To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Layla - Wto Lut 15, 2011 09:06

Jak dla mnie berkshire.
babyduck - Wto Lut 15, 2011 09:24

Z tego co widzę to jest agouti - one maja jaśniejsze brzuszki, wręcz srebrzyste. A znaczenie to niewystawowy berkshire.
DoraAngie - Wto Lut 15, 2011 12:18

Tak to jest Aguti :) nie wiedziałam o tym, że one zawsze maja jaśniejsze brzuszki. A czemu niewystawowy?
Mucha321 - Czw Lut 17, 2011 12:59

Znajoma, która nie ma tutaj konta poprosiła mnie o pomoc

Cytuję:

"Korek - jak widać jest niebieski. Aleee? Zaczęły pojawiać się jakieś ciemniejsze plamy. Co się dzieje? Co z niego wyrośnie? ;)
Bardzo chciałabym się tego dowiedzieć. "

i zdjęcie.

Asmena - Czw Lut 17, 2011 13:21

Jak wiek? Może zwyczajnie zmienia futro na dorosłe?
Mucha321 - Czw Lut 17, 2011 13:37

no zmienia zmienia. ;) ma ok. 4-5 mies, ale chodzi o samo umaszczenie. zmieni się całkiem na ciemne?
Pamelita - Czw Lut 17, 2011 18:10

Moja Fifunia (blutek) będąc malutką była jaśniejsza, potem też dostawała takich plam gdzieniegdzie (tylko wydaje mi się, że nie takich ciemnych), potem sierść jej ściemniała i zrudziała po boczkach. Zaznaczam, że Fifek to kundelek.
gusiek1 - Nie Lut 27, 2011 07:57

Chciałam zapytać o nasze dzieczyny
Julka jest biała z ciemniejszą pręgą, ciemne oczy. Kasia jest ruda z wierzchu, pod spodem prawie biała, z czerwonymi oczkami.

macik001 - Pon Lut 28, 2011 19:22

Żeby nie zakłądać nowego tematu chciałabym się zapytać czy istnieją różne typy sierści?
Zauważyłam, że mój 4 miesięczny szczur ma inną sierść niż ten dwu.
Haszczak ma takie bardziej sztywne włosy, długie, a kapturek(młodszy) ma milusią sierść, jak puszek.
Nie przypoinam też sobie, żeby kusky jak go dostałam miał jakąś inną. Jak to jest? :)

Nakasha - Pon Lut 28, 2011 19:32

macik001, są różne typy sierści, np. standard, fuzz, rex, double rex, velveteen, satin, itp. Ale nawet w obrębie jednego typu, każdy szczur różni się "jakością" sierści. ;) Jedne ogonki z futerkiem standardowym mają je mięciutkie, jedwabiste i puszyste, a inne bardziej sztywne i krótsze. Przy czym maluszki przed zmianą sierści na dorosłą mają ją zawsze mięciutką i aksamitną (jak Twój młodszy), a potem zazwyczaj staje się nieco bardziej sztywna. Niekastrowane samce mają z reguły bardziej sztywną i tłustą sierść niż samiczki. ;)
macik001 - Pon Lut 28, 2011 19:53

Dziękuję :)
Czyli młodemu pewnie jeszcze "zesztywnieje" sierść :D

klauduska - Pią Mar 04, 2011 10:18

a ten tutaj:

Nakota - Pią Mar 04, 2011 12:01

klauduska, dumbo, standard, russian blue, berkshire :wink:
Pyl - Pią Mar 04, 2011 12:03

Off-Topic:
klauduska, a ja dodam tylko, że jest piękny :serducho:

klauduska - Pią Mar 04, 2011 12:07

dzięki. tak podejrzewałam właśnie :)

niestety nie mój :( . tylko na DT na razie u mnie jest :)