Zachowanie, psychika i oswajanie - Zachowania szczurów, które mogą świadczyć o chorobie
Niamey - Śro Mar 02, 2011 13:42
szczury są aktywne w nocy, ale w ciągu dnia też mają okresy aktywności, czasem widać, że się przebudzą, chodzą po klatce itp. Jak otworzę klatkę w ciągu dnia, to niektóre się budzą i wychodzą, a reszta śpi. Ale taka już ich natura, że najbardziej szaleją w wieczorem/w nocy
kami-chan - Śro Mar 02, 2011 13:47
No w sumie fakt, nie bylabym w stanie w nocy cos zrobic No a z tym jedzeniem to rzeczywiscie prawda, wiekszosc wieczorem znika. Pytam bo wiem ze tu sa doswiadczone osoby, wiec tak z czystej ciekawosci A moje chlopaczki to i tak straszne lenie... Jakby mogli to wogole by nie chodzili tylko wcisneli sie pod kocyk na moim luzku i caly czas spali... Chcialabym po prostu zeby byli bardziej aktywni Czasami tylko wieczorem ich nachodzi na brykanie, a czasami i wieczorem spia
Oli - Śro Mar 02, 2011 13:58
kami-chan napisał/a: | Chcialabym po prostu zeby byli bardziej aktywn | to zmień im płeć na samiczki ja tam kocham moich samców za to ich lenistwo, chociaż to dopiero z wiekiem przychodzi, a u mnie jest ogromny rozstrzał wiekowy, więc starsi są zaczepiani przez młodszych.
kami-chan - Śro Mar 02, 2011 14:05
Wiem ze samiczki maja ADHD :) Ja tez moje nalesniczki leniwe bardzo za to kocham i nie zamienilabym na samiczki Tylko zaczelam sie martwic czy nie sa oby za grube Otylosci nie maja ale to niezle kawalki szczura I pomyslam ze moze to przez ich to lenistwo Mysle ze wieczorem pozakrywam ich kryjowki "do spania", bo widze ze wtedy chetniej "laza"
Ps. Problemu jakiegos wielkiego z tym nie mam, tak tylko sie chcialam dowiedziec jak to u innych wyglada z "leniwymi panami".
Oli - Śro Mar 02, 2011 14:09
a czy panowie mają jakieś urozmaicenia na wybiegu, czy cały czas jest to samo? może porób im jakieś kryjówki, tunele, czasem luźne położenie koca na podłodze daje super efekty. Może też być miska z wodą i zatopionym w niej groszkiem/kukurydzą. po prostu żeby nie było cały czas tak samo.
kami-chan - Śro Mar 02, 2011 14:17
Mam taka szafke gdzie sa ich "rzeczy" (Kilka starych bluz,rozne pudelka i inne rzeczy) i jak ich wypuszczam to robie "burdel" w pokoju No ale z woda i groszkiem sprobuje
Cerro - Śro Mar 02, 2011 14:18
U mnie zadziwiająco dobre efekty daje złożenie sofy z "dwuosobowego łóżka" w "kanapę" - jeden mebel i dwa zupełne różne terytoria
kami-chan - Śro Mar 02, 2011 14:26
Ja lozko skladam bo jak nie zloze to maja tam kolejna miejscowke do "zabunkrowania sie" i nie wychodzenia No ale z czasem oczywiscie wychodza
Jaqueline - Pią Kwi 08, 2011 21:06
Z moim szczurkiem jest podobnie, tyle że w nocy też nie wydaje się być zbyt aktywny.. nie wiem czy to zachowanie jest na tle chorobowym czy po prostu ma taki charakter, martwię się nie jestem przyzwyczajona do tego aby szczur był aż tak spokojny.. Gdy go wypuszczam to prawie wcale nie biega tylko zatrzymuje się , zaczynam go głaskać a on się kładzie i tak jest przez dłuższą chwilę. W klatce porusza się jak flegmatyk, wychodzi z domku jedynie po jedzenie. Wycieków żadnych nie ma, jedynie troszkę się drapie no i ma wiecznie " zmrużone" oczka, do czego też nie jestem przyzwyczajona. Być może dramatyzuję.. ale powiedzcie czy spotkałyście się już z takim charakterem u szczurka czy może lepiej zabrać go do weterynarza?
Mrówa - Sob Kwi 09, 2011 15:43
Koniecznie zabierz szczurka do weterynarza. Nie ma co gdybać, lepiej mieć jasną potwierdzoną diagnozę.
kasia83 - Sob Kwi 09, 2011 15:50
Jaqueline, masz jednego szczura? więc odpowiedz jest prosta, brakuje mu towarzystwa, ma depresje
Jaqueline - Sob Kwi 09, 2011 20:31
Nie, nie jest dwójka Zawsze miałam szczurki pełne energii i nigdy nie spotkałam się z takimi spokojnymi dlatego się martwię. No właśnie najlepiej będzie jak wybiorę się do weterynarza.
Cegriiz - Pon Paź 24, 2011 18:20
Moje szczury są całodobowe Jak tylko zacznę gmerać w klatce, to zaraz wyskakują. Robię im wybiegi regularnie wieczorem i rano, i nie zauważam aby były mnie aktywne rano (10- 13,14) niż nocą (23,24). Potrafią i w nocy spać jak i w dzień.
furburger - Pon Paź 24, 2011 18:27
Ja widzę większą aktywność u moich szczurów około 20 największą około 22 i około 5 wstaję kilka razy w nocy więc różnicę widać
W dzień jeśli są w klatce a nie na wybiegu to cały czas śpią
Cerro - Pon Paź 24, 2011 18:37
U mnie było idealne zespolenie z moim trybem dnia ok. 5 do 6 największa aktywność, potem po 15, 16 aż do 22. A w międzyczasie kimanie i jedzenie.
|
|
|