To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

klaraurs - Czw Wrz 15, 2011 10:32

quagmire napisał/a:
Myślę, że najbardziej w Timie tuczy to, że smakuje szczurom.
I chyba to jest to, z Rat Nature coś tam skubnęły, ale większość zalegała w misce, zaś Timę wyjadają do ostatniego ziarenka. Dawniej wcinały chętnie Rat Complete, ale odkąd spróbowały Selective, najpierw go wyjadają, a dopiero potem RC.
valhalla - Czw Wrz 15, 2011 10:36

quagmire napisał/a:

Myślę, że najbardziej w Timie tuczy to, że smakuje szczurom.

A, o to chodzi :) Bo generalnie jest tam sporo dyni i słonecznika, to znika u mnie jako pierwsze, więc myślałam, że może za dużo tego jest.

pszczoła - Czw Wrz 15, 2011 14:41

quagmire, a ile (wagowo) Timy zalecałabyś podawać na 1 szczurka na dzień?
quagmire - Czw Wrz 15, 2011 14:46

pszczółka, absolutnie nie jestem w stanie tego powiedzieć, wyliczyć też nie :(
pszczoła - Czw Wrz 15, 2011 14:47

A tak ogólnie wagowo ile szczurek powinien zjadać? Wiem, że gdzieś o tym już czytałam ale nie pamiętam gdzie ani ile to było :oops:
quagmire - Czw Wrz 15, 2011 15:07

Niektórzy pisali o 15 gramach karmy na dobę.
Pyl - Czw Wrz 15, 2011 16:13

pszczółka, moim zdaniem najbezpieczniej jest karmić i obserwować. Ja moje gnojki ważę co miesiąc i sprawdzam.
Przyjmijmy, że zaczynam karmienie np. od dwóch miarek - jak utyją to daję 1,5. Jak nadal tyją to daję np. 1,25 miarki, a jak schudły to 1,75 a jak wagi się nie zmieniają to zostaję przy 1,5. I nawet nie robię tego specjalnie rygorystycznie - miarką jest akurat garść karmy (co ma wady, bo emileczka ma duże garście ;) ). No i jeśli nie zjadły porcji do końca (ale to się u mnie nie zdarza :lol: ) to też następnym razem dostają mniej.
Jeśli dopiero ustalasz karmienie nową karmą to możesz ważyć częściej, np. co 2 tygodnie. Ja się do odgórnych "norm" jakoś nie przekonałam, a takie "próbkowanie" działa. Jedyny problem, że jak się ma tylko maluchy to zmiany wagi wynikają nie tylko z tycia ale i ze wzrostu, ale u mnie stado jest raczej starsze, więc ten problem nie występuje, bo zawsze mam na kim sprawdzić.

Anonymous - Czw Wrz 15, 2011 16:16

A z moich obserwacji wynika, że te osławione 15g to jest akurat tyle ile faktycznie przypada średnio na łebek w stadzie. Każdy szczur zjada ile chce, ale ilość szczurów x 15g to dzienna dawka dla stada i ta ilość się sprawdza. :)
Pyl - Czw Wrz 15, 2011 16:21

Vissku, a nie zależy to od karmy? Care+ jest leciutki, Rat Nature tłusty i ciężki. Nie sprawdzałam co prawda wartości energetycznej, ale spodziewam się, że może się to różnić. Aż to sprawdzę, zaintrygowałaś mnie.
Anonymous - Czw Wrz 15, 2011 16:28

Zdecydowanie masz rację, zapomniałam dopisać, że nie dotyczy to granulatów. Zacięłam się na Timie nie wiedzieć czemu (wszyscy ją sprzedają wokół :D ).

edit/
Hmmm, po namyśle dopiszę przy jakich karmach ja to stosowałam. :)
Rat Nature (nie zjadały sporej części chrupek, więc może tą tłustość to jakoś wyrównuje...), JR Farm Uczta szczura i wellness, kiedyś jeszcze xtra vital complete beaphara itp karmy wieloskładnikowe.

paullla17 - Czw Wrz 15, 2011 18:29

dobra spróbuje tej karmy bo szczury nic nie jedzą a nawet karmy oblanej miodem nie chcą, gdzie najtaniej kupię tą tima bo w sklepach u mnie nie ma?
karola - Czw Wrz 15, 2011 18:32

paullla17, w zooplusie i chyba tylko tam.
paullla17 - Czw Wrz 15, 2011 18:55

http://allegro.pl/dwupak-...1779973092.html

ktoś z trójmiasta miał by ochotę?

pszczoła - Czw Wrz 15, 2011 19:43

paullla17, może lepiej zacznij od mniejszej paczki:
http://www.zooplus.pl/sho...zury/tima/31175
Przy zakupie powyżej 99zł przesyłka jest darmowa, można np. zamówić w kilka osób albo dobrać sobie jakąś ściółkę i pierdoły żeby do tych 99zł dobić.

Pyl, nie mam wagi, żeby ważyć chłopców :doh: Ale dotykowo i wizualnie chyba potrafię ocenić czy przytyły/schudły - tylko nigdy to nie jest pewne. Jeden osobnik ma tendencje do większego tyłka więc chyba tą wagę jednak kupię. Czekam na Timę z zooplusa i będziemy ustalać dawki. Mogę mieć jedynie problem z tym, że Yankes zawsze jak już zostają resztki lub niewiele karmy wysypuje miskę i nosi ją po całej klatce - wtedy już nie wiem ile karmy zostało w ściółce i czy ją (zasikaną) zjedzą. No a nie stosowanie miseczki jakoś mi nie odpowiada.

aneczka1-13 - Czw Wrz 15, 2011 20:13

Albo może jakoś ją przymocuj??