To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

Nakasha - Czw Gru 06, 2012 22:22

Znowu jestem totalnie skołowana. :(

Patrzę na te psy, oglądam, czytam o rasach i po prostu już nic nie wiem... nie wiem, jaki pies najbardziej by do nas pasował. :(

Nemo zaczął się uspokajać, obserwuję to wyraźnie od ok. 5 tygodni, sporo rzeczy, które były dla niego trudne, teraz przychodzą mu z łatwością, nie jest już nadpobudliwy, no po prostu robi się idealnym psem. I wzięcie trzeciego psa jest już postanowione.

Tylko nie wiem jakiego, a Zbyszek tym bardziej. Wydawało nam się, że już wybraliśmy, ale znowu są wątpliwości...

Owczarki niemieckie są idealne, ale chcielibyśmy spróbować nawiązać kontakt z inną rasą... Są jeszcze białe owczarki szwajcarskie, owczarki collie rough, owczarki australijskie, dogi niemieckie i nieco inna klasa - wilczaki... malamuty... husky... echh.

Mam mętlik w głowie. :| Każdy z kim rozmawiam zachwala swoją rasę jako najcudowniejszą (oprócz wilczaków :P ). :roll: A nie mam za bardzo okazji, by naprawdę pobyć z większą ilością psów tych ras. :(

Chyba muszę sobie odsapnąć.

agacia - Czw Gru 06, 2012 23:21

Znam kilka BOSow i wszystkie są jakieś płochliwe. Nie wiem czy to cecha rasy czy akurat te które znam tak mają. Co do haszczaków to zależy czego od psa oczekujesz i co chcesz z nim robić. Droga do porozumienia z haszczakiem to solidne wybieganie i praca choćby przy rowerze.
Biała - Pią Gru 07, 2012 01:21

Nakasha, BOS-a też odradzam ;) No chyba, że po prostu jesteś zakochana w białym :P
Dogi...piękne choć na piękny "okaz" ciężko trafić... no i chorowite
Owczarki... no ja kocham i niemieckiego nie zdradzę :-P

AngelsDream - Pią Gru 07, 2012 01:24

Nakasha, ja Ci wilczaka mogę polecić, ale pod warunkiem, że wybierzesz szczeniaka BARDZO starannie, z konkretnej hodowli i konkretnego miotu. Trzeba trafić psa z umiejętnością nauki na poziomie Baaja, ale trochę mniej "nakręconego". W Waszym przypadku polecałabym sukę. Aczkolwiek weź pod uwagę, że Nala może mieć z nią ciężki żywot.
pituophis - Pią Gru 07, 2012 12:04

Nakasha, a czemu nie coś mniej oklepanego, np. owczarek holenderski albo collie smooth?
pituophis - Pią Gru 07, 2012 12:07

W tej chwili jest miot po b. dobrej suce OH w Sopocie!
Anonymous - Pią Gru 07, 2012 12:29

Nakasha, ja jestem zakochana w BOSach. U mnie na osiedlu sa dwa i oba sa wspaniałe, świetny charakter, bardzo stonowane a jednocześnie pala sie do jakiejkolwiek pracy z człowiekiem, pięknie CSują, marzenie, a jeden z nich mieszka jeszcze z haszczanką.
Nakasha - Pią Gru 07, 2012 12:52

Trener, do którego chodziłam z Nemo na PT, odradzał BOSy i owczarki belgijskie (a bardzo chciałam), bo są nerwowe i histeryczne... oczywiście, nie wszystkie takie są. Ale często słyszę, że źle zsocjalizowane BOSy i belgi to wielkie utrapienie, ciężko wypracować u nich równowagę. Z drugiej strony są BOSy i belgi startujące w zawodach, będące ratownikami czy dogoterapeutami. Więc podejrzewam, że wiele zależy od hodowli, rodziców, hodowcy i wysiłku opiekuna.

Ja nie jestem specjalnie zakręcona na białe, ale Zbyszek jest. :D Mamy pod Białymstokiem hodowlę BOSów, ale tam suki mają non-stop mioty. Niby ludzie nie narzekają na socjalizację i zdrowie, jednak nie chciałabym psa z takiego miejsca.

Na pewno nie chcę psa, który nie toleruje innych psów tej samej płci. To musi być pies lubiący inne psy, koty, szczury, w ogóle zwierzęta. Pies pewny siebie, ale wesoły, skoncentrowany na człowieku, chętny do pracy, ale bez przesadnego nakręcania się, aktywny, ale nie w stylu "przebiegniesz 30 km i to będzie rozgrzewka", na pewno nie pies myśliwski. No taki... owczarek niemiecki. :P Albo coś zbliżonego. ;)

pituophis, a napisałbyś mi coś więcej o owczarkach holenderskich? Bo z wyglądu mi się podobają. :)

Off-Topic:
Jednak co owczarek, to owczarek. :oops:

Ninek - Pią Gru 07, 2012 13:03

Spotkaliśmy wczoraj na spacerze kumpla Foxa. Cudowny pies! Pierwszy raz spędziłam z nim dłuższy czas i jestem zakochana. Strasznie nakręcony na prace, jak ma tropić to cały świat dla niego nie istnieje. Można mu podkładać suszoną wątróbke pod nos a on ani drgnie i tylko czeka na komende szukania.
Szkoda, że ja sie do takiej tresury nie nadaje. Fox ma potencjał, jest inteligentniejszy od borderowego kumpla (co jego właściciel sam stwierdził :P ), tylko to niestety nie dla mnie...

Nakasha - Pią Gru 07, 2012 13:59

Ninek, widziałam takie ONki, jak one cudownie pracują. :serducho: Też mam czasem wyrzuty sumienia, że aż tyle nie robię z Nemo...

Moje głupolki w zimowym lesie :DD

http://www.youtube.com/wa...e=youtube_gdata

Tess - Pią Gru 07, 2012 17:14

Holendry też często mają schizy, trzeba naprawdę dobrze wybrać.
A z belgów to maliny jest ogólnie stabilne, wiadomo, różnie się trafia, ale maliny raczej nie są histeryczne... Za to bardzo chętne do pracy, pewne siebie itd.

Nakasha - Pią Gru 07, 2012 17:37

Z belgów najbardziej podoba mi się wizualnie tervueren i groenendael. :)
Bel - Pią Gru 07, 2012 17:46

u nas też śnieżnie :DD

Nakasha - Pią Gru 07, 2012 18:08

Jeezu Artur wrzuca mi filmiki swojej marmurkowej, niebieskiej aussie, zaraz umrę ze słodyczy. ;( :serducho:
PALATINA - Pią Gru 07, 2012 18:16

Bel,
Da się to jakoś powiększyć?
Prawie nic nie widzę. :|