To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

H. - Śro Kwi 20, 2011 17:26

Czyli iwermektynę :wink:
iza981019 - Wto Maj 03, 2011 17:45
Temat postu: Brak futerka
Ostatnio zauważyłam u mojego szczurka (ma miesiąc, może półtora), że na jego... tyłku brakuje futerka. Może nie całkowicie, po prostu jest go tam bardzo mało, skóra prześwituje zza tych pozostałości. Ma to dopiero kilka dni, jutro pójdę do weterynarza. Z czym to może być związane? Może po prostu zamiast takiego puszku, jakie mają małe szczurki wyrośnie mu taka prawdziwa sierść?
quagmire - Wto Maj 03, 2011 17:54

Wiesz, myślę, że to może być związane ze zmianą sierści. Jakby miał pasożyty, to pewnie by łysiał bardziej w okolicy głowy. Czasami bywa też, że inne szczurki ´golą´ swoich kolegów.
Asica21 - Wto Maj 03, 2011 19:47

Niestety moja Miśka też jest dziwnie łysa :( nasz wet powiedział, że to może za dużo białka...Miśka ma łysy brzuszek od szyjki aż po pśochę, to wygląda tak jak byłaby wytarta od spodu i ma łysy placek na pleckach aż do dupki. Biednie wygląda ale czuje się dobrze na moje oko, je jak wszyscy, śpi jak wszyscy, jakoś specjalnie nie choruję, od czasu do czasu pierdzi noskiem ale to przechodzi samo, po jakimś czasie wraca i tak w kółko. W każdym razie wet powiedział, że łysienie na pewno nie jest od tego chrumkania noskiem, dostałyśmy witaminki na futerko ale Misia po tym nie zarosła :(
Nie wiem co z nią dalej kombinować.

iza981019 - Wto Maj 03, 2011 20:12

ja jutro pójdę do weta, a może by tak zmienić odrobinkę dietę? np. więcej witaminek?
Asica21 - Wto Maj 03, 2011 20:20

iza981019, w moim przypadku witaminki nie pomogły, myślę, że warto ograniczyć białko taj jak wet mi powiedział...tylko, że to w moim przypadku tez nie pomogło :(
iza981019 - Wto Maj 03, 2011 20:33

Przykro mi :( A może wybierz się do kogoś innego, lub szczurek po prostu zmienia sierść?
Ja, tak jak już mówiłam, idę jutro, mam tylko nadzieję, że wet na mnie nie nakrzyczy - szczurek do 'suchelców' nie należy. Bardzo spasiony nie jest, ale ...

quagmire - Wto Maj 03, 2011 20:37

Półtoramiesięczny spasiony szczurek?
W takim wieku nie powinien się tak łatwo przebiałczyć, jeszcze rośnie i to bardzo intensywnie.

Asica21 - Wto Maj 03, 2011 20:39

quagmire, faktycznie, u mnie to inna sprawa bo Miśka ma roczek i 3 miesiące.
Może pasożyty?

iza981019 - Wto Maj 03, 2011 20:43

Wg. mnie, tak szczerze mówiąc, to nie jest spasiony ;d . Może mojemu bratu się tak wydaje, bo chomik taki chudy był i wgl. a Albert nabiera kształtów prawdziwego szczura :)
Asica21 - Wto Maj 03, 2011 20:45

iza981019, mam nadzieję, że ma braciszka do zabawy i przytulana?
iza981019 - Śro Maj 04, 2011 12:18

Właśnie niedługo będzie miał :) a nie wiecie może, czy u szczurków na łapkach takie jakby pęcherzyki (choć to może od palców O.o) są naturalne? Idę niedługo do weta, ale chcę wcześniej poznać Wasze opinie .
te małe 'kuleczki' są od wewnętrznej strony, że tak powiem "na stopie" .

Asica21 - Śro Maj 04, 2011 12:21

iza981019, wszystkie szczurki mają takie "nie płaskie" stópik
iza981019 - Śro Maj 04, 2011 16:45

Taak, już wiem. Właśnie wróciłam od weta i jest ok. Po prostu mały miał chyba uczulenie na trot, teraz śpi w ręcznikach. I na szczęście udało przekonać się rodziców - ma koleżankę!! Jest spokojna, cichutka i nie gryzie :P
A tak w ogóle, okazało się, że to dziewczynka :D I teraz mam dwie dziewczynki :P Jestem z tego faktu bardzo zadowolona :)
Od weta dostałam też tabletkę dla szczurka :) Zobaczymy, co będzie dalej :)

Asica21 - Śro Maj 04, 2011 16:53

iza981019, uff...już myślałam, że masz chłopaczka i dziewczynkę, to by dopiero było :roll:
Wiórki nie są dobre, polecam żwirek drewniany sama go używam.
Aha i sianka też nie daje bo Kluska dostała od niego świerzbowca, nic strasznego ale kilka wizyt u weta murowane i nie potrzebny stres dla zwierzaka.
Do robienia gniazdek daję im szmatki które piorę więc mam ich trochę na zmianę albo ligninę, ewentualnie papier toaletowy czy ręczniki papierowe.