To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

paullla17 - Czw Mar 10, 2011 16:56

w sumie jajka tych pasożytów żyją kilka miesięcy bez żywiciela a całego pokoju nie da się zdezynfekować, więc czy to oznacza że nie da się na zawsze pozbyć wszoł?
AngelsDream - Czw Mar 10, 2011 18:18

omry, ja widzę sensowność wykonania zeskrobin ewentualnie.
Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 13:41

Ja też mam taki problem z moimi 2 szczurkami. Uszek się drapie i ma strupki od tego a Fredka oprócz tego, że się drapie to ma łuski na ogonie i tak jakby łuszczący się naskórek na łapkach. I równierz nie mam pojęcia co to jest, wetka też. Dostałam maść, żeby smarować zmienione miejsca, ale raczej nie pomaga. Tzn. pomaga, ale po jakimś czasie to wraca. A dodam, że każdy mój szczur ma dobre warunki.
furburger - Nie Kwi 10, 2011 13:43

Zuzolka napisał/a:
a Fredka oprócz tego, że się drapie to ma łuski na ogonie

każdy szczur ma łuski na ogonie :roll: nie widzisz tego na pozostałych ogonach ?

Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 13:58

no łał. Ale to nie są takie zwykłe łuski jak u każdego szczurka. Fredka ma ich dużo, przez co ogon jest zgrubiały i nie miły w dotyku.
furburger - Nie Kwi 10, 2011 14:16

mogłabyś zrobić zdjęcie ?
Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 15:40

Zdjęcia raczej nie odzwierciedlają tego, chociaż co nie co widać. Chciałam też dodać zdjęcia łapek ale na nich w ogóle nie było widać zmian.
Sayu - Śro Kwi 13, 2011 13:54

Łuseczki takie schodzące z ogonka zauważyłam też u swoich panów - pomogła szczoteczka do zębów i troszeczkę mydła. Martwy naskórek po prostu nie złuszczał im się prawidłowo, wyglądało to jak żółte łuseczki :) Nie jest to nic strasznego, nie zwracali nawet na to uwagi, jednak gdy im to "zeskrobałam" byli wniebowzięci i uznali nawet to za pieszczotę :P większość szczurków same sobie czyszczą ogonki, inne zaś to ignorują :)
Może akurat to być spowodowane ściółką jaką używasz.

Krostki na sierści i drapanie się to oznaka przebiałkowania, zwłaszcza, że Twoja wetka nie stwierdziła pasożytów. Spróbuj odstawić ich od pokarmu zawierającego dużą ilość białka. Może to to? :)

furburger - Śro Kwi 13, 2011 14:39

Wygląda to jak zwykły brudny ogon ;p
Zuzolka - Śro Kwi 13, 2011 16:25

Hmm, białka nie dostaje zbyt dużo, tylko tyle ile jest w suchej karmie. Ściółka tez jest ok. I myślę, że może drapanie się jest jakoś związane z łuszczącą się skórką na łapkach, które też często sobie wygryza. Ale spróbuję zrobić szczoteczką ogonek, może coś da :)

Aha :/ wątpię, że brudny.

Tygrys66 - Śro Kwi 13, 2011 20:43

Hej, nie wiem czy to aktualne ale u mojego pana pojawiały się też przerzedzenia sierści i strupki na skórze, ogonie i łapach. Zaniosłam go do pracy i kazali mi robić próby pod kątem alergii. Musiałam na jakiś czas eliminować po jednej rzeczy (najbardziej przypuszczalnej) ze środowiska szczurka. Zrobiłam kilka prób na pokarm a za którymś razem usunęłam trociny i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wszystko zniknęło i nigdy się nie pojawiło.

Nie zagwarantuję że to to samo ale jest to jakiś trop.

Zuzolka - Śro Kwi 13, 2011 21:20

No tak, będę próbować. Dzięki :)
Małpa - Śro Kwi 20, 2011 12:16

Zauważyłam dzisiaj u Jamala małe czerwono/bordowo/czarne pasożyty(?) . Mają odwłok i kończyny tylko przy głowie(?) Nie wiem co to i co zastosować. Ktoś wie?
Pyl - Śro Kwi 20, 2011 12:36

Małpa napisał/a:
Nie wiem co to i co zastosować. Ktoś wie?

Małpa, wie ten wątek i będzie wiedział weterynarz... :wink:

Małpa - Śro Kwi 20, 2011 17:24

Byłam. Płaciłam 15zł, podała jakiś tam vektin ;p , wszoły.