To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Nie Mar 22, 2009 17:14

Viss napisał/a:
Ja daję siano z ziołami, teraz mają z różą i ich zainteresowanie nieodmiennie polega na tym, że wyjadają zioła i płatki róż i tyle. :)

Moim zdaniem sianko jest ryzykowne. Moje szczury np. maja na nie uczulenie, poza tym po 2 dniach tak smierdzialo, ze szok (ale to tylko mnie draznil ten zapach :P ) i sianko moze byc siedliskiem np. swierzbowca (Wet mi powiedzial). Teraz jestesmy w trakcie leczenia.

Katsumi napisał/a:
Ale właśnie myślałam o tym, czy szczury w nim grzebią, bawią się nim, itp. albo właśnie zanoszą do domku, ale u moich zero zainteresowania ;)

Moje sie bawily :) kopaly w nim, zanosily do gniazda itd.

Cat's Dream i Pinio tak pylil. ze szczury mialy tego pylu w siersci (drapaly sie) oraz mialy az nosy uklejone naokolo dziurek zbrylowanym pylem i zrezygnowalam.

Ze żwirku natomiast robilo sie straszliwe blocko po kazdym siku i jak szczury wspinaly sie po kratkach to cala klatka byla brudna, kuweta byla tak uklejona, ze nie moglam jej domyc.

Katsumi - Nie Mar 22, 2009 18:00

Off-Topic:
tamiska napisał/a:
sianko moze byc siedliskiem np. swierzbowca (Wet mi powiedzial)

to ciekawa jestem, co mam dawać królikowi zamiast siana do jedzenia, albo skąd mam ściągać "sterylne" sianko :P

tamiska, a czego teraz używasz, jakiej ściółki? :)

mc - Nie Mar 22, 2009 18:59

Zawsze byłam bardzo przeciwna trocinom jakiejkolwiek maści, aż ostatnio w sklepie nie było ściółki i kupiłam zapachowe chipsi i wg mnie są rewelacyjne, nie pylą, ładnie pachną i długo utrzymują świeżość, żadne z moich szczurząt po nich nie kicha i nie ma zapylonego futerka. Przy tej ściółce klatke czyszcze po tygodniu, 1/3 opakowania wystarczy na spód klatki o wym. 70x50, no i cena rewelacyjna, bo w sklepie zapłaciłam za opakowanie 4.49zł
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 20:19

Katsumi napisał/a:
tamiska, a czego teraz używasz, jakiej ściółki? :)

Katsumi, Zwirku sylikonowego :) Dzisiaj ogladalam Chipsi Mais ale 37 zl za takie opakowanie to dla mnie za duzo... :?

iskra - Nie Mar 22, 2009 23:40

Od jakiegoś czasu Chipsi Mais.
Jest bardzo chłonna , nie pyli !!!
na dłuuuugo starcza,wygląda świeżo w przeciwieństwie do innych ściółek
no i chyba bardziej przyjazna szczurzym łapkom niż żwirek :)

Layla - Pon Mar 23, 2009 13:29

Żwirek jednak, Pinio light albo ten z kerfura :]
Anonymous - Pon Mar 23, 2009 14:59

ja teraz uzywam kociego zwirku, ale takiego grubszego i bardzo lekkiego, bialego. kompletnie inny niz benek czy hilton. nie rozwala sie, dobrze chlonie.
za 20 litrow place 20 zl

Nihasa - Pon Mar 23, 2009 15:23

A ja zaczęłam używać Pinia ;p Naprawdę jest niezły :]
sachma - Pon Mar 23, 2009 23:34

my się przerzuciliśmy na hiltona.. nie trzeba wywalać wszystkiego tylko łopatką wybieram zbrylony żwirek i kupki.. jest taniej i wydajniej niż wcześniej - no i nadwyrężam się tylko raz w miesiącu.. a nie co tydzień.. bo niestety ale dla mnie nadal jedna paczka pinio (bo tyle wchodziło w jedna kuwetę) to za dużo do podniesienia.. (a niby już pół roku po operacji a blizny nadal się odzywają :/ )
Fea - Pon Mar 23, 2009 23:52

http://kotek.com.pl/produ...products_id=994
Kupiłam z braku laku i jestem pod wrażeniem. Jest to gruby, biały, lekki żwirek, bezzapachowy, nie pyli, nie hałasuje jakoś straszliwie. Jeszcze nigdy nie miałam żwirku, który tak rewelacyjnie pochłaniałby szczurze smrodki. No nic, ale to nic nie czuć.
Cytat:
ja teraz uzywam kociego zwirku, ale takiego grubszego i bardzo lekkiego, bialego. kompletnie inny niz benek czy hilton. nie rozwala sie, dobrze chlonie.
za 20 litrow place 20 z
Katasz, co to za cudo?
Anonymous - Wto Mar 24, 2009 13:42

coś podobnego do CATSANa, nawet opakowanie ma podobne, ale to nie to. W niemczech kupuje, u nas nei widzialam.
Nakasha - Wto Mar 24, 2009 13:46

My używamy Pinio (kupujemy w 35 l workach), czasem mieszamy z odrobiną trocin Chipsi.
Martuha - Nie Mar 29, 2009 13:41

Hmmm ja się cały czas zastanawiam nad kupnem żwirku,wcześniej wydawało mi się ,że szczury go zjedzą,ale widzę że dużo osób go stosuje,cały czas kupowałam chipsi,ale ostatnio nie było w sklepie,więc kupiłam zwykle trociny i mojej Ivci zrobiła się rana,pewnie jakieś uczulenie dostała :evil:
Alexis - Nie Mar 29, 2009 13:54

moje od chipsi dostały grzybicy :/ raz kupiłam, a te się zaczęły drapać... wróciłam więc do żwirku norka cat's, całkiem dobry jest, nie śmierdzi nawet po tygodniu (raz nie miałam czasu wcześniej posprzątać). 12zł za 8,5 litra chyba
Lotya - Nie Mar 29, 2009 20:44

A widzieliście kiedyś coś takiego:
http://www.absorptioncorp.com/
Chodzi mi o to CAREfresh.
Pewnie nie ma tego w Polsce, a wygląda dosyć ciekawie i z opisu wynika, że nie pyli, nie uczula, jest biodegradowalne i wchłania zapachy... Interesujące.

edit:
Chyba nie mamy szans na zobaczenie tego w naszych sklepach (w każdym razie nie w przystępnej cenie):
"Our products can be found in over 5,000 pet speciality and other independent pet stores in the US and Canada."
A szkoda :(