odpowiada.
pszczółka, a może sprawdzi się u Ciebie podwieszana miska jaka jest w standardzie z XL-ka (tutaj masz fotk XL-ki z miseczką - wiem, że można kupić je też osobno, ale nie udało mi się ich wygooglać).
quagmire - Pią Wrz 16, 2011 11:32
w sklepach internetowych są jako miski do transporterów kocich
Proszę:
http://animalia.pl/produkt,12683,Ferplast_Poidełko_do_transportera_małe.html
http://animalia.pl/produkt,12912,Ferplast_Poidełko_do_transportera_duże.html
valhalla - Pią Wrz 16, 2011 11:34
O, taki podwieszany karmnik z Ferplasta mam w transporterze, fajny jest, ale dużo żarcia się tam mieści... chyba ze dwie michy jakie normalnie sypię ogonom (mam transporter koci).
A na co dzień używam metalowych miseczek z allegro, kosztują ok. 8-9zł sztuka, polecam
Pyl - Pią Wrz 16, 2011 11:53
Dzięki quag, nie przyszło mi do głowy szukać pod hasłem poidło
valhalla, metalowe podwieszane dają się niestety zrzucić i potrafią nieźle hałasować. Te plastikowe mają bardzo fajne mocowania i nawet moje dziewczynki jak jeszcze miały miski nie dawały im rady.
Ale oczywiście co kto lubi - jak już wiecie ja misek nie lubię wcale
valhalla - Pią Wrz 16, 2011 12:17
No, te plastikowe to fakt, nie do odczepienia, no chyba, żeby szczury przegryzły zaczepy.
Metalowe teoretycznie dają się od dołu podrzucić, więc dla rozrabiaków trzeba by je wieszać tak nisko, żeby dnem opierały się o dół klatki albo półeczkę... ale pewnie dla chcącego nic trudnego i i tak szczury by dały sobie radę, gdyby chciały - moje nie chcą, wolą jeść niż zrzucać, więc się sprawdza
pszczoła - Pią Wrz 16, 2011 14:08
O, dzięki za linka, nie pomyślałabym o takiej miseczce! Chyba to się u mnie sprawdzi
valhalla, Pyl, ja mam właśnie taką metalową podwieszaną, i jednego upartego rozrabiaka co to nic mu nie przeszkodzi
wojsza ostatnio też pisał o pomyśle przymocowania miseczki magnesem neodymowym - jeden do środka miski a drugi pod klatkę/pod koszyczek.
Karena - Pią Wrz 16, 2011 15:20
Si u mnie wojsza zamontował magnesy i jest porządek.
Jeden do miski a drugi np pod półkę. Są mega mocne. Nawet ja mam delikatny problem z odczepieniem jej
Polecam tą metodę jak komuś nie chce się wydawać kasy na przykręcane miski.
No i zaletą jest to, że wtedy miska nie musi być przy ścianie klatki tylko gdziekolwiek. Zero hałasy, bałaganu, przesuwania, przenoszenia michy w pyszczku, wojny o dobre papu w postaci przerzucania miski miedzy kilkoma szczurami. Miska stoi w jednym miejscu, codziennie tylko biore garść karmy i dosypuje.
U mnie tylko jedna przykręcana miska jest - na mokre żarcie.
pszczoła - Pią Wrz 16, 2011 21:02
Off-Topic: | Właśnie byłam świadkiem jak połowa zawartości miski wylądowała poza klatką A godzinę wcześniej odkurzałam, noszzzzzzz |
Pyl - Nie Wrz 18, 2011 00:56
Off-Topic: | pszczółka, widać ta połowa żarcia była niepotrzebna skoro jeszcze istniała w misce Moje nawet jakby miały miskę to by chyba pokłony biły do tej miski, żeby nic się nie zmarnowało |
wojsza - Nie Wrz 18, 2011 20:02
Off-Topic: | TO znaczy ze mamy rozpieszczone szczury bo się żarciem rzucają |
Karena - Nie Wrz 18, 2011 20:37
wojsza, Nie rzucają. Teraz nie mają jak
Tess81 - Pon Wrz 19, 2011 19:28
ja zaszalalam i zafundowalam szczurasom 2rodzaje karmy z versele laga ,oprocz rat complete, ktora mialam wczesniej to :
snack Nature Cereals płatki i Snack Crispy karma dla gryzoni . Szczurasom bardzo przypadly do gustu, miska znika w oka mgnieniu i fajnie wyglada, urozmaicone zarelko zamawialam na allegro, gdyby ktos byl zainteresowany to podrzuce linka
,
|
|
|