Leczenie - Objawy neurologiczne - zapalenie ucha? 

gurumis - Śro Kwi 04, 2012 19:32

| Kluska napisał/a: | 	 		  Gdy moja Kluska chorowała dr Piasecki mi powiedział wprost: musi brać sterydy do końca życia. Nie rozumiem, dlaczego Twój wet zmniejsza dawki sterydu. 

Gdy tylko przestaje działać, szczurek od razu się zaczyna przewracać, codziennie musi przyjmować odpowiednią dawkę. | 	  

Czyli codziennie do końca życia musi dostawać zastrzyki?    

jejku....   

Czyli wychodzi na to, że będę musiała przejść kurs robienia zastrzyków   
												 Kluska - Śro Kwi 04, 2012 19:37
  W zastrzyku podajesz? Kluska dostawała doustnie (spytaj się weterynarza o taką możliwość, będzie Ci łatwiej). Dodatkowo witaminę B i coś na poprawę krążenia w mózgu (to było prawie 2 lata temu, nie pamiętam     )
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 19:45

| Kluska napisał/a: | 	 		  W zastrzyku podajesz? Kluska dostawała doustnie (spytaj się weterynarza o taką możliwość, będzie Ci łatwiej). Dodatkowo witaminę B i coś na poprawę krążenia w mózgu (to było prawie 2 lata temu, nie pamiętam     ) | 	  

Tak, codziennie dostaje dwa zastrzyki...

Powiem mamie, żeby zapytała o tabletki....

jeżeli ktoś jeszcze może coś doradzić, to PROSZĘ O POMOC !
												 AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 20:17
  gurumis, a jakie antybiotyki dostaje szczur? 

W jakiej dawce? 

Czy był badany poziom cukru u szczura?
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 20:49

| AngelsDream napisał/a: | 	 		  gurumis, a jakie antybiotyki dostaje szczur? 

W jakiej dawce? 

Czy był badany poziom cukru u szczura? | 	  

Dostaje dexafort z tego co wiem i wit B.

Cukru nie miał badanego.... Powinien? W jakim celu?

Wszystko telefonicznie przekażę mamie, która przekaże to wetowi przy jutrzejszej wizycie...
												 AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 20:54
  gurumis, bo steryd sam i witamina nie wyleczą zapalenia - ani mózgu, ani ucha. 

A badanie cukru po to, że długie podawanie sterydu może wywołać posterydowe problemy z trzustką i coś na kształt cukrzycy. W tym przypadku występuje zwiększone pragnienie, problemy z apetytem, senność, przelewanie się szczura, dezorientacja.
												 susurrement - Śro Kwi 04, 2012 20:55
  gurumis, ale dexafort jest sterydem długodziałającym, więc raczej nie dostaje go codziennie. to dexasone jest krótkodziałającym, jego podaje się kiedy potrzebna jest szybka i nagła poprawa; raczej nie do długoterminowego leczenia.
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:00
  Więc co robić? 

co powinien w takim razie dostawac?

Może można zastąpić zastrzyki tabletkami? jak tak to jakimi?
												 AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:04
  gurumis, iść do specjalisty. Tak naprawdę. 

Przy schorzeniach neurologicznych do wyboru jest kilka antybiotyków (u naszego Perkuna zadziałał dopiero bodaj trzeci, bardzo silny), steryd należy dobrać tak, żeby nie obciążał, a pomagał. Mogą być podawane witaminy z grupy B, powinien na pewno osłonowo lek na jelita, ew. na wątrobę. 

Ja się nie podejmuję, mimo sporego doświadczenia, opisania właściwej kuracji.
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:38

| AngelsDream napisał/a: | 	 		  gurumis, iść do specjalisty. Tak naprawdę. 

Przy schorzeniach neurologicznych do wyboru jest kilka antybiotyków (u naszego Perkuna zadziałał dopiero bodaj trzeci, bardzo silny), steryd należy dobrać tak, żeby nie obciążał, a pomagał. Mogą być podawane witaminy z grupy B, powinien na pewno osłonowo lek na jelita, ew. na wątrobę. 

Ja się nie podejmuję, mimo sporego doświadczenia, opisania właściwej kuracji. | 	  

Do specjalisty mogę się udać dopiero po świętach, jak zabiorę go do Szczecina.

Do tego czasu musi przetrwać, dlatego szukam gdzie tylko mogę pomocy.

W piątek wracam do rodziców, gdzie aktualnie jest szczur.

Dlatego proszę, jeżeli tylko możesz, to napisz mi na prv, jakie metody leczenia możnaby rozważyć, bym mogła skonsultować to z wetem...   
												 AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:41
  gurumis, ale to nie tak, że ja wiem i nie chcę powiedzieć. Uważam, że nie powinnam, bo zdalnie można bardzo zaszkodzić. Ogólnie włączyłabym do leczenia antybiotyk działający w obrębie mózgu/ucha - może biseptol? Koniecznie osłonowe leki na jelita. I zastanowiła się, czy nie spróbować na razie odstawić steryd, ale tylko zastanowiła.
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 21:50

| AngelsDream napisał/a: | 	 		  | gurumis, ale to nie tak, że ja wiem i nie chcę powiedzieć. Uważam, że nie powinnam, bo zdalnie można bardzo zaszkodzić. Ogólnie włączyłabym do leczenia antybiotyk działający w obrębie mózgu/ucha - może biseptol? Koniecznie osłonowe leki na jelita. I zastanowiła się, czy nie spróbować na razie odstawić steryd, ale tylko zastanowiła. | 	  

W takim razie przekażę mamie, żeby porozmawiała o biseptolu.

Niech kupi mu lakcid i zapyta o dawkowanie.

Sterydu cholernie boję się odstawić, bo już przy samym zmniejszeniu dawki nastąpiło poważne pogorszenie...

I tak czuję, że w piątek będę musiała nauczyć się robić zastrzyki, bo w związku ze świętami lecznica będzie nieczynna, a szczur dostaje zastrzyki codziennie...

Więc przez te dwa dni sama będę musiała go kłuć...
												 AngelsDream - Śro Kwi 04, 2012 21:53
  gurumis, a podanie sterydu długodziałającego?
												 gurumis - Śro Kwi 04, 2012 22:01
  No chyba, że faktycznie wet poda długodziałający... 

Błagam, kciukajcie za moje kochanie !

AD jeszcze raz bardzo dziękuję za rady !  
												 pizmol - Śro Kwi 04, 2012 22:37
  Klakson na zapalenie ucha dostawal enroxil i unidox ale u niego było widać wydzieline w uchu i się nie przewracal. miał tylko przekrzywiona głowę

| 

|  

|