O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
L. - Wto Kwi 17, 2012 20:18
Cegriiz napisał/a: | Do jakiego wieku szczury dorastają, aby hormony na nie wpływały ? |
Nie rozumiem tego pytania.
Hormony wpływając na zdrowie np. na skórę nie muszą od razu wpływać na charakter, wszystko zależy od tego jakie to hormony i jaka jest ich produkcja.
Charakter może być nie zmienny, ale może chociażby częściej rujkować, jeść mniej lub więcej, czy mieć nie taka sierść.
Ja oczywiście nie twierdzę, że tak jest, ale pokazuje różne hipotezy.
A wiem to chociażby po swojej Kisses, która miała fajny charakter, odchowała super miot, ale rex zaczął jej lecieć w okresie dojrzewania. Dopiero po odchowaniu miotu wyszło, że na skórze pojawiły się plamki estrogenowe, które zaważyły na jakości sierści.
To samo tyczy się mocnych przebarwień chociażby u szczurów blue. Idealnie to widać na samicach hodowlanych. Przed ciążą super kolor, w trakcie ciąży i karmienia rudzieją brzydko, następnie w okresie wracania formy powraca ładna barwa futra.
Oli - Wto Kwi 17, 2012 20:18
Cegriiz, zaburzenia hormonalne nie muszą wpływać na zachowanie, bo mogą to być zupełnie inne hormony, które są nadprodukowane lub jest ich za mało. A może Twoja samiczka to kiepski double rex po prostu? Może tata wcale nie był velveteen, tylko był słabym rexem?
L. - Wto Kwi 17, 2012 20:20
Oli napisał/a: | Może tata wcale nie był velveteen, tylko był słabym rexem? |
To też jest opcja.
Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 20:30
L., już zrozumiałam o co chodzi
Po jej siostrze ewidentnie widać, ze są zmiany hormonalne, bo na blutkowym właśnie futrze ma ciapki rude. U Airy tego nie mogę stwierdzić, bo w w tej chwili wyłysiała i wyhaszczała, a plam estrogenowych chyba nie umiem rozpoznać
Oli, też nad tym się zastanawiałam, ale samiec jednak był velveteenem, bo taką samą sierściuchę ma jedna z moich panien, i w porównaniu do Myaki i Airy jest zdecydowanie inna.
Off-Topic: | L., jak jestem zmęczona to tak piszę skrótem myślowym Chodziło mi o to, że w jakim wieku zatrzymuje się "burza hormonalna", tak jak u nastolatek |
L. - Wto Kwi 17, 2012 20:45
Cegriiz, ogólnie hormony zmieniają się przez całe życie. czasami jest tak, że samica ma nawet w trakcie dojrzewania i super kolo i sierść, a zmienia się to na starość.
ogólnie okres dojrzewania ten taki jak u nastolatków trwa zazwyczaj pomiędzy 5, a 9 miesiącem życia szczura.
Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 20:49
L., dzięki jeszcze raz. Będę się na nią gapić czy przypadkiem to jednak nie jest choroba.
Oli, Tobie też dziękuję
mikanek - Czw Kwi 19, 2012 18:48
a ja mam pytanie, czy istnieje odmiana "niedorobiony rex"? Mam szczura , który nie ma zwyczajnego futra, ale też nie są to loczki. Futro jest raczej szorstkie w dotyku i wygląda jak po karbowaniu, czy to się jakoś fachowo nazywa? Niektóre wibrysy są pofalowane
mmarcioszka - Czw Kwi 19, 2012 18:51
mikanek, może velveteen?
mikanek - Czw Kwi 19, 2012 19:34
dałam w wyszukiwarkę velveeten i nie jestem przekonana, ona wygląda trochę jak szczur podczas dominacji napuszony, a futerko karbowane, bo loczkiem tego nie nazwę hmmmm
jedyne zdjęcie futra, ale nie oddaje tego co widac na żywo
http://imageshack.us/f/401/p1100150q.jpg/
Kasia_89 - Czw Kwi 19, 2012 19:52
To tak jak mój Kimi, ma lekko pofalowane futerko, kiedy jest wilgotne to się zwija dużo bardziej, i też jest taki puchaty, wygląda na jeszcze raz takiego dużego niż na prawdę jest. Jego brat który jest taki zwyczajny, choć niezwykły to waży o 40 gram więcej od niego a wygląda na mniejszego
mmarcioszka - Czw Kwi 19, 2012 19:54
mikanek, wrzuć zdjęcie - będzie łatwiej niż z opisu
mikanek - Czw Kwi 19, 2012 19:56
ona na zdjęciu może i chudo wygląda ale i tak połowa to futro...reszta kosteczki , ma tak dziwnie sztywne futerko, nie spotkałam się jeszcze z takim
mmarcioszka - Czw Kwi 19, 2012 19:57
mikanek, chodziło mi o jakieś inne zdjęcie, żeby było ją widać w innej pozycji/ z innej strony
mikanek - Czw Kwi 19, 2012 19:59
jest u mnie dopiero od wtorku, także więcej nie mam...a i gówniarz nie usiedzi chwili w jednym miejscu wątpię aby mój aparat uchwycił subtelności tego futerka
L. - Czw Kwi 19, 2012 20:48
mikanek, ja bardziej niż na subtelności futra poprosiłabym zdjęcie porterowe najważniejsze są wąsy, a futro samo wtedy się uchwyci ;D
proponuje w ciągu dnia, stań tyłem do okna, weź szczura w rękę i walnij portretówkę
|
|
|