To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Osłabienie. Ospałość. Nieskoordynowane ruchy.

Guślarka - Pią Lut 16, 2007 11:47

Na ulotce pisze tak:

Skład:
Lactobacillus Acidophilus LA 5
Bifidobacterium BB 12
oraz: dekstroza(substancja utrzymująca wilgotność), skrobia ziemniaczana, stearynian magnezu(substancje przeciwzbrykające), celuloza mikrokrystaliczna(substancja wiążąca).

Właściwości:
Preparat Lacidozone zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości Lactobacillus Acidophilus LA 5 oraz Bifidobacterium BB 12 preparat zapewmnia prawidłowy transport jelitowy oraz poprawia całkowitą kondycję organizmu. Jest ponadto stosowany jako środek wspomagający w terapii antybiotykowej doustnej, przywracający jelitową florę bakteryjną.

Sposób użycia:
W celu przywrócenia i osiągnięcia równowagi jelitowej 1-3 kapsułki dziennie. Podczas podróży jedna kapsułka 3 razy dziennie; podawanie należy rozpocząć 2 dni przed podróżą i kontynuować 2 dni po podróży. Aby zapobiec niszczeniu flory jelitowej przez terapię antybiotykową 2-3 kapsułki przez okres trwania terapii, przyjmować 3 godziny po zażyciu antybiotyku. Preparat Lacidozone powinien być podawany jeszcze przez tydzień po zakończeniu terapii antybiotykowej.

Kapsułki należy przyjmować podczas jedzenia, popijając szklanką wody.

Preparat może być stosowany u dzieci powyżej 12 roku życia. Preparat należy przechowywać w temperaturze poniżej 25'C w oryginalnym opakowaniu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Nisia - Pią Lut 16, 2007 11:58

Guślarka napisał/a:
Lactobacillus Acidophilus LA 5
Bifidobacterium BB 12

To spoko. Bifidobacterium nie znam osobiście, ale L. acidofilus to to, o co chodzi.
Cytat:
Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej.

Bo będzie sraczka. Więc jak nawet przedawkujesz, to szczurowi nic się nie stanie.

Guślarka - Pią Lut 16, 2007 12:01

Tylko jak dawkować? Bo to w kapsułce jest, mniej więcej takiej wielkości, jak kapsułka beta - glukanu...
Nisia - Pią Lut 16, 2007 12:13

Guślarka, zacznij od 1/4 (godzinę lub dwie po antybiotyku). Jak nie będzie działało to zwiększaj (możesz dojechac do całej kapsułki).
Guślarka - Pią Lut 16, 2007 21:17

Ja głupia, nie zadałam najważniejszego pytania: z czym podawać to Lacidozone? Rozpuścić w czymś, dawać z jedzeniem, dawać proszek do pyszczka czy co...
marhef - Pią Lut 16, 2007 21:21

Guślarka, ja dawałam rozrobione z wodą i glukozą, ewentualnie z wodą i vibowitem. Nie wiem jak inni.
Anonymous - Sob Lut 17, 2007 00:24

Z wodą, z mlekiem, możesz dodać ciut miodu, ale nie widzę potrzeby, to jest prawie bez smaku.
Izabela - Nie Lut 18, 2007 22:22

No i co z małym ?
Nisia - Pon Lut 19, 2007 12:36

Guślarka, mozna podawać w czymkolwiek, żeby tylko mały zjadł.
Guślarka - Pon Lut 19, 2007 12:54

Mały ma się jako tako. Martwi mnie, że nie przechodzi mu kichanie :| Chrumka już o wiele mniej, ale kich praktycznie cały czas.
Izabela - Pon Lut 19, 2007 12:56

A może to jednak reakcja na jakiś alergrn, nie infekcja ?
Anonymous - Pon Lut 19, 2007 13:15

Guślarka, leczysz go ledwie kilka dni. Daj mu jeszcze czas, jeśli po 10 dniach nic się więcej nie zmieni, idz do weta. Poza tym, leczenie jest naszą radą, a nie diagnozą weterynarza, więc może być tak, że nie jest trafione.
Guślarka - Pon Lut 19, 2007 13:17

Zauważyłam, że mały najwięcej kicha (raz po raz) po przeniesieniu z miejsca na miejsce np. z domku do mojej kieszeni. Póżniej mu przechodzi i kicha tylko od czasu do czasu :drap: A alergen to chyba nie jest, skoro antybiotyk pomógł na "chrumkanie".
Anonymous - Pon Lut 19, 2007 13:18

Może to kwestia stresu? Poobserwuj jeszcze w jakich sytuacjach kichanie się nasila.
Azi - Pon Lut 19, 2007 13:31

możesz spróbować nawilżyć powietrze. Obecnie powietrze jest w mieszkaniach niestety suche przez sezon grzewczy. Małemu, gdy jest przenoszony, przyspiesza oddech, który tym bardziej wysusza śluzówkę nosa, co powoduje kichanie. - to tylko moja koncepcja, nie diagnoza.