Leczenie - Kłopoty skórne
paullla17 - Czw Mar 10, 2011 16:56
w sumie jajka tych pasożytów żyją kilka miesięcy bez żywiciela a całego pokoju nie da się zdezynfekować, więc czy to oznacza że nie da się na zawsze pozbyć wszoł?
AngelsDream - Czw Mar 10, 2011 18:18
omry, ja widzę sensowność wykonania zeskrobin ewentualnie.
Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 13:41
Ja też mam taki problem z moimi 2 szczurkami. Uszek się drapie i ma strupki od tego a Fredka oprócz tego, że się drapie to ma łuski na ogonie i tak jakby łuszczący się naskórek na łapkach. I równierz nie mam pojęcia co to jest, wetka też. Dostałam maść, żeby smarować zmienione miejsca, ale raczej nie pomaga. Tzn. pomaga, ale po jakimś czasie to wraca. A dodam, że każdy mój szczur ma dobre warunki.
furburger - Nie Kwi 10, 2011 13:43
Zuzolka napisał/a: | a Fredka oprócz tego, że się drapie to ma łuski na ogonie |
każdy szczur ma łuski na ogonie nie widzisz tego na pozostałych ogonach ?
Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 13:58
no łał. Ale to nie są takie zwykłe łuski jak u każdego szczurka. Fredka ma ich dużo, przez co ogon jest zgrubiały i nie miły w dotyku.
furburger - Nie Kwi 10, 2011 14:16
mogłabyś zrobić zdjęcie ?
Zuzolka - Nie Kwi 10, 2011 15:40
Zdjęcia raczej nie odzwierciedlają tego, chociaż co nie co widać. Chciałam też dodać zdjęcia łapek ale na nich w ogóle nie było widać zmian.
Sayu - Śro Kwi 13, 2011 13:54
Łuseczki takie schodzące z ogonka zauważyłam też u swoich panów - pomogła szczoteczka do zębów i troszeczkę mydła. Martwy naskórek po prostu nie złuszczał im się prawidłowo, wyglądało to jak żółte łuseczki Nie jest to nic strasznego, nie zwracali nawet na to uwagi, jednak gdy im to "zeskrobałam" byli wniebowzięci i uznali nawet to za pieszczotę większość szczurków same sobie czyszczą ogonki, inne zaś to ignorują
Może akurat to być spowodowane ściółką jaką używasz.
Krostki na sierści i drapanie się to oznaka przebiałkowania, zwłaszcza, że Twoja wetka nie stwierdziła pasożytów. Spróbuj odstawić ich od pokarmu zawierającego dużą ilość białka. Może to to?
furburger - Śro Kwi 13, 2011 14:39
Wygląda to jak zwykły brudny ogon ;p
Zuzolka - Śro Kwi 13, 2011 16:25
Hmm, białka nie dostaje zbyt dużo, tylko tyle ile jest w suchej karmie. Ściółka tez jest ok. I myślę, że może drapanie się jest jakoś związane z łuszczącą się skórką na łapkach, które też często sobie wygryza. Ale spróbuję zrobić szczoteczką ogonek, może coś da
Aha wątpię, że brudny.
Tygrys66 - Śro Kwi 13, 2011 20:43
Hej, nie wiem czy to aktualne ale u mojego pana pojawiały się też przerzedzenia sierści i strupki na skórze, ogonie i łapach. Zaniosłam go do pracy i kazali mi robić próby pod kątem alergii. Musiałam na jakiś czas eliminować po jednej rzeczy (najbardziej przypuszczalnej) ze środowiska szczurka. Zrobiłam kilka prób na pokarm a za którymś razem usunęłam trociny i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wszystko zniknęło i nigdy się nie pojawiło.
Nie zagwarantuję że to to samo ale jest to jakiś trop.
Zuzolka - Śro Kwi 13, 2011 21:20
No tak, będę próbować. Dzięki
Małpa - Śro Kwi 20, 2011 12:16
Zauważyłam dzisiaj u Jamala małe czerwono/bordowo/czarne pasożyty(?) . Mają odwłok i kończyny tylko przy głowie(?) Nie wiem co to i co zastosować. Ktoś wie?
Pyl - Śro Kwi 20, 2011 12:36
Małpa napisał/a: | Nie wiem co to i co zastosować. Ktoś wie? |
Małpa, wie ten wątek i będzie wiedział weterynarz...
Małpa - Śro Kwi 20, 2011 17:24
Byłam. Płaciłam 15zł, podała jakiś tam vektin ;p , wszoły.
|
|
|