To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

Oli - Nie Lut 26, 2012 16:21

Ninek, nie wiem, nie znam na tyle przepisów, ale braki w uzębieniu powoduję obniżenie oceny np.

babyduck, widocznie krótko ;) w takim ruchomym miejscu występują spore przeciążenia, a dla przykładu skóra po zrobieniu tatuażu uznawana za wygojoną jest dopiero po 3 miesiącach ;) w miejscu rozerwania powstaje blizna, która zawsze jest słabsza niż skóra właściwa. problem w tym, że im częściej ona będzie to rozrywać, tym dłużej się to będzie goiło i dłużej będzie skóra wracała do normy.

babyduck - Nie Lut 26, 2012 16:26

Ninek, regulamin mówi:
Cytat:
Psy chore, kalekie, z atrofią jąder oraz suki w okresie laktacji nie mogą uczestniczyć w wystawach.

Oli, no niby wiem, ale to jest takie frustrujące. :(

Ninek - Nie Lut 26, 2012 16:32

Czy tylko dla mnie to kompletna głupota? :roll: Jeszcze moge rozumieć psa bez łapy czy ucha, ale zęby czy palec, stracone w 'wypadku'? :|
Sysa - Nie Lut 26, 2012 16:58

Yarpen nie ma 2 zębów. Jeden wyrwany linką treningową, drugi sobie złamał łapiąc kamienie podczas biegu i też go usunęliśmy, żeby się nie babrał (ze świadomością, że część sędziów będzie za to obniżać oceny, ale jego zdrowie jest najważniejsze. z kolei bawienie się w sztuczne zęby nas nie bawi, nie taka hodowla nam się marzyła, a fakt, że część osób radziła cichaczem zęby dorobić).
Mamy zaświadczenia od weterynarza (ze zdjęciami pełnego uzębienia), ale jedni sędziowie je uznają, drudzy nie. Tutaj wiele zależy od interpretacji wzorca, bo np. u szetlandów pełne uzębienie jest preferowane (czyli jedni sędziowie nie przywiązują do niego wagi, inni uważają że ma być i koniec).

Pies z uciętym palcem według mnie nie powienien mieć obniżonej oceny, na pewno warto wtedy też mieć zaświadczenie od weterynarza, że palec był.
Bez przesady, pies bez palca nie jest kaleką. Myślę, że tu chodzi o kalectwo uniemożliwiające ocenę ruchu czy budowy psa.

Są rasy, gdzie ubytki zębowe są normalnie dopuszczalne.

babyduck - Nie Lut 26, 2012 17:22

Jest wzór takiego zaświadczenia? Co w przypadku wystaw międzynarodowych? Czy są wersje angielskie zaświadczeń?
Sysa - Nie Lut 26, 2012 19:07

babyduck, nie ma wzorów niestety.
Jeśli chodzi o wersję angielską to my taką posiadamy.
Tyle, że "tłumacz" naszej wet za 50zł zrobił to beznadziejnie (zero nomenklatury medycznej) i pomogła nam z tym Angels. Więc tłumaczeń trzeba raczej samemu dopilnować.
Ważna jest data, pieczątka przychodni i lekarza. Zdjęcie ze zdrową łapą nie zaszkodzi.
Piotrek wyciąga zaświadczenie, gdy sędzia zwróci na zęby uwagę, wcześniej tego nie zgłasza.

AngelsDream - Nie Lut 26, 2012 19:08

babyduck, przygotowujesz zaświadczenie w dwóch językach. Mój przyjaciel pomógł z takim właśnie dla Sysy. :)
Journey - Nie Lut 26, 2012 19:53

Dokładnie. Jeden z moich dorosłych psów miał wypadek... obcy owczarek odgryzł mu pół ucha. Jeździłam na wystawy ze zdjęciem (portret) psa sprzed wypadku i zaświadczeniem. Był wystawiany u zagranicznych sędziów na dwóch kolejnych (i swoich ostatnich) wystawach- bez problemu dostawał CWC i piękne opisy.
Ninek - Pon Lut 27, 2012 14:25

Hmm, znacie jakieś sprawdzone metody relaksacyjne dla psa?
Tak sobie pomyślałam, że można czegoś popróbować z tym moim głupkiem. Póki co dużo czasu spędzam w domu, więc czas na to mam...

PALATINA - Wto Lut 28, 2012 11:42

Zna ktoś tą zabawkę (tą konkretną): http://www.zooplus.pl/sho..._dla_psa/190077 ?
Zastanawiam się, czy nie kupić dla Jagny, która z kongiem sobie średnio radzi (albo jej on nie interesuje aż tak bardzo). Za to Jaguś cały czas dobiera mi się do rzeczy niedozwolonych typu kosz na śmieci, masło schowane wysoko na szafce itd. :roll:

karraska - Śro Lut 29, 2012 10:04

Nie miałam pojęcia gdzie to napisać. W internecie niewiele znalazłam.
Na początek opiszę sytuację. Po mojej wsi (bardzo małej) błąka się szczeniak. Na pewno nie jest to zguba, bo często ludzie wyrzucają w tej okolicy niechciane psy. Na oko ma kilka miesięcy. Jedyne co zauważyłam to to, że jest brudny i wystraszony, choć ufny. Chciałam go wykąpać, zaszczepić, odrobaczyć i oddać do adopcji. Tylko nie wiem jak się za to zabrać. Najbliższe schroniska są w odległości ok 30km. Panują w nich fatalne warunki dlatego wolałabym sama zająć się adopcją. Stąd moja prośba o informacje jak powinnam przeprowadzić adopcję. Wszelkie informacje będą mi bardzo pomocne.

sachma - Śro Lut 29, 2012 10:43

Ogłoś go na dogo, tam też znajdziesz osoby które w razie co będą mogły przeprowadzić wizytę przed i po adopcyjną. Umowa adopcyjna lata gdzieś w sieci, trzeba poszukać chociaż przez google. Pamiętaj o obowiązku sterylizacji w odpowiednim wieku.
Tyle co ja wiem, tyle ile zdążyłam się dowiedzieć, kiedy myślałam że właściciel się po swoją zgubę nie zgłosi i przyjdzie mi szukanie dla niego domu.

karraska - Śro Lut 29, 2012 10:46

sachma, dziękuję bardzo, na pewno zarejestruję się na dogomanii.
sachma - Śro Lut 29, 2012 10:49

karraska, w przypadku psów tak jak i w przypadku szczurów najważniejsze są dobre foty ;) trzeba o tym pamiętać :) powodzenia życzę :)
Journey - Śro Lut 29, 2012 12:37

Karraska, przygotuj umowę adopcyjną, zrób mu dobre zdjęcia i szukaj domu :) Ostrzegam, że to może potrwać... My mamy tymczasowicza już 8 miesięcy, a jest to młody, piękny owczarek z super charakterem.

APEL DO OSÓB Z WARSZAWY I OKOLIC ! Pilnie potrzebujemy domów tymczasowych dla kilkunastu rasowych psów i szczeniąt. Więcej nie mogę pisać na forum. Jeśli ktoś może i chce pomóc bardzo proszę o pw. PILNE.