Leczenie - Objawy neurologiczne - zapalenie ucha?
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 19:32
Kluska napisał/a: | Gdy moja Kluska chorowała dr Piasecki mi powiedział wprost: musi brać sterydy do końca życia. Nie rozumiem, dlaczego Twój wet zmniejsza dawki sterydu.
Gdy tylko przestaje działać, szczurek od razu się zaczyna przewracać, codziennie musi przyjmować odpowiednią dawkę. |
Czyli codziennie do końca życia musi dostawać zastrzyki?
jejku....
Czyli wychodzi na to, że będę musiała przejść kurs robienia zastrzyków
Kluska - Śro Kwi 04, 2012 19:37
W zastrzyku podajesz? Kluska dostawała doustnie (spytaj się weterynarza o taką możliwość, będzie Ci łatwiej). Dodatkowo witaminę B i coś na poprawę krążenia w mózgu (to było prawie 2 lata temu, nie pamiętam )
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 19:45
Kluska napisał/a: | W zastrzyku podajesz? Kluska dostawała doustnie (spytaj się weterynarza o taką możliwość, będzie Ci łatwiej). Dodatkowo witaminę B i coś na poprawę krążenia w mózgu (to było prawie 2 lata temu, nie pamiętam ) |
Tak, codziennie dostaje dwa zastrzyki...
Powiem mamie, żeby zapytała o tabletki....
jeżeli ktoś jeszcze może coś doradzić, to PROSZĘ O POMOC !
AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 20:17
gurumis, a jakie antybiotyki dostaje szczur?
W jakiej dawce?
Czy był badany poziom cukru u szczura?
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 20:49
AngelsDream napisał/a: | gurumis, a jakie antybiotyki dostaje szczur?
W jakiej dawce?
Czy był badany poziom cukru u szczura? |
Dostaje dexafort z tego co wiem i wit B.
Cukru nie miał badanego.... Powinien? W jakim celu?
Wszystko telefonicznie przekażę mamie, która przekaże to wetowi przy jutrzejszej wizycie...
AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 20:54
gurumis, bo steryd sam i witamina nie wyleczą zapalenia - ani mózgu, ani ucha.
A badanie cukru po to, że długie podawanie sterydu może wywołać posterydowe problemy z trzustką i coś na kształt cukrzycy. W tym przypadku występuje zwiększone pragnienie, problemy z apetytem, senność, przelewanie się szczura, dezorientacja.
susurrement - Śro Kwi 04, 2012 20:55
gurumis, ale dexafort jest sterydem długodziałającym, więc raczej nie dostaje go codziennie. to dexasone jest krótkodziałającym, jego podaje się kiedy potrzebna jest szybka i nagła poprawa; raczej nie do długoterminowego leczenia.
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:00
Więc co robić?
co powinien w takim razie dostawac?
Może można zastąpić zastrzyki tabletkami? jak tak to jakimi?
AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:04
gurumis, iść do specjalisty. Tak naprawdę.
Przy schorzeniach neurologicznych do wyboru jest kilka antybiotyków (u naszego Perkuna zadziałał dopiero bodaj trzeci, bardzo silny), steryd należy dobrać tak, żeby nie obciążał, a pomagał. Mogą być podawane witaminy z grupy B, powinien na pewno osłonowo lek na jelita, ew. na wątrobę.
Ja się nie podejmuję, mimo sporego doświadczenia, opisania właściwej kuracji.
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:38
AngelsDream napisał/a: | gurumis, iść do specjalisty. Tak naprawdę.
Przy schorzeniach neurologicznych do wyboru jest kilka antybiotyków (u naszego Perkuna zadziałał dopiero bodaj trzeci, bardzo silny), steryd należy dobrać tak, żeby nie obciążał, a pomagał. Mogą być podawane witaminy z grupy B, powinien na pewno osłonowo lek na jelita, ew. na wątrobę.
Ja się nie podejmuję, mimo sporego doświadczenia, opisania właściwej kuracji. |
Do specjalisty mogę się udać dopiero po świętach, jak zabiorę go do Szczecina.
Do tego czasu musi przetrwać, dlatego szukam gdzie tylko mogę pomocy.
W piątek wracam do rodziców, gdzie aktualnie jest szczur.
Dlatego proszę, jeżeli tylko możesz, to napisz mi na prv, jakie metody leczenia możnaby rozważyć, bym mogła skonsultować to z wetem...
AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:41
gurumis, ale to nie tak, że ja wiem i nie chcę powiedzieć. Uważam, że nie powinnam, bo zdalnie można bardzo zaszkodzić. Ogólnie włączyłabym do leczenia antybiotyk działający w obrębie mózgu/ucha - może biseptol? Koniecznie osłonowe leki na jelita. I zastanowiła się, czy nie spróbować na razie odstawić steryd, ale tylko zastanowiła.
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:50
AngelsDream napisał/a: | gurumis, ale to nie tak, że ja wiem i nie chcę powiedzieć. Uważam, że nie powinnam, bo zdalnie można bardzo zaszkodzić. Ogólnie włączyłabym do leczenia antybiotyk działający w obrębie mózgu/ucha - może biseptol? Koniecznie osłonowe leki na jelita. I zastanowiła się, czy nie spróbować na razie odstawić steryd, ale tylko zastanowiła. |
W takim razie przekażę mamie, żeby porozmawiała o biseptolu.
Niech kupi mu lakcid i zapyta o dawkowanie.
Sterydu cholernie boję się odstawić, bo już przy samym zmniejszeniu dawki nastąpiło poważne pogorszenie...
I tak czuję, że w piątek będę musiała nauczyć się robić zastrzyki, bo w związku ze świętami lecznica będzie nieczynna, a szczur dostaje zastrzyki codziennie...
Więc przez te dwa dni sama będę musiała go kłuć...
AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:53
gurumis, a podanie sterydu długodziałającego?
gurumis - Śro Kwi 04, 2012 22:01
No chyba, że faktycznie wet poda długodziałający...
Błagam, kciukajcie za moje kochanie !
AD jeszcze raz bardzo dziękuję za rady !
pizmol - Śro Kwi 04, 2012 22:37
Klakson na zapalenie ucha dostawal enroxil i unidox ale u niego było widać wydzieline w uchu i się nie przewracal. miał tylko przekrzywiona głowę
|
|
|