Archiwum - Psiaki vol. IV
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 15:55
właśnie na stronie alderaan odkryłam rude bc
tylko, że żeby po bowiem się urodziły rude szczeniaczki, to chyba suka też musi nieść rudy prawda? a ta sprowadzana z australii od nich z hodowli już miała maluchy, więc po ptokach
chociaż może wtedy kiedy będę mogła sobie na psa pozwolić to akurat pojawi się taka możliwość, żeby mieć rudego
póki co to patrze na ogłoszenia po londyńskich stronach, mnóstwo borderków do oddania, aż ciężko się powstrzymać.
sachma - Czw Lut 05, 2009 16:42
aga, daj linka
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 17:24
no np tutaj:
http://www.gumtree.com/london/46/33221046.html
z jaką ona miłością pisze o tym psie, aż się serce kraje, że muszą się rozstać
[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 17:40 ]
http://pets.uk.freeads.ne...le-unusual/view powiedzcie mi, to jest pies z pseudohodowli, czy rasowy, bo te informacje w języku angielskim mnie przerosły
agacia - Czw Lut 05, 2009 20:15
Moze po tym psie w innej hodowli trafilyby sie rudzielce Jak nie w Polskiej to moze gdzies za granica
Mangusta - Czw Lut 05, 2009 20:25
aga, Cytat: | registered and copy of parents pedigree given. | czyli rasiak
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 20:37
czyli są rudziaki gdzieś bliżej niż w australii
Tess - Czw Lut 05, 2009 21:10
Uwaga, mocne:
http://www.strimoo.com/vi...paceVideos.html
Aga, czekoladę naprawdę łatwo znaleźć u nas, tylko w ciemniejszych odcieniach, zazwyczaj nie takich rudych, bardziej brązowych i czerwonawych. Nie wiem, czy widziałaś. Są też blue i red merle, black i red tri, a od niedawna lilac, nie mówiąc już o smooth. A co do wyboru hodowli, uważaj, ja znam bardzo dobrze większość polskich jakby co, służę radą. Btw, chcesz bordera do pracy, czy na kolana? To wielka różnica przy wyborze hodowli.^^
Jeśli chcesz sprowadzać, mam nadzieję, że Ci się uda, często są z tym problemy, szczególnie przy wyborze ras pracujących, hodowcy często nie chcą sprzedawać psów do polski.
Anonymous - Czw Lut 05, 2009 21:37
widziałam czekoladę, ale mi się marzy kolor który na wikipedii się nazywa australian red and white (nie wiem jak się nazywa w polskim środowisku kyn.) inne kolory widziałam, ale po prostu jestem maniakiem rudego na sobie i na każdym innym stworzeniu;)
co typu psa, to chcę takiego pomiędzy, przede wszystkim na kolana, ale w agility też bym się chciała pobawić. jeżeli chodzi o wygląd typu postura to najmniej mi się podobają te z hodowli tempo, no ale one są hodowane właśnie typowo pod kontem sportowym z tego co czytam.
póki co tak sobie gdybam, możliwe, że za te dwa, trzy lata sytuacja z bc się zupełnie zmieni w polsce i w ogóle, ale jakby co, to z twojej wiedzy będę chętnie korzystać
edit. właściwie czemu robią polakom problemy ze sprzedażą psów?
wiesz może ile kosztuje border w rzadkim kolorze? planujemy odłożyć na niego tysiąc funtów i za to kupić psa i wyprawkę, myślisz, że starczy, czy przygotowywać się na większy wydatek?
Tess - Czw Lut 05, 2009 22:00
Red to właśnie czekolady, są po prostu różne odcienie. http://upload.wikimedia.o...eRed3Tug_wb.jpg - to ten sam kolor, co Twój wymarzony, mimo, że wygląda zupełnie inaczej.
W każdym razie takie pomiędzy też można znaleźć, jednak nie ma gwaracji czy taki pies sprawdzi się w pracy, albo czy nie będzie strasznie nakręcony. Jednak tak naprawdę, niegdy nie ma takiej gwaracji. Ja będziesz już chciała psa, daj znać, uruchomię swoje znajomości i znajdziemy Ci takie skojarzenie, to nie jest trudne jak się wie co i jak. Tempo nie ma dobrej budowy. Z założenia to psy sportowe, ale do psów pracujących dużo im brakuje. Zarówno charakterowo jak i eksterierowo. Chociaż mi też się bardzo podobają wizualnie, przyznaję.
Psów do polski nie chcą sprzedawać, bo nie mamy dobrej renomy. Ja się szczerze mówiąc nie dziwię, u nas większość ludzi nic z psami nie robi, więc szczególnie ras pracujących sprzedwać nie chcą. Pochwalić się też nie mamy czym niestety jeśli chodzi o sport i poslkie psy. Są kraje i hodowle zagranicze, z których dostaniesz psa bez problemu, ale są takie, z których nie. Pamiętam jak znajoma kupowała mini bulla z Anglii, ileż to było gimnastykowania się... Dostaniesz bez problemu psa jeśli jesteś znanym hodowcą, albo masz znajomości w środowisku wystawowym, sportowym. Ja szczerze mówiąc liczę na znajomości, w polsce nie ma żadnej hodowli, która by mnie urządziła, a chcę psa do sportu.
To czy pies z rzadkim umaszczeniem będzie droższy zależy tylko i wyłącznie od mentalności hodowcy. Możliwe, że będzie kosztował tyle samo co zwykły czarno-biały.
pituophis - Pią Lut 06, 2009 14:41
W UK border collie to jak u nas ON. Naprawde nie ma problemu ze zdobyciem czegos w typie, a nawet i rodowodowego. Jednak z DOBRYM bc podobno sa problemy.
Polska ma opinie kraju, gdzie psow i kotow sie nie szanuje i traktuje jak rzeczy, nikomu nie zalezy na psie z rodowodem, kupuje sie byle co, byle jak, byle jak kojarzy. Patrzac na realia, podejscie do zwierzat, sposob ich wyboru, podejscie do rozmnazania, trudno czasem sie temu dziwic....
Dodatkowo sporo osob chce miec staly i jak najbardziej bezposredni kontakt z wyhodowanymi przez siebie psami.
Anonymous - Pią Lut 06, 2009 14:48
a jak z podejściem do polaków mieszkających na stałe poza krajem?
pituophis - Pią Lut 06, 2009 14:52
Nie wiem. Pewnie byloby latwiej, bo hodowca mialby wieksza kontrole nad zwierzeciem. Tutaj duzo osob zaklada mozliwosc wykorzystania kazdego wyhodowanego przez siebie samca, ktory bylby potencjalnie przydatny do krycia. Moze z pospolitszymi rasami tak nie jest.
nezu - Pią Lut 06, 2009 16:45
http://www.alderaan-bordercollies.com/bowie_Pl.htm
Nawet w Polsce jest takie rudobiałe cudo.
Faktycznie ładne, choć zupełnie nie dla mnie psy...
Ja się nastawiam na baska w przyszłości...
Też rudobiałego...
Anonymous - Pią Lut 06, 2009 16:48
no właśnie, że oprócz bowiego nie ma
nezu - Pią Lut 06, 2009 17:00
Proponuję rozejrzeć się jeszcze po Czechach. Stamtąd łatwiej sprowadzić no i mają hm... O wiele więcej ras/odmian.
Szkoda że tylko Bowie, takie piękne psy, a Polskę zalewają tylko czarnobiałe bikolory i ostatecznie merle..
|
|
|