To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

sachma - Nie Wrz 25, 2011 10:07

mierzę rozczesany, napuszony włos - on po dobrym rozczesaniu jest prawie prosty więc różnica w prawdziwej długości to ledwie kilka mm.
muszę przyznać, że o ile jako szczyl Lenny miał paskudny, ciężki i wełnisty włos, to co teraz odrasta to miodzio! sztywne i pięknie stojące :) jestem szczęśliwa że wtedy go ścięłam, bo tak gęstego włosa pewnie by nie było - wcześniej takiego nie miał - wczoraj miałam kłopoty żeby rozdzielić włos na kręgosłupie i wyciąć linię prostą wzdłuż kręgosłupa - jakaś katorga bo włosa tyle :serducho:

nutaka - Pon Wrz 26, 2011 00:37

Major, bardzo groźny pies :P

Anonymous - Pon Wrz 26, 2011 07:41

nutaka, wyglądaja jak komforlander. ;) Śliczny pies. :serducho:
pituophis - Pon Wrz 26, 2011 13:18

http://akiline.pl/psim_nosem/?p=16
Ninek - Pon Wrz 26, 2011 14:14

pituophis napisał/a:
http://akiline.pl/psim_nosem/?p=16

Smutne ale prawdziwe. Nie przeczytałam jeszcze całości, ale jak na razie zgadzam sie ze wszystkim...

Niamey - Pon Wrz 26, 2011 14:22

Cytat:
Paradoksalnie należy przyznać, że hodowcy dużo częściej narażają swoje psy na zbędne cierpienia, niż ich bezpapierowi odpowiednicy. Kopiowanie, tak zwiększające szanse psa na wystawach, dla pseudo jest po prostu nie opłacalne. (...) a szczeniakom amputuje co najwyżej ogony

np. to jest bzdura - coraz mniej hodowców kopiuje ogony i uszy i to właśnie w pseudo można teraz łatwiej znaleźć kopiowanego psa. Zresztą co to znaczy "szczeniakom amputuje co najwyżej ogony"? Tak jak by amputowało się jeszcze np. nogi :roll:

za to z tym:
Cytat:
ogół nie widzi różnicy między hodowlą rodowodową i nie. Sami do tego doprowadziliśmy, nie eliminując ze swojego grona czarnych owiec…
się zgadzam.

Ogólnie rzecz biorąc dość demagogiczny artykuł, mimo że zawiera wiele racji. Główne argumenty są w typie "różnie to bywa" "czasem kochają swoje psy, lecz nie zawsze"

I najważniejsza rzeczy - czy to że wśród hodowców (bardzo licznej i zróżnicowanej grupy), są osoby nieuczciwe, sprawia, że powinniśmy popierać pseudohodowców?

AngelsDream - Pon Wrz 26, 2011 14:24

Jest nie mniej przerysowany niż sama idea R=R.

Wystarczy mieć szeroko otwarte oczy i myśleć. W końcu nie jest moją winą, że ZKWP pozwala na przekręty pod swoim nosem i jeszcze im przyklaskuje, ale ew. moją winą jest wspieranie (kupowanie szczenięcia, etc.) w hodowli, o której już wiem, że daleko jej do ideału.

babyduck - Pon Wrz 26, 2011 14:24

Dla mnie artykuł jak najbardziej słuszny i wiele w nim racji, ale nie ma nic wspólnego z hasłem rasowy = rodowodowy.
Niamey - Pon Wrz 26, 2011 14:27

babyduck napisał/a:
ale nie ma nic wspólnego z hasłem rasowy = rodowodowy.
też nie rozumiem związku treści z hasłem. Artykuł jest raczej o tym, że wybierając hodowlę, trzeba być ostrożnym i nie kupować szczeniaka jak spodnie (skoro są markowe, to dobre), tylko poświęcić temu trochę więcej refleksji.
AngelsDream - Pon Wrz 26, 2011 14:29

Niamey napisał/a:
trzeba być ostrożnym i nie kupować szczeniaka jak spodnie (skoro są markowe, to dobre), tylko poświęcić temu trochę więcej refleksji.

Co samo w sobie zazwyczaj oznacza popieranie jedynie hodowli zarejestrowanych i działających legalnie.

Przeglądam czasem ogłoszenie o psach w sieci i widzę, jak wyglądają warunki szczeniąt po rodowodowych rodzicach, jak zapowiadają się te szczenięta, etc. Ani razu nie widziałam ogłoszenia tego typu, w którym coś nie doprowadziłoby mnie do wybuchu śmiechu lub zniesmaczenia. :|

sachma - Pon Wrz 26, 2011 14:39

:jupi: będzie miot na wiosnę w hodowli którą jestem zainteresowana! i jestem pierwsza na suczkę !!!!!!!!!!! i pani bardzo miła i zobaczymy się w Poznaniu! i wreszcie zobaczę sukę na żywo - mam tylko nadzieję że nie zepsuje to mojego szczęścia i nie sprawi że będę musiała szukać dalej :P
lepiej się złożyć nie mogło :mrgreen:

Anonymous - Pon Wrz 26, 2011 18:22

Ja się zgodzę z Niamey, sporo demagogi, nie lubię takiego pitolenia. Smutne jest to, że po pierwsze tak wolno zk wprowadza obowiązek badań i tak rzadko cokolwiek sprawdza, plus mylnie pojęte koleżeństwo i olewanie przekrętów. Opowiadano mi o zgłoszonym przekręcie, ale odzew odpowiednich władz w zk był zerowy.

Niamey napisał/a:
I najważniejsza rzeczy - czy to że wśród hodowców (bardzo licznej i zróżnicowanej grupy), są osoby nieuczciwe, sprawia, że powinniśmy popierać pseudohodowców?
też tak to zrozumiałam...
AngelsDream napisał/a:
Co samo w sobie zazwyczaj oznacza popieranie jedynie hodowli zarejestrowanych i działających legalnie.
tu się nie zgodzę. Jeśli faktycznie zaczyna się szukać hodowli, to czasem też szuka się info jak szukać, czego unikać i na co zwracać uwagę. I ludzie, którzy korzystają z tych rad, mam wrażenie wychodzą na swoje przy kupnie, są mądrzejsi o cudze doświadczenia (rzadkość).
AngelsDream - Pon Wrz 26, 2011 19:02

Viss, chodziło mi o to, że jeśli ktoś planuje psa, to zazwyczaj odrzuca jednak hodowle nigdzie niezrzeszone.
Anonymous - Pon Wrz 26, 2011 22:47

AngelsDream, rozumiem. :)
PALATINA - Wto Wrz 27, 2011 15:37

Co do kagańców fizjologicznych, to mi też Maszer z allegro pomagał parę lat temu.
Mam dla Czaty kaganiec dalmatyńczykowy i jest odrobinę za długi, ale idealnego nie było.
Dla Jagny (która jest mniejsza od Czaty i ma krótszy pysk) mam wersję dla sznaucera średniego i pasuje idealnie. :wink:

Edit.

Mamy kongi! :mrgreen:
Dziewuchom chyba się podobają. Właśnie wydłubują z nich chleb.
Cieszę się, że wzięłam dwa. Nie wiem, jak bym miała w oczy spojrzeć Czacie, gdyby tylko Jagna miała się czym bawić.