To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - [ZABAWA] Sztuczki, nauka sztuczek, metody pracy ze szczurami

Karena - Sob Paź 01, 2011 19:23

Bursztynowa, moje bardzo szybko załapały pstrykanie palcami (bo nie mam klikera) . tak samo szybko jak pies. może nawet ciut szybciej.
wojsza - Sob Paź 01, 2011 22:28

Off-Topic:
Niemiecki ordnung wprowadzony zostal ;p

AngelsDream - Nie Paź 02, 2011 09:15

Bursztynowa, młody szczurek uczy się (moim zdaniem) trochę szybciej od przeciętnego psa, ale to też kwestia metody. Starszy uczyć się może już trochę dłużej. :) Generalnie, jak patrzę na swoje, to każdy ma swoj kierunek rozwoju. I tego się trzymam. Nie będę targetującego szczura na siłę uczyć agility, albo wspinającego się i mega sprawnego - sztuczek 'mózgowych'.
Cegriiz - Pią Lis 11, 2011 00:08

Ostatnio nauczyłam moje szczury sztuczki "obrót". Powiem Wam, że są strasznie ucieszone, ze mogą zrobić coś za dropsa :P Wcześniej to tak się do nich nie rwały, teraz mi wręcz świrują, aby dostać nagrodę za sztuczkę :P Więcej komend nie będę uczyć. Ważne, ze się mnie słuchają :P
Mao - Pią Lis 11, 2011 09:56

Hihi, Kalina obrót sama z siebie robi (nawet podwójny :P ), jak tylko widzi, że mam pudełko ze słonecznikiem obok siebie.
ostatnio podaje mi rączkę :serducho: tylko nie umiem tego nagrać :?

ukiluki - Śro Mar 13, 2013 14:09

no obrociki mamy już przećwiczone
zgadzam się strasznie pociesznie to wygląda , a i on mają frajdę (:

szczurnięta - Śro Kwi 17, 2013 07:10

Od jakiego wieku zacząć u szczurka treasurę i ile musi on być w nowym domu żeby go nie zrazić i się nie załamać że nie da się go niczego nauczyć?
AngelsDream - Śro Kwi 17, 2013 07:44

szczurnięta, przygotowanie do pracy można zacząć od razu, polega z grubsza na drobiazgowym, cierpliwym oswajaniu, budowaniu zaufania i np. jedzeniu z ręki, bo nie każdy szczur od razu je pokarm poza klatką.

Sztuczki, zależy jakie, u nas obecnie dwumiesięczny malec umie już przynajmniej dwie rzeczy, tylko chyba nawet nie wie, że je umie. ;)

szczurnięta - Śro Kwi 17, 2013 12:47

Czyli to kwestia tego czy szczurek nam Ufa?
AngelsDream - Śro Kwi 17, 2013 12:55

szczurnięta, też. :)
AngelsDream - Pią Paź 18, 2013 10:18

Raum, mimo długiej przerwy, nadal pamięta rzeczy, których był uczony jako maluch. Lugh, spokrewniony z Raumem, ma podobne jak on predyspozycje do nauki. Już dawno zauważyłam, że jednego szczura łatwiej nauczyć pracy z piłką, innego ze skokami, kolejnego z obrotami lub tunelami.
Oluś - Pią Paź 18, 2013 12:20

U mnie w chęci uczenia się nadal przoduje Burton. Powiem więcej: niektóre sztuczki (np. przechodzenie po huśtawce, podawanie łapki) nauczył się tylko on. Inne szczury nie umieją tego załapać mimo długiej nauki.
Każdy szczur bardzo się różni. Jeden woli obroty, inny tunel, jeszcze inny skoki. Widać różnicę nawet w takich sprawach jak szybkość uczenia się czy czas, po którym ćwiczenia już się szczurowi nudzą.
Doprawdy, za każdym razem patrzę na naukę szczurów z fascynacją. :)

ema0505 - Sob Paź 19, 2013 14:09

Ja niedawno nauczyłam swoje maluchy sztuczki obrót. Tak sprawnie im to poszło, że zmotywowały mnie do dalszej nauki, więc jeszcze parę dni ćwiczeń z obrotem, żeby sobie utrwaliły i zacznę się brać prawdopodobnie za przynoszenie piłeczki z tunelu ;) .
ramydada - Nie Paź 20, 2013 16:42

Ja wczoraj (ach, ta naudna nauka parazytologii) nauczyłam jednego mojego ogona robić obrót, gdy go poproszę. Bystrzak załapał w 5 minut o co chodzi. Poutrwalam trochę i zacznę go uczyć nowych rzeczy. Bardziej dla siebie, niż dla niego, bo nie da się opisać ile miałam radochy, kiedy tak się obracał :D . Przy okazji widać, że łobuziak cieszy się, że może coś robić i cieszy się, że ja się cieszę, jego inteligencja i energia są pożytkowane w fajny sposób, same plusy ;) .
Zizollo - Nie Paź 20, 2013 18:24

to ja wrzucę tutaj ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=7g2rxtWu_FM
może kogoś zainspiruje,bo mnie bardzo nakręcił na uczenie sztuczek malców ;)
tylko po wczorajszej próbie stwierdzam,że jeszcze muszę odczekać chwilę bo strasznie się wszystkim rozpraszają dookoła :P