To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol. IV

Anonymous - Czw Lut 05, 2009 15:55

właśnie na stronie alderaan odkryłam rude bc :serducho:
tylko, że żeby po bowiem się urodziły rude szczeniaczki, to chyba suka też musi nieść rudy prawda? a ta sprowadzana z australii od nich z hodowli już miała maluchy, więc po ptokach :(
chociaż może wtedy kiedy będę mogła sobie na psa pozwolić to akurat pojawi się taka możliwość, żeby mieć rudego :)

póki co to patrze na ogłoszenia po londyńskich stronach, mnóstwo borderków do oddania, aż ciężko się powstrzymać.

sachma - Czw Lut 05, 2009 16:42

aga, daj linka :D
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 17:24

no np tutaj:
http://www.gumtree.com/london/46/33221046.html
z jaką ona miłością pisze o tym psie, aż się serce kraje, że muszą się rozstać :(

[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 17:40 ]
http://pets.uk.freeads.ne...le-unusual/view powiedzcie mi, to jest pies z pseudohodowli, czy rasowy, bo te informacje w języku angielskim mnie przerosły

agacia - Czw Lut 05, 2009 20:15

Moze po tym psie w innej hodowli trafilyby sie rudzielce :) Jak nie w Polskiej to moze gdzies za granica :wink:
Mangusta - Czw Lut 05, 2009 20:25

aga,
Cytat:
registered and copy of parents pedigree given.
czyli rasiak :)
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 20:37

czyli są rudziaki gdzieś bliżej niż w australii :mrgreen: :mrgreen:
Tess - Czw Lut 05, 2009 21:10

Uwaga, mocne:
http://www.strimoo.com/vi...paceVideos.html

Aga, czekoladę naprawdę łatwo znaleźć u nas, tylko w ciemniejszych odcieniach, zazwyczaj nie takich rudych, bardziej brązowych i czerwonawych. Nie wiem, czy widziałaś. Są też blue i red merle, black i red tri, a od niedawna lilac, nie mówiąc już o smooth. A co do wyboru hodowli, uważaj, ja znam bardzo dobrze większość polskich jakby co, służę radą. :D Btw, chcesz bordera do pracy, czy na kolana? To wielka różnica przy wyborze hodowli.^^
Jeśli chcesz sprowadzać, mam nadzieję, że Ci się uda, często są z tym problemy, szczególnie przy wyborze ras pracujących, hodowcy często nie chcą sprzedawać psów do polski.

Anonymous - Czw Lut 05, 2009 21:37

widziałam czekoladę, ale mi się marzy kolor który na wikipedii się nazywa australian red and white (nie wiem jak się nazywa w polskim środowisku kyn.) inne kolory widziałam, ale po prostu jestem maniakiem rudego na sobie i na każdym innym stworzeniu;)
co typu psa, to chcę takiego pomiędzy, przede wszystkim na kolana, ale w agility też bym się chciała pobawić. jeżeli chodzi o wygląd typu postura to najmniej mi się podobają te z hodowli tempo, no ale one są hodowane właśnie typowo pod kontem sportowym z tego co czytam.
póki co tak sobie gdybam, możliwe, że za te dwa, trzy lata sytuacja z bc się zupełnie zmieni w polsce i w ogóle, ale jakby co, to z twojej wiedzy będę chętnie korzystać :)

edit. właściwie czemu robią polakom problemy ze sprzedażą psów?
wiesz może ile kosztuje border w rzadkim kolorze? planujemy odłożyć na niego tysiąc funtów i za to kupić psa i wyprawkę, myślisz, że starczy, czy przygotowywać się na większy wydatek?

Tess - Czw Lut 05, 2009 22:00

Red to właśnie czekolady, są po prostu różne odcienie. ;) http://upload.wikimedia.o...eRed3Tug_wb.jpg - to ten sam kolor, co Twój wymarzony, mimo, że wygląda zupełnie inaczej. :D
W każdym razie takie pomiędzy też można znaleźć, jednak nie ma gwaracji czy taki pies sprawdzi się w pracy, albo czy nie będzie strasznie nakręcony. Jednak tak naprawdę, niegdy nie ma takiej gwaracji. ;) Ja będziesz już chciała psa, daj znać, uruchomię swoje znajomości i znajdziemy Ci takie skojarzenie, to nie jest trudne jak się wie co i jak. :D Tempo nie ma dobrej budowy. Z założenia to psy sportowe, ale do psów pracujących dużo im brakuje. :roll: Zarówno charakterowo jak i eksterierowo. :roll: Chociaż mi też się bardzo podobają wizualnie, przyznaję.
Psów do polski nie chcą sprzedawać, bo nie mamy dobrej renomy. Ja się szczerze mówiąc nie dziwię, u nas większość ludzi nic z psami nie robi, więc szczególnie ras pracujących sprzedwać nie chcą. Pochwalić się też nie mamy czym niestety jeśli chodzi o sport i poslkie psy. Są kraje i hodowle zagranicze, z których dostaniesz psa bez problemu, ale są takie, z których nie. Pamiętam jak znajoma kupowała mini bulla z Anglii, ileż to było gimnastykowania się... Dostaniesz bez problemu psa jeśli jesteś znanym hodowcą, albo masz znajomości w środowisku wystawowym, sportowym. Ja szczerze mówiąc liczę na znajomości, w polsce nie ma żadnej hodowli, która by mnie urządziła, a chcę psa do sportu. ;)
To czy pies z rzadkim umaszczeniem będzie droższy zależy tylko i wyłącznie od mentalności hodowcy. Możliwe, że będzie kosztował tyle samo co zwykły czarno-biały. ;)

pituophis - Pią Lut 06, 2009 14:41

W UK border collie to jak u nas ON. Naprawde nie ma problemu ze zdobyciem czegos w typie, a nawet i rodowodowego. Jednak z DOBRYM bc podobno sa problemy.

Polska ma opinie kraju, gdzie psow i kotow sie nie szanuje i traktuje jak rzeczy, nikomu nie zalezy na psie z rodowodem, kupuje sie byle co, byle jak, byle jak kojarzy. Patrzac na realia, podejscie do zwierzat, sposob ich wyboru, podejscie do rozmnazania, trudno czasem sie temu dziwic.... :( :roll:

Dodatkowo sporo osob chce miec staly i jak najbardziej bezposredni kontakt z wyhodowanymi przez siebie psami.

Anonymous - Pią Lut 06, 2009 14:48

a jak z podejściem do polaków mieszkających na stałe poza krajem?
pituophis - Pią Lut 06, 2009 14:52

Nie wiem. Pewnie byloby latwiej, bo hodowca mialby wieksza kontrole nad zwierzeciem. Tutaj duzo osob zaklada mozliwosc wykorzystania kazdego wyhodowanego przez siebie samca, ktory bylby potencjalnie przydatny do krycia. Moze z pospolitszymi rasami tak nie jest.
nezu - Pią Lut 06, 2009 16:45

http://www.alderaan-bordercollies.com/bowie_Pl.htm
Nawet w Polsce jest takie rudobiałe cudo.
Faktycznie ładne, choć zupełnie nie dla mnie psy... :)

Ja się nastawiam na baska w przyszłości...
Też rudobiałego... :]

Anonymous - Pią Lut 06, 2009 16:48

no właśnie, że oprócz bowiego nie ma ;(
nezu - Pią Lut 06, 2009 17:00

Proponuję rozejrzeć się jeszcze po Czechach. Stamtąd łatwiej sprowadzić no i mają hm... O wiele więcej ras/odmian.

Szkoda że tylko Bowie, takie piękne psy, a Polskę zalewają tylko czarnobiałe bikolory i ostatecznie merle.. :(