To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

smeg - Wto Kwi 10, 2012 21:02

Ja bym obstawiała dumbo velveteen agouti husky i standard standard agouti husky ;) Agouti u velveteena prezentuje się po prostu trochę inaczej, niż u standarda, ze względu na falowane futro.
Karena - Śro Kwi 11, 2012 08:14

gotica, Proszę o zmianę załączników na miniatury
gotica - Śro Kwi 11, 2012 12:06

Karena napisał/a:
gotica, Proszę o zmianę załączników na miniatury

Ale że jak? Z tego co tu widzę to mogę je tylko usunąć. Nie mam nigdzie zamieszczonych tych zdjęć więc takie wrzuciłam.

wuwuna - Śro Kwi 11, 2012 13:16

gotica, załączniki spowalniają bardzo u osób z słabym łączem. Musisz je usunąć, a zdjęcia wrzucić na przykład na fotosik, lub photobucket.
pcheelkaa - Wto Kwi 17, 2012 18:37

Po rozstaniu ze szczurkiem Lord został sam.. wahałam się ale jak zobaczyłam ogłoszenie, że do oddania jest szczurek w dodatku reksik pojechałam po niego. Wiem wiem było ciężko z wetem u mnie ale jedna dziewczyna z forum znalazła mi z mojego miasta polecanego na świnkowym forum 'chiron' w dodatku dostałam prace więc i klatke większą kupię może i przygarne trzeciego samcola bo Lord już nie jest młody i wrazie Lilu żeby nie został sam by miał przyjaciela.
Do rzeczy :

Lilu (nowy członek rodziny) na kregosłupie ma geste loki ale juz wokol szyi i na glowce sa bardzo rzadkie nawet można zauwazyć takie prześwity na golutka skóre. Nie widać zmian chorobowych, nie drapie się.
Mam słabej jakości zdjęcia z telefonu bo nie chce go stresować lampą w aparacie.
Czy to może z czasem okazac się double rex?

http://speedy.sh/saUrC/Zdjecie0128.jpg

http://speedy.sh/JTg3Y/Zdjecie0127.jpg

Dla tych którzy nie wiedza jak otworzyć - klik w 'pobierz zdj blablabla

L. - Wto Kwi 17, 2012 18:45

pcheelkaa, to rex, najzwyklejszy rex.
ile ma? wygląda na dość młodego (wielkościowo względem Twojej ręki)
jeśli faktycznie nie chory, albo nie ma problemów hormonalnych i jest faktycznie młody to może... był sheep ratem i teraz zarasta.

pcheelkaa - Wto Kwi 17, 2012 18:47

Nie wiem chłopak nie umiał określić wieku.
27 bd miała kase to może przejdę się do weta?

Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 18:50

L., a z jakich rodziców wychodzi sheep rat ? To jakoś jest determinowane ?
L. - Wto Kwi 17, 2012 19:07

Cegriiz, sheep rat to po prostu rex, który w młodości jakby 2 razy zmienia sierść :)
Najpierw łysieje i obrasta, później lekko zmienia na doroślejszą już standardowo tj. nie łysiejąc. To czeste u rex'ów.
Nie ma reguły z jakich rodziców i nie pamiętam aby ktoś kiedyś się interesował genetyką tego. Aczkolwiek zazwyczaj jak wystąpiło w jednym miocie u maluchów z sierścią rex to i wystąpi w dalszych pokoleniach.
Zdeterminowane jest tylko z sierścią rex :)

pcheelkaa - Wto Kwi 17, 2012 19:29

Dziękuje za pomoc
Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 19:35

L., dzięki, zastanawiam się nad tym bo u mnie jedna rexowa panna ma dopiero 5 miesięcy a już przynajmniej od misiesiąca albo i dwóch ma przerzedzoną sierść i od czasu do czasu lekko zarasta. Ojciec był velveteenem a mamuśka rex.
L. - Wto Kwi 17, 2012 19:45

To łysienie występuje tylko w okresie 4-6 tydzień u maluchów, później już nie ma prawa.
Rexy mają jakby łyse plamki tylko jeśli są mocno skręcone lub na starość. Ewentualnie u samców w sile wieku, ale to za sprawą testosteronu i mocnego skręcenia sierści.
Przerzedzania od tak pojawiające się raczej sugerują problem "z czymś". Warto wtedy poobserwować skórę czy inne wydzieliny.

Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 20:03

L., hm... nie przypuszczam aby jednak miała jakieś problemy, bo ani się nie drapie, ani nie ma strupków, skórę ma czystą. Wszystkie inne panny również się nie drapią ani nie mają strupków. Przypuszczam, ze to może jednak przez to, ze miała dosyć skręconą sierść. A na pewno miałą bardziej niż Mya, która dopiero koło 8 miesięcy zaczęła łysieć. Nie mam takiego ąłdnego zdjęcia grzbietu, aby to pokazać ;)
L. - Wto Kwi 17, 2012 20:06

A hormony?
Cegriiz - Wto Kwi 17, 2012 20:10

L., nie do końca się na tym znam, ale jeśli hormony wpływają na charakter, to jej się wcale, a wcale nie zmienił. Jak klapciowata była, to taka jest. Do jakiego wieku szczury dorastają, aby hormony na nie wpływały ?