Klatki i wyposażenie - Digging box
sliwkowapanna - Pon Mar 03, 2014 22:15
z racji iż nie znam się na składach, czy może być ziemia o takim składzie: torf wysoki i niski, piasek, nawóz mineralny NPK, mikroelementy ?
sujcia - Sob Lip 12, 2014 22:27 Temat postu: rzeżucha/trawa w klatce?! Planuje zrobić moim szczuraskom digging box. W związku z tym, że moje chłopaki uwielbiają przebywać na trawie wpadłam na pewnien pomysł. Co myślicie o tym, żeby wsadzić im do klatki pojemnik z hm rzeżuchą, czy jakąś trawą?
Wiem, że ziemię trzeba najpierw wyparzyć, więc zrobiłabym to, a potem np zasiała trawe. Czy nie zaszkodziłoby im to? Może jakieś inne roślinki by się do tego nadawały? Co myślicie?
hekatomba - Nie Lip 13, 2014 09:00
sujcia, tutaj znajdziesz sporo informacji o digging boxie. Nie wiem jednak, czy umieszczenie go w klatce to dobry pomysł. Będzie Ci się chciało za każdym razem sprzątać ten syf?
Mysie_Buldozki - Nie Lip 13, 2014 18:27
Z doświadczenia mówiąc u nas jedyne zainteresowanie digging box było wtedy kiedy próbowały to zjeść po za tym miały to głęboko w ogonach
limomanka - Wto Lip 15, 2014 09:40
Scaliłam temat z już istniejącym.
sliwkowapanna - Wto Lip 15, 2014 17:26
u mnie też nie było zainteresowania...
sujcia - Czw Lip 17, 2014 21:32
hekatomba dzięki za linka, ale już czytałam jeżeli chodzi o sprzątanie po szczurkach to pewnie, że nie będzie chciało mi się sprzątać, ale oczywiste, że trzeba to robić decydując się na jakiekolwiek zwierze. :p
Waszym szczurom digging boxy nie przypadły do gustu, chce zobaczyć jak zareagują moje. Przecież to normalne. może akurat będą miały frajdę, więc i sprzątanie w takim przypadku nie będzie aż takie straszne jak przypomnę sobie, że je uszczęśliwiłam.
tyle, że nadal nie wiem czy żadna trawa czy coś by im nie szkodziły na dłuższą metę. [/quote]
hekatomba - Czw Lip 17, 2014 22:21
sujcia napisał/a: | (...) jeżeli chodzi o sprzątanie po szczurkach to pewnie, że nie będzie chciało mi się sprzątać, ale oczywiste, że trzeba to robić decydując się na jakiekolwiek zwierze. |
Owszem, ale po co sobie to utrudniać umieszczając pojemnik z torfem w klatce? Zrozumiałam, że właśnie tam ma się on znajdować, a więc sprzątanie będzie konieczne o wiele częściej niż normalnie (rozsypany torf trzeba będzie jakoś stamtąd usunąć, wytrzepać hamaki etc.). Jeśli czytałaś wątek, do którego podałam link, to pewnie znalazłaś tam informację o tym, że niektórzy digging box wkładali np. do wanny. Po skończonej zabawie wystarczyło sprzątnąć reszki i opłukać wannę. Według mnie takie rozwiązanie jest lepsze niż umieszczanie digging boxa w klatce.
Cytat: | (...) tyle, że nadal nie wiem czy żadna trawa czy coś by im nie szkodziły na dłuższą metę. |
Jeśli chodzi o rzeżuchę, to jest to roślina z rodziny kapustowatych. Nie można przesadzać z jej ilością w szczurzej diecie, bowiem powoduje wzdęcia. W przypadku trawy, to dostępna jest np. taka, jednak nie wiem, czy podawana w dużych ilościach może spowodować jakieś problemy ze zdrowiem. Jest bezpieczna jako przysmak, więc myślę, że podawana z umiarem nie powinna zaszkodzić.
Swoją drogą, jeśli czytałaś ten temat, to z opisu innych forumowiczów można było wywnioskować, że rzadko kiedy nasionka zdążyły wykiełkować, bo wcześniej szczury zdążyły wszystko przeorać
sujcia - Czw Lip 17, 2014 23:20
hekatomba poprostu przymierzam się do kupna nowej, wielkiej klatki i pomyślałam, że mogłabym spróbować. Może masz racje, że wiązałoby się to z praniem hamaczków itp, nie przemyślałam do końca. Wyobraziłam sobie to bardziej jako "kawałek" trawy, gęstej jak na podwórzu w jakimś większym pojemniku, bo nie zamierzałam wstawiać do klatki ziemi z nasionkami tylko najpierw to wszystko wyhodować, a dopiero potem wstawić w każdym razie dzięki za rady. masz rację może lepiej najpierw zapoznać szczurki z boxem poza klatką
monijjca - Pią Sty 09, 2015 00:32
Dziś zrobiłam moim dziewczynkom taki mini digging box, kuwete po starej klatce wysypalam ziemią i pochowałam tam słonecznik... połozyłam na podłodze w pokoju, no syf jak sobie wyobrażacie zrobiły niesamowity....a i one same nie lepiej wyglądały ale zabawa dobre pół godziny trwała... i ziemie w zębach do klatki sie zanosiło, ubaw miałam jak nigdy Myślałam żeby specjalnie dla nich zasadzić jakieś kwiatki doniczkowe (wiem oczywiście że to będzie na 5 minut), macie propozycje jakiś bezpiecznych kwiatków? Żeby jak mi małe mendy to pożarły to się nie potruły...
limomanka - Pią Sty 09, 2015 13:23
monijjca, może po prostu zioła - mięta, bazylia, tymianek, lucerna, rzeżucha? I kiełki i ewentualne młode roślinki (wątpię, żeby dorosły do dorosłych rozmiarów ) nie zaszkodzą.
|
|
|