To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

Journey - Śro Mar 09, 2011 19:24

Aferson napisał/a:
Nie sugeruję jednak, że wszystkie psiaki typu show tak właśnie wyglądają. Są też piękne wystawowce, które mają świetną budowę i piękną szatę. Takie psiaki hoduje jedna z użytkowniczek tego forum, ale chyba jeszcze nie dotarła do tej dyskusji.

Chyba nie ma tu innego hodowcy husky :oops:
Bardzo mi miło, aż się zarumieniłam :oops: Dziękuję Aniu.

Czuję się 'wywołana do tablicy', więc pokażę kilka moich ''dzieci'':

I nasza najmłodsza nadzieja - na zdj. ma 4 mies - BOB Baby, BIS Baby IV

sachma - Śro Mar 09, 2011 19:47

o i to są husky :D

a ja mówiłam o tym psie :
http://www.moonruns.com/k...ri/IMG_7410.JPG - jak dla mnie ma zaburzone proporcje.. ale jak mówiłam - jak dla mnie - mi się tylko u ONków podoba typ pracujący :P po za tym pudle są najlepsze i tyle :P typ show od pracującego różni się tylko długością szaty :P Lenny z showa może w ciągu kilku minut zamienić się w pracusia :P

Biała - Śro Mar 09, 2011 20:13

A ja się nie mogłam powstrzymać przed pokazaniem różnic w lini show i work u ONków :)
Oczywiście lubie nacieszyć oko show ale w sercu pracusie :)

pies z czołówki światowej 2010

I pracusie

I moj pracujący show :P :serducho:

agacia - Śro Mar 09, 2011 20:14

Kilka lat temu była jakaś dziwna moda na husky-czołgi :roll: Niskie, krępe, mocno zbudowane i na niskich łapach. Taka budowa nawet uniemozliwia wydajna prace w zaprzegu. Na szczescie jest kilka hodowli, ktore maja typ husky jaki mi sie podoba i byc moze kiedys z ktorejs psa nabede. Chociaz jak znam zycie nastepny bedzie jakis rudzielec z adopcji.
Journey - Śro Mar 09, 2011 20:36

Sachma, dziękuję :)
Agacia, moda była, ale powoli mija. Z czego osobiście bardzo się cieszę. :)
Biała, śliczne onki. Uwielbiam czarne użytki, choć sama mam sunię 'wystawową'. A to moja Kana - stróż stada :wink:

Jako szczenię

I dorosła

Na zajęciach z dogoterapii

:)

Ninek - Śro Mar 09, 2011 20:51

Jak myślicie, jest szansa, że zmieni sie 'moda' na kątowanie ONków?
Marzy mi sie ON, ale za żadne skarby nie chce kątowanego, na pewno nie byłby rodowodowy bo te to już w ogóle masakra. Pewnie jakiś schroniskowy mix, który miałby choć troche lepszą postawe.

Białe husky mi sie podobają :oops:

Biała - Śro Mar 09, 2011 20:57

Ninek, Myślę, że nie ma najmniejszej takiej możliwości ...owczarkarze to dość specyficzne grono i wątpie...
Jedyne na co mam nadzieję, że się opamiętają i nie będą tego pogłębiać...
Dlatego niekątowane onki to tylko z lini pracujących...

Journey, Z jakiej hod mała?

Journey - Śro Mar 09, 2011 21:17

Ninek napisał/a:

Białe husky mi sie podobają :oops:

Proszę bardzo - moja ukochana białaska Snowy

Biała, owczarek jest z hodowli Thunder.

furburger - Śro Mar 09, 2011 21:27

Jaka piękna!!
i te oczy :serducho:

agacia - Śro Mar 09, 2011 21:43

Ninek, specjalnie dla ciebie Bari :serducho:

sachma - Śro Mar 09, 2011 21:59

odechciało mi się drugiego psa.. nie wiedziałam że znalezienie dobrego średniaka to droga przez mękę.. mam swój typ, wiem jakie psy mi się podobają, niestety mój typ podobno mało ma do wzorca - no cóż.. a jak już coś fajnego znajdę i pasuje budową to okazuje się że psychika w linii zbabrana.. :? podoba mi się strasznie suka z Kaliningradu - niestety w rodowodach stary typ pudla - czyli będę miała kloce po niej.. Podoba mi się pies z finlandii - niestety psychikę to on ma jak toyek i to kiepski toyek.. w linii też słabo z psychą..
Szura - Śro Mar 09, 2011 22:02

sachma napisał/a:
po za tym pudle są najlepsze i tyle :P typ show od pracującego różni się tylko długością szaty :P Lenny z showa może w ciągu kilku minut zamienić się w pracusia :P

Nie do końca się zgodzę, gdyby tak było, ludzie kupujący psa do sportu nie ściągaliby pudliszonów z zagranicy żeby mieć psy z linii nazwijmy to sportowej (tzn gdzie psy są rozmnażane pod kątem użytkowości, a nie, jak jest w przypadku szołów, głównie wyglądu).

sachma - Śro Mar 09, 2011 22:03

Szura, ściągają, bo psy w Polsce nie mają w ogóle badań.. a to raczej inna kwestia.. anatomicznie te psy nie różnią się niczym.
Sysa - Śro Mar 09, 2011 22:12

sachma napisał/a:
te husky nie wyglądają jak husky - mało sierści, długie szyje.. takie mało proporcjonalne dla mnie.. wole jednak typ show :P

Typ show jest mniej zgodny ze wzorcem. Był o tym artykuł w "Psie". Że mają gorsze kątowania itp., ale są bardziej efektowne. Za to użytkowo kiepsko....

Szura - Śro Mar 09, 2011 22:12

sachma, psy do sportu od szołów nie anatomią się mają różnić (a przynajmniej w niektóych rasach nie tylko). :D