Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Anonymous - Nie Mar 29, 2009 21:27
Na fancy rats co druga osoba ma to w klatkach. Zawsze mnie ciekawilo co to za kolorowe scinki ;p
Anonymous - Pon Mar 30, 2009 13:18
mama bycmoze jakby bylo wiecej osob chetnych to moglaby poszukac w USA i mi w paczce wyslac...
Anonymous - Pon Mar 30, 2009 14:33
Chyba sie nie opłaca
Anonymous - Pon Mar 30, 2009 14:38
jak dolar spadnie do sie opacac bedzie moze... Zalezy jak duza musialaby byc paczka. Wyslanie droga morska nie jest takie drogie, a takie cos sie nie zepsuje ;D
Oli - Pon Mar 30, 2009 19:40
Lotya napisał/a: | biodegradowalne | co oznacza zapewne tyle, że nasiąknięte siuśkami wali obornikiem, tak jest ze stop-smell.
jullcia_ - Pon Mar 30, 2009 19:51
tamiska napisał/a: | jak dolar spadnie do sie opacac bedzie moze... Zalezy jak duza musialaby byc paczka. Wyslanie droga morska nie jest takie drogie, a takie cos sie nie zepsuje ;D |
Off-Topic: | tylko ciekaw jestem, jak długo to będzie 'szło' ..
Tydzień, dwa?
Zresztą, spróbować można.. |
Niamey - Pon Mar 30, 2009 21:01
A używa ktoś bawełnianej? Bo w ankiecie jest, że 0%. ja już kiedyś wypełniłam, a właśnie stałam się użytkowniczką tejże . Na pierwszy rzut oka bardzo mi się podoba, ładny, ciekawy zapach i całkiem wydajna. Jest taka miziasto puchata, można tym wykładać szczurkom domki/hamaczki, bo jednocześnie wchłania mocz i ociepla (moje co prawda załatwiają się w jednym kącie kuwety, ale czarny brudas siusiu robi, gdzie chce, czyli czasem pod siebie). Na opakowniu jest napisane, że ponoć badania wykazały, że na pewno nie uszkadza płuc. Cena, jak to cena jest paskudna, ale myślę, że można to stosować jako ściółkę uzupełniającą - na wierzch wiórów, żwirku itp.
falka - Pon Mar 30, 2009 21:47
Niamey, jak dla mnie tylko na wierzch czegoś wchłaniającego bo przez bawełnę wszystko przeciekało i się przesypywało - na dnie kuwety robiło się bagno i śmierdziało, jak dla mnie ohyda.
Lotya - Pon Mar 30, 2009 21:58
Jest CAREfresh na eBayu, około 7$ za 30 litrów.
Cena do przeżycia, ale jeszcze przesyłka... A to już się zupełnie nie opłaca
Anonymous - Wto Mar 31, 2009 08:20
Off-Topic: | jullcia_, droga morska ponad 3 tyg, natomiast samolotem tydzien |
[ Dodano: Pią Kwi 24, 2009 12:29 ]
Moj TŻ ostatnio sie pomylil i zamiast zwirku sylikonowego zakupil Zwirek higieniczny antybakteryjny bialy dla zwierzat Benek. Dostalo mu sie ochrzan, a teraz blogoslawie go pod niebiosa, bo jestem zachwycona.
Do tego zwirku dodany jest puder antybakteryjny pieknie pachnacy i powodujacy, ze zwirek nie przykleja sie do kuwety i pieknie sie zbryla. Troszke pyli, ale cos za cos...
Na moje smierdziuchy troche tego pudru to rewelacja. Piekny zapach i nie zostaje bloto i jest tanszy i szczurom lepiej sie porusza
gadget - Sob Maj 09, 2009 22:32
z racji ze musialem przeprowadzic sie do siostry a ona bardzo narzeka na to ze smierdzi od moich chlopakow postanowilem siano zamienic na żwirek, mialem juz cat's besta universal ale jednak cena za taka ilosc (ok 20 zl za 7l) przy kuwecie 80x50 zabija. Pewnie kupie benka albo cos innego.
Co ile zmieniacie żwirek (calkowicie) w klatce ?
Devona - Sob Maj 09, 2009 22:51
Gadget, nie dziwię się, że narzekała na zapach, bo siano to moim zdaniem najmniej odpowiednia ściółka dla szczurów. Mój mąż kiedyś się uparł i włożył chłopakom do klatki, bo "tak fajnie się na nim wylegują i są strasznie zadowolone". Po kilku dniach czułam się w domu jak w zagrodzie , tapicerka, ubrania leżące na wierzchu itp. przeszły tym smrodem i było wielkie pranie.
Zamiast Cat's Best Universal spróbuj może granulat drzewny - np. Cat's Dream (tej samej firmy), Pinio?
Długo używałam Benków i może przy małej ilości szczurów się sprawdzają, ale niestety 9 facetom nie dawały rady, po 2-3 dniach zapach był trudny do wytrzymania.
W dwóch klatkach zmieniam ściółkę (używam trocin Chipsi) raz na tydzień (w jednej klatce mieszkają 3 szczury, w drugiej 2), natomiast u moich dziewięciu chłopców, zamieszkujących jedno lokum, zwiększyłam częstotliwość sprzątania do raz na 5 dni.
gadget - Sob Maj 09, 2009 22:57
Devona ja mam tylko 2 chlopakow
Devona - Sob Maj 09, 2009 23:30
Gadget, wiem, że masz dwóch . Ja po prostu preferuję ściółki drzewne, kiedyś byłam Benkami zachwycona, ale z czasem okazało się, że nawet trociny są od nich lepsze . Dlatego polecam Ci do wypróbowania granulat drzewny.
gadget - Sob Maj 09, 2009 23:50
wypróbuje dzięki za pomoc
|
|
|