Klatki i wyposażenie - Kalkulator szczurzych klatek
Helcia - Śro Kwi 04, 2012 18:39
smeg, widać coś pokręciłam przy wpisywaniu
dzięki za pomoc
jolaada - Czw Kwi 05, 2012 11:29
No nawet ja to pojęłam. Super. I moje też mają luksusy
Asaurus - Sob Kwi 07, 2012 17:24
Poprawiłem wyświetlanie w IE, Firefoxie i Chromie, teraz powinno wszystko działać poprawnie. Kalkulator jest pod tym samym adresem:
http://www.asaurus.yoyo.pl/rcc.html
Pod IE trzeba kliknąć, aby nie blokował skryptów. Pod starymi przeglądarkami jak IE 5 i Firefox 3 przełączanie komórek do wpisywania działa dosyć losowo, ale ogólna funkcjonalność jest zachowana.
Prosiłbym jeszcze o uwagi, co byście chcieli w ostatecznej wersji kalkulatora, co jest tutaj niezrozumiałe itp. Czy więcej opisów czy mniej, może grafika?
Na razie tylko wyłapałem, że przydałoby się blokowanie jednej komórki przy możliwości zmian w innych - bardzo fajny pomysł, który chce wprowadzić w drugiej wersji. No i brakuje sputnika.
Jak macie jeszcze inne sugestie to walcie śmiało.
No i nikt nie zaproponował żadnej nazwy dla tego kalkulatora...
Pyl - Sob Kwi 07, 2012 17:31
Ją bym z nazwą poszła w kierunku rozszerzenia pojęcia "kalkulator". Bo faktycznie zaczęło się od kalkulatora, ale obecnie jest to weryfikator / narzędzie do ilościowego projektowania wyposażenia klatki.
Nadal mocno zastanawia mnie interfejs - dla początkujących może być niestrawny. Jak znajdę chwilkę i nie będę pisać z komóry to obiecuje jakieś bardziej konkretne wnioski.
Cegriiz - Sob Kwi 07, 2012 17:35
Ja proponuję tam wpisać ostrzeżenie: "Uwaga ! Może powodować niekontrolowany GMR "
AngelsDream - Sob Kwi 07, 2012 17:39
Cegriiz, tylko przy większych klatkach. Uproszczone wypluwały za małe klatki dla małych stad i za duże klatki dla dużych.
quagmire - Sob Kwi 07, 2012 17:40
E tam, ja musiałam dodać szczegółowo każdy element wyposażenia, żeby klatka wyszła na tyle szczurów, ile mam. Osobiście dodałabym możliwość wpisywania większej ilości elementów samemu, np. poprzez przycisk Więcej, jakby ktoś miał np 5 hamaków o różnych wymiarach i chciał dokładnie wpisać wszystkie.
Cegriiz - Sob Kwi 07, 2012 17:49
[quagmire, mi na samym początku tez wychodziło mało, ale jeśli dobrze zobaczyłam, to na kubaturę (tak, dobrze mówię ?) Wychodzi mi o 3 średnie lub 5 samiczek więcej
AngelsDream - Sob Kwi 07, 2012 17:50
Cegriiz, jeśli zmieści Ci się jeszcze dość wyposażenia, żeby dobyć powierzchnię, to faktycznie masz zapas w klatce.
Cegriiz - Sob Kwi 07, 2012 17:53
AngelsDream, ostatnio trochę mniejszych półek dołożyłam i w tej chwili wychodzi mi że na te 11 średnich miejsce mam
Ale nad tym dłużej się zastanowię jak znajdę sobie pracę, lub znowu dadzą mi zlecenie w tej co byłam
Choć tak jak quagmire proponuje, przydała by się opcja, aby wpisać niestandardowe półeczki czy hamaki.
Kasik - Sob Kwi 07, 2012 18:17
Pojawiło się coś nowego - proporcje klatki. Mam pytanie - po co to jest? Przecież już wpisuję wymiary klatki, więc to jest mi już zupełnie niepotrzebne, a dodatkowo samo się wypełnia i nie wiem, co mam z tym robić... Jak dla mnie to w ogóle za dużo tu się samo wypełnia, a to jest kolejny element, który wprowadza zamieszanie i utrudnia zrozumienie obsługi... Jeżeli to ma służyć temu, że można sobie wybrać od razu wymiary klatki, to czy nie powinno być scalone z wymiarami klatki, i nie wypełniać się automatycznie, tylko być dostępną opcją? I w sumie tak się zastanawiam - wiele osób ma klatki łączone z 2 czy 3 osobnych klatek. Może by dodać taki przycisk "dodaj", dzięki któremu wyskakiwałoby poniżej tego pola wymiarów kolejne pole? Nie wiem, czy wyraziłam się jasno... No i przyłączam się do prośby, by można było samodzielnie wpisywać wymiary sprzętów
Moje wrażenie ogólnie na plus ale fajnie by było, gdyby niepotrzebne pola zostały zlikwidowane (albo żeby pewne rzeczy się nie powtarzały) i żeby pojawił się opis - że np. jeżeli chcesz obliczyć ile możesz mieć szczurów, wpisz dane w tabelę 2 i 3. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak duża musi być klata, wypełnij tabelę 1 i 2, a następnie odczytaj dane z tabeli 4 czy coś w tym stylu
AngelsDream - Sob Kwi 07, 2012 18:53
Kasik napisał/a: | No i przyłączam się do prośby, by można było samodzielnie wpisywać wymiary sprzętów |
Można. I opisy też są. Przynajmniej są w Operze i w starym FF.
smeg - Sob Kwi 07, 2012 19:56
AngelsDream napisał/a: | Kasik napisał/a: | No i przyłączam się do prośby, by można było samodzielnie wpisywać wymiary sprzętów |
Można. I opisy też są. Przynajmniej są w Operze i w starym FF. |
Ale interfejs nie podpowiada, że można Dopiero za którymś razem się zorientowałam, że wymiary można edytować, bo są napisane takim samym tekstem, jak opisy i niczym nie sugerują możliwości ich zmiany.
A proporcje klatki według mojego rozumowania są po to, że jeśli wpisujesz ilość szczurów i chcesz wyliczyć wymiary potrzebnej dla nich klatki, to możesz wybrać jej proporcje - np. na 6 szczurów może nadawać się zarówno odpowiednio duża królikówka, jak i woliera, a decyzja o proporcjach powinna należeć do Ciebie.
Noxa - Sob Kwi 07, 2012 20:25
Kasik napisał/a: | I w sumie tak się zastanawiam - wiele osób ma klatki łączone z 2 czy 3 osobnych klatek. Może by dodać taki przycisk "dodaj", dzięki któremu wyskakiwałoby poniżej tego pola wymiarów kolejne pole? Nie wiem, czy wyraziłam się jasno... |
ja to bardzo popieram! przydałaby się taka opcja (;
Asaurus - Sob Kwi 07, 2012 20:28
Będzie
|
|
|