To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

noovaa - Czw Sty 08, 2015 14:03

U nas ? Nie.

Lilo była z nami u teściowej prawie 2 tygodnie i okazuje się że w samochodzie była tragedia ( 500km ) - nie wiem czemu, nie pierwszy raz tak jechała ... A później, dom walił jej się na głowę. Konkretnie, to pies bał się siedzieć w domu, kiedy słyszał przejeżdżające ciężarówki. Większość czasu spędziła w budzie z nową, na szczęście straszną tylko z początku, koleżanką -.-

Zachowywała się ogólnie jak głupek.

Problem w tym, że koniec stycznia/początek lutego znów tam jedziemy i znów będzie stres .... Więc już się zastanawiam czym ją wspomóc.

monisss - Czw Sty 08, 2015 15:44

novaa, ja osobiście bardzo sobię chwalę Kalmvet. Nadaje się do dłuższego podawania, ma fajną formę (takie kręgielki, które pies może zjeść w całości albo można mu zawartość do pyska wcisnąć) i ładnie wycisza, ale absolutnie nie ogłupia.
Moja mała jest od dwóch tygodni na tym, ze względu na stany lękowe i agresję z tym związaną. Jako wspomagacz terapii behawioralnej.

Tylko trzeba go zacząć stosować minimum tydzień przed sytuacją stresową.

noovaa - Czw Sty 08, 2015 17:18

monisss, a jak z zabawą na takich lekach ? Tam jest sunia, z którą Lilo świetnie się dogadała... ale sunia jest namolna, skacze na Lilo przy każdej okazji i zachęca do zabawy. Po takich lekach nie będzie jej to przeszkadzać ?
monisss - Czw Sty 08, 2015 19:36

Nie powinno. Moja na nich 10km spacery robi bez mrugnięcia okiem. One tylko pobudzają wydzielanie serotoniny, a nie wpływają zupełnie na zdolności psycho-motoryczne.
Dlatego się zdecydowałam na nie, jestem wrogiem otępiaczy i ogłupiaczy.

Szczurówka - Pią Sty 09, 2015 11:21

Hejka ;)
wilczek777 napisał/a:
Szczurówka gdyby coś smacznego było w zabawce pewnie Diana byłaby bardziej zainteresowana.

Tak wracając jeszcze do tematu zabawek dla psów... mam pytanie:
Czy 5 letni pies nie jest po prostu "za stary" na wszelkie zabawki?
(nie mówię że Diana jest stara bo według mnie jest jeszcze w miarę młodym psem).

Pytam ponieważ Diana nie przepada za zabawkami, lubi jedynie wszelkie piłki za którymi można pogonić na dworze czy piszczące zabawki, ale nie lubi zabawek którymi można się w domu pobawić tj. zabawki do których wkłada się jej ulubione smakołyki, szarpaki czy gryzaki :roll:

Oczywiście szanuje to że pies nie chcę się bawić więc jej nie zmuszam do zabaw :)

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Jakie zabawki można kupić lub zrobić żeby zachęcały psa do zabawy i zajmowały
go na długo? :roll:

jokada - Pią Sty 09, 2015 11:30

Są psy których zabawki interesują i takie które mają to w nosie
wiek tu nie ma znaczenia ;)

Mam ponad 7 letniego psa który zabawki lubi (ale jak jest sam, bo jak mu suka zabiera, to on traci chęc użerania sie z nią i zabierania jej)

wilczek777 - Pią Sty 09, 2015 12:36

Szczurówka jeśli pies nie był uczony bawienia się różnymi typami zabawek ciężko wymagać by nagle zaczął to robić. Z tego względu teraz jednym z ćwiczeń podstawowych jest zabawa różnymi zabawkami by później uniknąć "tym się nie bawię fuj" - zresztą i tak każdy pies ma własne preferencję - może bawić się wszystkim ale kochać piłki różowe, szarpaki miękkie lub gumowe piłki jak głaz.

Można u psa w każdym wieku rozwinąć motywacje na zabawkę tak by stała się czymś wartościowym czym pies rzeczywiście chce się bawić.

ort. "zresztą" piszemy łącznie.

agacia - Pią Sty 09, 2015 21:37

Moje wszystkie psy lubią zabawki, najlepiej takie które da się wziąć w pysk i popsuć. Runa wszystkie szybko uśmierca :] Jedynie z Kongiem nie daje rady. Na święta kupiłam im Running Egg i wszystkie tak samo go olewają. Nie podoba im się zabawka, której nie da rady wziąć do paszczy :] Może przyszłemu psu się spodoba :P
katasza - Pią Sty 09, 2015 22:54

Moj tez nie byl zainteresowany uciekajacym jajem, ale zaczelam go nakrecac i teraz chwile za nim polata, ale jakiegos szalu na dluzsza mete nie ma.
mmarcioszka - Pią Sty 09, 2015 23:12

agacia, będzie nowy psiak, coś przegapiłam :> ?
wilczek777 - Pią Sty 09, 2015 23:47

agacia no właśnie psiak :>
Uciekające jajo ponoć jest albo uwielbiane albo totalnie olane. My tego typu zabawki nie mamy i w sumie jestem ciekawa jak młoda by zareagowała.

Nessie skończyła dzisiaj rok :serducho: Tak dużo chciałam napisać i świętować ten dzień, zrobić milion fot i rozpieszczać młodą (starą!) ale data pokryła się z 2%^#@ prezentacją i cały dzień zajęty plus w stresie. Odbijemy to sobie! Wczoraj kupiłam w lidlu fistaszek piłkę do ćwiczeń i młoda zakochana bo może coś porobić "dziwnego" ku swojej i mojej uciesze. Będziemy wzmacniać grzbiet, koordynację, równowagę i może coś z tylnymi łapami dla dobrego wybicia.

agacia - Sob Sty 10, 2015 14:04

Będzie beauceron za jakieś 2 lata albo więcej ;)
wilczek777 - Sob Sty 10, 2015 14:09

agacia ueee oszustwo :P już myślałam, że juz wybrana hodowla, miot planowany czy coś. Takie "w planie" pewnie większość z nas ma :)

Spotkałam dzisiaj takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=OW1eQE4kWFM kiedyś coś o uszy mi się obiło ale jak tak widać pity, maliniaki przy swojej pracy to ah :D

agacia - Sob Sty 10, 2015 14:22

Póki co 3 psy mi wystarczą. Więcej nam do samochodu nie wejdzie :P A oprócz beaucerona marzy nam się akita amerykańska, ale beauceron będzie pierwszy :D
wilczek777 - Sob Sty 10, 2015 15:13

agacia większe auto to i 5 wejdzie :twisted:
Japońskie jak najbardziej tak - amerykańskie jakoś mnie do końca nie przekonują :)