To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Uniwersalne, polecane sposoby na oswajanie szczurów

harpoonka - Śro Gru 01, 2010 21:37

grapemonster, popieram poprzedniczkę. Postaraj się zastosować do rad, które są w tym temacie po kolei. Jeśli jeden sposób nie pomoże, spróbuj czegoś innego. Bądź cierpliwa i konsekwentna w działaniu :)
Layla - Czw Gru 02, 2010 07:09

grapemonster, i adoptuj jej koleżankę!
grapemonster - Czw Gru 02, 2010 11:39

niestety nie mogę adoptować kolejnego szczurka, bo mama ledwo zgodziła się na Lunę po za tym mam jeszcze kota..
Anonymous - Czw Gru 02, 2010 12:05

grapemonster, to trzeba było nie brać Luny. szczury to zwierzęta stadne i trzymanie ich pojedynczo to zwyczajne krzywdzenie zwierzaka. o takich rzeczach się myśli ZANIM weźmie się jakiekolwiek zwierzę.

ale to już osobny temat...

mal - Czw Gru 02, 2010 13:49

grapemonster, ja mam trzy szczurki i kotka :wink:
Nakasha - Czw Gru 02, 2010 15:02

grapemonster, mataforgana ma 100% rację. ;) Szczury gdy są samotne cierpią, a najważniejsze jest to, aby zapewnić im jak najlepsze warunki.

Poczytaj tematy o stadności szczurów...

Są osoby, które mają szczury i koty - np. ja mam 24 szczury i 3 koty - więc to żaden argument. :P

harpoonka - Czw Gru 02, 2010 15:37

Popieram wszystkie poprzedniczki!
Ja też mam szczury i 4 koty. Ilość szczurów nie robi różnicy w tym przypadku.

grapemonster - Czw Gru 02, 2010 15:41

o jaaaa ale hardkor! ale jak im się żyje razem? koty nie polują na szczurki? Bo mój Gustaw ma lekki apetyt na Lunę niestety i troszkę się o nią boje. Trochę chyba mnie przekonałyście wiec pomyśle o towarzyszce ale obawiam się jednego. Czy 2 szczury nie powinny być razem od początku? Mozecie mi jeszcze powiedzieć o co chodzi kiedy szczurzyca z dnia na dzień zmienia swoje nastawienie do mnie jeszcze kiedy widzi moja rękę to oddaje mocz ze tak się wyrażę ale dziś jakąś godzinę temu spala na niej ale wcześniej włożyłam ja do klatki i tam została. Później biegała po łóżku cały czas mnie omijając aż wreszcie wzięłam ja na biurko i siedzi tu do teraz. Zadomowiła się za monitorem i ani jej się śni żeby stamtąd wychodzić. Pozwala mi się głaskać i nawet liże mnie po palcach co dziwi mnie najbardziej ale po chwili lekkie ugryzienie.. tego nie rozumiem.. Nadal boje się wziąć ja na sile pod bluzę, bo boje się, ze znów mnie ugryzie albo 'poleje ciepłym moczem'..
harpoonka - Czw Gru 02, 2010 15:44

Szczury zawsze siusiają na nas - do tego trzeba się przyzwyczaić ;)
U mnie koty raczej nie są zainteresowane szczurami, a na wybiegi wyrzucam je z pokoju i jest spokój (aż tak im nie ufam).
Poza tym poczytaj temat o łączeniu. Rzadko się zdarza , żeby szczurów nie dało się połączyć.

grapemonster - Czw Gru 02, 2010 15:51

ok dzięki bardzo :) , a jak to jest u szczurów z czekolada? mogą ja jeść?
Nakasha - Czw Gru 02, 2010 15:56

grapemonster, oczywiście, że nie.

Nie powinno się pozwalać na to, aby szczury i koty biegały wolno w 1 pokoju. Jak szczury biegają = kotów nie ma w tym samym pomieszczeniu.

Młode szczury bez problemu dają się połączyć, starsze w większości wypadków również.

grapemonster - Czw Gru 02, 2010 16:06

hmm.. niestety nie potrafię zbytnio określić wieku mojego szczurka, są na to jakieś sposoby? hmm.. wygląda mniej więcej tak;
Anonymous - Czw Gru 02, 2010 16:31

grapemonster, ja mam dla ciebie radę - poczytaj forum - bo na wszystkie twoje pytania są już udzielone odpowiedzi - jak łączyć szczury, dlaczego w ogóle trzeba mieć więcej niż jednego szczura, jak oswajać, czym karmić, czym nie karmić, o co chodzi z posikiwaniem, i tak dalej. nie zadawaj tysiąca pytać w tym temacie, bo to temat o oswajaniu - a ty pytasz o karmienie itp. - a potem ktoś kolejny nowy przyjdzie, zacznie przeglądać i żeby znaleźć informacje o oswajaniu będzie musiał przekopać tonę o innych rzeczach, więc się zirytuje i założy nowy temat. a nowy temat zostanie usunięty, bo odpowiedzi już są, więc znów nowy temat... - czyli zachowa się dokładnie tak jak ty. na tym forum są pewne zasady i ponieważ jesteś nowym użytkownikiem, to wypada chociażby z grzeczności i dla własnego dobra się z nimi zapoznać. a nawet więcej - warto tych zasad przestrzegać, bo wtedy nam wszystkim przyjemniej się tutaj rozmawia.
Niamey - Czw Gru 02, 2010 16:33

grapemonster, ciężko nam będzie ocenić wiek Twojego szczura ze zdjęcia innego szczura ;) Ponadto to nie temat o tym, a poza tym proszę wstawiaj miniaturki, nie wszyscy mają szybkie łącze
grapemonster - Nie Gru 19, 2010 15:04

dochodzi już miesiąc od kiedy mam Lunę a ona wciąż gryzie mi palce, to dobry pomysł żebym kontynuowała oswajanie w rękawiczkach? aż przestanie gryźć?