To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Sob Maj 09, 2009 22:51

ja przy zwyklych trocinach zmieniam u trzech chlopakow co tydzien. Czasami co 5 dni.
Siano tez dostaja, bo sobie spia na nim, ale maja tylko garstke w jednym rogu. Wiec nie smierdzi.
Nie wiem skad pomysl zeby uzywac siana jako sciolki. Siano dla krolikow, swinek sluzy do jedzenia, a u innych zwierzat do wicia gniazd. Po samym sianie to i mi smierdzi po paru godzinach.

Anonymous - Nie Maj 10, 2009 10:15

gadget napisał/a:
Devona ja mam tylko 2 chlopakow ;]

Ja przy dwoch chlopakach i przy sianie myslalam, ze umre przez uduszenie :(

Nie wiem gdzie to zamiescic, ale osoby chętne na ściółkę -takie kolorowe skrawki -(kiedys o tym gadalismy) jaką używają w Niemczech mogą zglaszać się do mnie i sie deklarować. Moja mama w sieprniu leci do Polski i mowila, ze troche moze przywiezc (spytam sie dokladnie ile) Koszt:
- 5L 18 zl
-10 L 30 zl
-23L 64 zl

To jest:
-nietoksyczne
-nie wywoluje podrażnień
-przeciwdziala brzydkiemu zapachowi
-w pelni ulega biodegradacji :)

Druga ściółka, niepyląca z kolb kukurydzy
-10L 28 zl

Jeśli są osoby zainteresowane to proszę dać znać :) Nalezy tez doliczyc koszt przesylki na terenie kraju (chyba, ze ktos sobie zalatwi transport lub odbierze), ale nie mysle aby bylo to duzo, bo jest lekkie :) Moim zdaniem sie oplaca.

Niamey - Nie Maj 10, 2009 11:01

O! To ja jestem chętna! Na te kolorowe ścinki fioletowe 10L i żółte 10L
Off-Topic:
daj znać ile mogłaby Twoja mama przywieźć, bo ja i może na więcej bym była chętna, ale z drugiej strony nie wiadomo jak się będzie ta ściółka sprawdzać...więc 2x10L to tak dość bezpiecznie

Anonymous - Nie Maj 10, 2009 12:15

Niamey, oki to wpisuje Ciebie na liste :) mi mama tez kupuje :) W USA w sklepach jest wiele fajowych rzeczy, wiec moze jakby bylo duzo osob chetnych ja bym mogla mowic mamie i kupowac cos nie cos. Oczywiscie cena bedzie troche wieksza niz w stanach, bo przesylka kosztuje, ale i tak moim zdaniem sie oplaca.

Off-Topic:
Nie wiem jakbysmy sie dogadaly, ale za przesylke w Polsce tez bede musiala doliczyc. To jest lekkie, wiec nie powinno byc duzo. Odpowiada Ci to?

Prosze o wydzielenie osobnego tematu w takim razie :)

Niamey - Nie Maj 10, 2009 12:25

Off-Topic:
tamiska, jasne, nie ma problemu z przesyłką :)

Anonymous - Nie Maj 10, 2009 12:28

Niamey napisał/a:
Off-Topic:
tamiska, jasne, nie ma problemu z przesyłką :)

Super to powiem mamie jak bede z nią rozmawiała :) Sierpien w sumie nie tak daleko. Ona przyleci kolo 8.08 :) Tak pod koniec Lipca fajne by bylo jakbys wplacila zaliczke mala mi na konto :)

Anonymous - Nie Maj 10, 2009 14:13

ja sie jeszcze zastanowie.
tak najbardziej z USA albo UK to bym chciala domek sputnik XL, moze jak by twoja mama gdzies zobaczyla.... :oops:

freya - Nie Maj 10, 2009 15:03

Ja długo miałam problem z wyborem ściółki. Trociny strasznie szczurom pyliły i mi kichały przez to, o sianie naczytałam się wielu złych rzeczy - mianowicie że przywlekaja pasożyty z łąk których jest zbierane.A żwirki dla kotów podobno podrażniaja drogi oddechowe szczurów...dlatego daję tylko trochę, tam gdzie się załatwiają. Jest ktoś może z krakowa kto mi może poradzić gdzie można jakąś lepszą ściółkę kupić...?Ja nic nie mogę znaleźć poza sianem i trocinami.....
babli - Nie Maj 10, 2009 15:06

Ja bym polecała poszukać lub zamówić w jakimś sklepie int. chipsi mais, taki granulat kukurydziany, bardzo fajny ;)
Anonymous - Nie Maj 10, 2009 16:02

katasza, ok spytam sie.
Sandra - Pon Maj 11, 2009 08:29

jeśli chodzi o ten żwirek Benek to taki zwykły?bo moja siostra ma kota i takiego żwirku używa do kuwety.czy to taki czy specjalny dla gryzoni??teraz wiem że szczurki mogą byc uczulone na sianko bądz wiórki bo moje ciągle kichają i już myślałam że się zaziębiły i miałam iśc do weta.ja moim daje sianko i wiórki,co 3 dni musze im zmieniać bo nie da się wytrzymać.więc poradzcie co będzie dobre i jaki to ten zwirek.
Anonymous - Pon Maj 11, 2009 08:51

dla mnie najlepszy jest benek zwirek higieniczny z kotem i szczurkiem na opakowaniu, ale zwykly chyba tez moze byc.
Sandra - Pon Maj 11, 2009 09:39

i bez juz żadnych wiórek na to lub pod??nie będzie zimno szczurkom w łapki??bo moje szczurasy załatwiają sie pod siebie i w tym śpią, nie mogeę ich tego oduczyć.i też dlatego n ie przyjemnie pachną mimo iż często im zmieniam.
gadget - Pon Maj 11, 2009 12:43

ja zakupilem dzisiaj Benka z kotem i szczurem na opakowaniu, nie liczac ze cale opakowanie (5l) weszlo mi na raz do klatki to jak narazie wydaje sie ok. mam nadzieje ze wytrzyma (przy sprzataniu tych zbrylen i myciu klatki 1 raz na tydzien) chociaz te 2 tyg, bo niebardzo mnie stac na 17 zl na tydzien na sciolke dla chlopakow ;/ ;/
Anonymous - Pon Maj 11, 2009 12:49

Wlasnie ten Benek z kotem i szczurem super sie bryluje, wiec nawet jak szczury malo nasikaja to mozna wybrac.

Sandra napisał/a:
i bez juz żadnych wiórek na to lub pod??nie będzie zimno szczurkom w łapki??

bez wiorek. nie bedzie im zimno, zwirek lepiej wchlania mocz wiec jak spia tam gdzie nasiusiaja to nawet bedzie im lepiej, bo nie "przemokna"

a ze ten, gadget, jakos strasznie drogo masz. Ja placilam 11 z groszami.