Archiwum - Szczur prosi o pomoc!
limomanka - Wto Lip 02, 2013 21:02
Nashael napisał/a: | Jeżeli przyjdzie do umowy to raczej jednak nie podpisze, bo potem mógł bym zostać pociągnięty do odpowiedizalności |
I dzięki Bogu.
Czytam z małym opóźnieniem a przyszło mi do głowy, że namawianie do podpisania fikcyjnej umowy jest bardzo nie w porządku. Umowy mają być dla dotychczasowych opiekunów jednym z rodzajów zabezpieczenia losu szczura. A takich zabezpieczeń mamy bardzo mało. Nie wyobrażam sobie, jak bym się czuła gdybym wyadoptowywała ogona komuś, kto fałszywie podpisał umowę lub poświadczył w niej nieprawdę. Umowa jest przecież dokumentem - nie mieści mi się w głowie, że można podpisać coś, z czym się nie zgadzamy, czego nie zamierzamy respektować.
Nic nie stawia nas ponad prawem. Nie rozumiem, dlaczego my - użytkownicy forum miłośników szczurów - możemy podpisywać fikcyjne umowy, skoro sami uznajemy je za gwarancję możliwości wpływania na los wyadoptowanych szczurów...
FaerielDeVille - Wto Lip 02, 2013 21:03
No właśnie nie, bo ona musi go oddać bo się przeprowadza i nie może go zabrać ze sobą. I tu jest pies pogrzebany, bo odda go tak czy inaczej... i to od nas zależy, czy do sprawdzonego przez nas domku, czy do byle kogo.
limomanka, myśmy ją chcieli wstępnie przekonać, żeby go oddała bez umowy, ale przecież to nielogiczne, no bo właśnie liczy się to, o czym napisałaś.
A może jednak jakaś fundacja nam pomoże?
Nashael - Wto Lip 02, 2013 21:05
to był tylko głupi pomysł przed pomyślunkiem xD
Ale czemu nie przekonacie tej pani zęby go zatrzymała, że tak powiem za niedługo umrze może za pół roku.
Wyślijcie karme i instrukcje dotyczące diety. To jest jej szczur i tą radę na pewno weźmie do serca.
aha... ok.
FaerielDeVille - Wto Lip 02, 2013 21:07
Ja jej już pisałam o karmie, kiedy jeszcze chciała ze mną rozmawiać, to mówiła, że wszystkie poprzednie jej szczury tak jadły i były zdrowe. Nic do niej nie trafiło, mimo że jej wymieniłam nazwy tych popularniejszych karm szczurzych.
szaganka - Śro Lip 03, 2013 10:43
Jakoś mnie zraziła do siebie ta postać. Czy to aby na pewno wiarygodna osoba? Piszecie o niej "pani" a ona nawet szczÓr nie potrafi napisać poprawnie, zero stylistyki, błędy ortograficzne, słaba składnia w mailach które do mnie napisała... no i każdemu wysyła te same wiadomości... Napisała mi, ze od roku mieszka w Bielsku, więc... może w tym Bielsku się przeprowadza.. nie wiem dlaczego skoro od ponad roku mieszka w Bielsku ogłoszenie daje na Katowice Wybaczcie mi "uszczypliwość" ale krew się we mnie gotuje jak widzę takie COŚ. Poprosiłam o więcej zdjęć szczurka.
Aaa ps. szczurek jest samcem.
FaerielDeVille - Śro Lip 03, 2013 11:19
Off-Topic: | Piszemy o niej "pani", bo napisanie "babsko" byłoby nie na miejscu. Trzeba być kulturalnym.
Poza tym, patrząc na resztę jej ogłoszeń, jest raczej osobą dorosłą, skoro sprzedaje używane dziecięce ubranka. A błędy ortograficzne robi teraz tak mnóstwo osób, że przestałam ich po tym oceniać (wszystko wina "dysleksji" którą nagle wszyscy u siebie odkrywają ) |
Hanami - Śro Lip 03, 2013 11:37
Off-Topic: | Ale też osoba, która przygarnie tego szczura powinna poważnie pomyśleć o sposobie jego żywienia. Zmiana rodzaju pokarmu (ludzkie na szczurze) u tak starego zwierzęcia może skutkować poważnymi zaburzeniami gastrycznymi. |
FaerielDeVille - Śro Lip 03, 2013 11:53
Off-Topic: | W ogłoszeniu pisała, że karmi szczura króliczą karmą i ludzkim jedzeniem. Ta królicza karma mogłaby być punktem wyjściowym do zmiany diety, bo to albo granulat albo ziarna, więc to już jakieś możliwości daje. |
szaganka - Śro Lip 03, 2013 12:58
Masz rację PaniCiurowa, to dorosła kobieta. Zapytałam czy w ogóle szczurek ma jakieś imię i czy prześle zdjęcia, napisała mi tak:
"Ogłoszenie usunełam ale są nadal do adopcji szczurka córeczka nazwała żydek hehe to zawsze patrzy jak ktoś je aż mu się nie da kawałeczka Zdjęcia moge zrobić gdzieś w niedziele? Bo mam mało czasu cały dzien pracuje a pod wieczor jestem juz zmeczona..."
A udało się z nią dogadać w celu odebrania szczurka...? - Szczurka "Żydka"
Nikky - Śro Lip 03, 2013 13:10
mi nawet nie odpisała
FaerielDeVille - Śro Lip 03, 2013 13:13
Widać, że niby dorosła, a zachowuje się jak dzieciak. Zero empatii względem szczura, który nie dość, że wiekowy, to jeszcze zaniedbany.
Edit:
Mao do mnie napisała, prosi żeby się zorientować który to Bielsk (czy Bielsko, bo nie wiem), bo ona by mogła go przejąć, nawet na DS.
Pyl - Śro Lip 03, 2013 14:41
Off-Topic: | Przepraszam, że się wtrącę, ale czego dotyczy ta INTERWENCJA? Publicznego dyskutowania o tym, czy właścicielka jest dorosła i kulturalna? Panicznego "ratowania" szczura, któremu właścicielka chce znaleźć DS stosując z resztą normalne metody związane z adopcjami (wizyta, umowa, informowanie o zwierzaku)? Jak się na ten wątek patrzy z zewnątrz to jest to zero działania a dużo zbędnych komentarzy i fanatyzmu.
Dział Interwencje jest dostępny na zewnątrz i służy do załatwiania ważnych interwencji a nie pogaduszek nad biednym szczurkiem. Sami się ośmieszamy. |
Layla - Śro Lip 03, 2013 14:47
Dziś wieczorem oczyszczę temat ze zbędnych postów. Koniec offtopu.
Szczurówka - Śro Lip 03, 2013 17:59
Niestety ogłoszenie nieaktualne więc dyskusja już sensu nie ma
Layla - Śro Lip 03, 2013 18:14
W takim razie zamykam temat, gdyby coś się zmieniło, proszę o PW. Na przyszłość polecam trochę zdrowego rozsądku: trzyletni szczur może być nastroszony i chudy nawet bez chorób, bo jest stary.
|
|
|