To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - PROBLEMY Z OSWAJANIEM? MOŻE KTOŚ POMOŻE!

pionek86 - Śro Mar 18, 2015 18:28

hey :) byloby miło atakie pytanie mozna laczyc jak cos klatki tzn na wierzch mojej nalozyc druga :)
bolek - Śro Mar 18, 2015 18:48

Mi też nie chce się wierzyć, że taki maluch zagryzł innego szczura. Ja bym spróbował dać mu kkolegę :)
pionek86 - Czw Mar 19, 2015 07:08

Ja z mila checia bym sprobowal ale wiesz nic nie chce robic na slepo serce by mi peklo gdyby cos stalo sie kaliemu czy jemu nowemu koledze tym bardziej ze z kalim sie juz powoli dogadujemy z dnia na dzien widze minimalne postepy ale na reke nie chce dalej sam wchodzic czy na niej przebywac musze zdejmowac klatke i szybko hops i pod koszulke tam sie odpreza z tego co zauwazylem z dnia na dzien jest coraz odwazniejszy a co do klatki kupie druga ciut mniejsza i dam ja na gore w tej sekatorem wytne gorna kratke i nowa naloze na ta dobuduje pieterka i bedzie cacy ale to z przyszlej wyplaty :wink:
smeg - Czw Mar 19, 2015 09:38

pionek86, lepiej kup większą i na nią nałóż tę Twoją. Nie trzeba nic wycinać, większość klatek ma drzwiczki też w suficie, więc można je wyjąć i stworzyć przejście :) Twoja ma za małą podstawę, więc dostawianie do niej mniejszej klatki nie ma sensu.

Mnie by serce pękło, gdybym musiała patrzeć, jak mój szczur całe życie spędza w samotności :(

pionek86 - Czw Mar 19, 2015 13:10

Co mam kupic na slepo szczyrka i go wsadzic do Kaliego a niech tak naprawde Kaliemu by sie to nie spodobalo :/
smeg - Czw Mar 19, 2015 13:32

pionek86, nie "wsadzić do Kalego" tylko przeczytać poradnik o zapoznawaniu szczurów i zrobić to zgodnie z zasadami - na początku przez kilka dni (albo nawet tygodni) trzymać szczury osobno i spotykać ich przez jakiś czas tylko na neutralnym terenie pod kontrolą. Dopiero gdy się polubią, mogą zamieszkać razem we wspólnej klatce. http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13141 - tutaj jest artykuł na ten temat.

A drugiego szczurka najlepiej nie kupuj w sklepie, tylko przygarnij tutaj: http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=63 albo tutaj: https://www.facebook.com/SzczurzeAdopcje?fref=ts ;)

bolek - Czw Mar 19, 2015 15:30

W zupełności popieram post wyżej u szczurów jest zasada albo dwa albo żaden.
pionek86 - Czw Mar 19, 2015 18:11

Dzis rozmawialem z znajomym i jest szczurek do adopcji ale nie jest to Dumbo i jest mlodszy od mojego o ponad miesiac czy to nie bedzie przeszkadzalo tez samiec. Jakie jest p
rawdopodobieństwo ze mój go znienawidzi bo nie mam zamiaru miec dwoch ogonkow w osobnych klatkach PROSZE O ODP jak widzialem zdjecia to moj wyglada przy nim jak olbrzym tamten ma moze 5 cm ;P

gucia_ska - Czw Mar 19, 2015 18:22

Takie maluchy łączy się raczej bez większych problemów, ale wszystko zależy od ich charakterów. Poczytaj wątki o łączeniu samców i postępuj zgodnie ze wskazówkami.
pionek86 napisał/a:
moj wyglada przy nim jak olbrzym tamten ma moze 5 cm ;P

Ja ostatnio łączyłam moje prawie roczne 600-gramowe samcole z maluteńkimi miesięcznymi pimpkami rozmiarów myszy- to dopiero była różnica :shock: ! Ale muszę Ci powiedzieć, że dogadali się szybko i bez problemu.
Powodzenia!

smeg - Czw Mar 19, 2015 18:34

pionek86, szczurki dumbo dogadują się bez problemu z tymi ze standardowymi uszami - nie różnią się niczym, oprócz wyglądu. Maluchy można oddzielić od matki po ukończeniu 4,5 tygodnia, więc dopilnuj, żeby nie został zabrany za wcześnie. Dla pewności (z powodu podejrzenia, że masz "szczura mordercę") potrzymałabym oba szczurki osobno do ukończenia 7-8 tygodni przez młodszego, maluch wtedy mocno urośnie, zwłaszcza jeśli będzie dobrze karmiony wysokobiałkową karmą ;) Będzie silniejszy i trudniej mu będzie niechcący zrobić krzywdę przez Twojego szczura. W międzyczasie możesz wymieniać im fragmenty ściółki lub zasikane szmatki pomiędzy klatkami i zapoznawać na odległość ze swoimi zapachami.
pionek86 - Czw Mar 19, 2015 18:35

Sprobuje najpierw postawie dwie klatki obok siebie na dobe poznieh na drugi dzien neutralne miejsce ale strasznie sie bojee

[ Dodano: Czw Mar 19, 2015 18:37 ]
Albo i tak jak piszesz przez tydzien na dystans a klatki obok siebie postawic zeby sie sciankami stykaly ..?

Devona - Czw Mar 19, 2015 19:16

Pionek86, stawianie klatek obok siebie to nie jest najlepszy pomysł. Tego typu kontakt może później utrudnić łączenie. Klatki mogą być w jednym pomieszczeniu, ale nie jedna obok drugiej, a już na pewno nie mogą się stykać.
pionek86 - Czw Mar 19, 2015 19:50

Ok to umieazcze je dalej pytanie po jakim czasie pierwszy raz ogonki zblizyc do siebie i jakie jest prawdopodobienstwo ze Kali go niezakceptuje? ??
bolek - Czw Mar 19, 2015 20:39

Ja a swoje szczury na teren neutralny puściłem tego samego dnia w którym przyniosłem nowego szczura. Nie miałem zapasowej klatki więc na noc wylądowały w tej samej klatce razem i nic im nie było.
oxxy - Czw Mar 19, 2015 22:14

pionek86, to wszystko zależy od charakteru szczurów. smeg już podała linka do artykułu o łączeniu. Przeczytaj go, będzie pomocny. Ja moje zwykle zaczynałam poznawać na neutralnym terenie po około 2-4 dniach (wszystko zależało od zachowania nowego szczurka). Jeśli był zbyt wystraszony sytuacją to czekałam dłużej, jeśli zachowywał się jakby otoczenie go w ogóle nie interesowało to zaczynałam zapoznanie po dwóch dniach.

A prawdopodobieństwo, że go nie zaakceptuje - to też zależy od szczura. Koniec końców łączenie powinno się udać. Trzeba się przygotować na piski i bójki (ustalanie hierarchii). Po drugie Kali jest młodym szczurem, z młodymi zawsze jest łatwiej niż ze starszymi. :)

Poczytaj sobie dokładnie o łączeniu w linku, który podała smeg. :)