To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Uniwersalne, polecane sposoby na oswajanie szczurów

Pamelita - Czw Lis 04, 2010 22:19

Muflee, Moim zdaniem powinnaś oddzielić szczurki na czas rekonwalescencji Maryśki, aż jej rana zagoi się na tyle, że druga szczura nie zdoła niczego rozdrapać. Po tym czasie będziesz musiała szczurki łączyć tak jakby od nowa, wg zasad łączenia, czyli szorowanie klatki, neutralny grunt itp.
S - Pią Lis 05, 2010 10:29

Po krótkiej nieobecności np. tygodniowej, wpuszczam szczurke do klatki bez żadnych przygotowań. Nigdy nie było problemów.

Chora szczurke należy odizolować i pozwolić jej na powrót do zdrowia w spokoju. Jak wróci zdrowa do klatki, to szybko hierarchia zostanie przywrócona.

Muflee - Pią Lis 05, 2010 19:16

Tak jak myślałam! A mam do dyspozycji klatkę i transporterek, waham się którą gdzie ulokować. Mufkę, zdrową mogłabym do transporterka, i wypuszczać co dzień przez ten czas, a Marysię do klatki (ponieważ ma problemy z równowagą półki ustawiłabym niżej dla bezpieczeństwa). Z drugiej strony musiałabym wtedy na każde wyjście do weterynarza zamieniać je miejscami, nie wiem czy byłoby to odpowiednie. Czyli gdybym Mufkę zostawiła w swojej klatce i potem klatkę porządnie wyszorowała to wystarczy?
Chyba że takie ciągłe potyczki są normalne. Bo widzę że są niegroźne ale tak ciągle walczyć... Ciężko im z ustaleniem hierarchii.

S, boję się że po takiej nieobecności w klatce Mufka całkowicie ją zdominuje, wolałabym żeby miały równe szanse, bo Mufa dmuchać sobie w kaszę nie da.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi <3

Tsunade - Śro Lis 10, 2010 21:46
Temat postu: Od czego zacząć ?
Cześć , od razu powiem ze jestem nowa na forum ale mam wazną sprawę więc od razu piszę . Jeśli podobny temat był to przepraszam . A więc :

Od jakiegoś czasu mam szczuRZycę , ma 2 miesiące i 2 tygodnie . Kupiłam ją w sklepie zoologicznym . Wiem że powinno się w hodowli ale ten sklep naprawdę dobrze zajmuje się zwierzętami , znam sprzedawczynię i wie jak zajmować się ogonkami i innymi zwierzakami . Kupiłam ją samą ale niedługo będe meić drugą do towarzystwa . Czarnulka ( ta co mam ją teraz ) jest bardzoo bojaźliwa i jeszcze nie oswojona , pracujemy nad tym ale powolutku idzie , i mam pytanie czy jak już będę mieć nową szczurzycę to czy najpierw oswoić nową czy od razu zaprzyjaźniać panie ze sobą ? Z góry dziękuję

S - Śro Lis 10, 2010 22:42

Zaprzyjaźniać i oswajać jednocześnie.
Najłatwiej będzie wziąć oswojoną szczurkę. Dzieki niej pierwsza szybciej sie oswoji.

harpoonka - Pią Lis 12, 2010 22:43

Tsunade, podpisuję się pod tym, co napisała S. Dwa szczurki szybciej się oswoją. Najlepiej by było, gdybyś nie kupowała drugiego szczurka w zoologu, a rozejrzała się tutaj na forum. Zawsze jest sporo szczurków do adopcji.
aagunia205 - Nie Lis 14, 2010 19:43
Temat postu: Kupiłam szczurka 2 dni temu
Kupiłam szczurka dwa dni(samica, ok.6/7 tyg.) temu próbuje ją oswoić ale kiedy wkładam dłoń do klatki ona ucieka na drugi koniec w ogóle kiedy ktoś podchodzi do klatki ona się chowa jest w bez ruchu i szybko oddycha boi się nas, daje smakołyki ale jej to nie rusza nie podchodzi dłoni tez nie chce wąchać, ale nie ugryzła nikogo. Nie wiem co zrobić żeby była normalna może po prostu chce mieć wszystko od razu a potrzeba czas. Dajecie jakieś rady
S - Nie Lis 14, 2010 19:57

Poczytaj tematy o oswajaniu.
Generalnie są dwie metody na siłę i dać czas szczurkowi.
Malucha możesz wyciągnąć z klatki i wsadzić sobie do kieszeni bluzy. Noś ją przy sobie. Daj smakołyki.
Jak zmęczona uśnie u Ciebie, to będzie duży krok w kierunku oswojonego szczurka.

aagunia205 - Pon Lis 15, 2010 12:40

Spróbowałam włożyć rękę do klatki,i zdjęłam górna część ale ona ucieka od mojej reki nie chce się zbliżyć do niej nawet do jakiegoś przysmaku nie chce podejść. Czy w takim momencie mam ciągłe czekać aż w końcu przestanie uciekać czy wziąć ja na sile na ręce, do kieszeni. Tylko boje się czy ona nie ucieknie jak ja wsadzę do kieszeni.
S - Pon Lis 15, 2010 13:21

Złap i wsadź do kieszeni. Jak będziesz stała to nie będzie miała dokad uciec z kieszeni.
Na poczatku, w metodzie na siłe, właśnie o to chodzi.

harpoonka - Wto Lis 16, 2010 03:38

aagunia205, po pierwsze spraw swojej szczurci koleżankę. Ona będzie szczęśliwsza i Tobie będzie łatwiej oswoić dwa szczurki. Wkupie będzie im raźniej :wink:

Ja również proponuję wziąć ją na siłę pod bluzę. Wolę tak, niż do kieszeni, bo szczurek bardziej przyzwyczaja się do Twojej bliskości. Usiądź sobie na krześle, to nie będzie jej tak łatwo uciec.
I oczywiście staraj się spędzać z nią jak najwięcej czasu. Masz klatkę w miejscu, gdzie często przebywasz?

aagunia205 - Wto Lis 16, 2010 07:44

Tak jest w miejscu gdzie siedzimy cały czas, dużo do niej mowie wczoraj nawet na chwileczkę powąchała rękę wiec chyba nie jest tak źle.
Layla - Wto Lis 16, 2010 11:08

aagunia205, spraw jej koleżankę.
grapemonster - Śro Gru 01, 2010 19:26
Temat postu: Nie mam pojęcia jak zabrac sie do oswajania samiczki
Pisałam już wcześniej ale mój temat został zamknięty. Po przeczytaniu działu o zachowaniu i oswajaniu straciłam zupełnie głowę bo zdania są podzielone i po prostu mam papkę w głowie. Czy możecie mi w skrócie napisać jak zabrać się do oswajania szczura?
Anonymous - Śro Gru 01, 2010 19:35

dokładnie tak jak już wielokrotnie opisywano w dziale o oswajaniu.

nie ma jednej złotej rady. sama musisz popróbować i zobaczyć co przyniesie najlepsze efekty w przypadku twojej szczurzycy.
proste.