To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

sachma - Wto Lut 18, 2014 22:01

ale u nas przez lata były kundle, wszystkie co do joty były mniejsze od Lennego - przeważnie takie pierdki 30cm w kłębie - wszystkie ważyły koło 15kg :P a nie były grube, mieliśmy po prostu szczęście do psów dobrze zbudowanych, z nocnymi łapami i grubą kością ;)
Lenny i Odie są tej samej wielkości, Odie jest cięższy, ma większe łapy, jest mocniej zbudowany i tą jego zwalistość słychać jak schodzi z kanapy - Lennego nie słychać jak schodzi, porusza się delikatnie i cicho, Odie z rumorem zwala się na ziemię. Jak psy w nocy przemycają się do naszego łóżka Lennego praktycznie nie czuć, nie wiadomo jak materializuje się w łóżku - Odie postawi dwie przednie łapy i już czuć że coś się na łóżko tarabani :P a to tylko 4kg różnicy :P

PALATINA - Wto Lut 18, 2014 22:27

Ja miałam w dzieciństwie mix pudla i ważył ok 9 kg. Ile miał wzrostu nikt nigdy nie mierzył (taki średniaczek).
Potem kundlicę o mocniejszej budowie, dość krępą. 35 cm w kłębie i ze 12 kg.
Różnice budowy już w samych czaszkach było widać.
Pudlowaty miał długi cienki pyszczek, a kundlica krótszy, ale szerszy. Kaganiec po pudlu na nią nie pasował. :P

Nakasha - Śro Lut 19, 2014 10:34

sachma, różnicę czuć nawet przy mniejszej wadze: mam jedną dużą, grubą kotkę, waży 5 kg i drugą z karłowatością - jest wielkości 4-miesięcznego kociaka i waży 2 kg. :DD I zdecydowanie poznaję je po ciężarze, gdy po mnie w nocy łażą. :lol:

Ale pies 9 kg, to dla mnie abstrakcja. :DD Pewnie w ogóle bym nie czuła, że "coś tam jest". ;) Za to mój Fox lubi takie małe.

wilczek777 - Śro Lut 19, 2014 11:21

Czemu zawsze muszę mieć jakieś kłody pod nogi od losu jak mi na czymś zależy?
Martwiłam się czemu hodowczyni nie daje znaku życia. Sajgon ze szczeniakami jest do potęgi en-tej i miała poślizgi ale zrobiło się za długo i napisałam jeszcze jednego maila czy aby jest everything ok.
Nie jest ok ;(
Córka hodowców jest w szpitalu i stąd brak odpowiedzi przez tyle czasu.
Ja nie wiem jak teraz podołają temu wszystkiemu. Szpital, psiaki, pierdylion maili i telefonów od właścicieli/przyszłych właścicieli. Przez to, wszystko się przesunie...miałam w tym tygodniu dowiedzieć się (tym samym druga rodzina czekająca na sucz) które nasze, wszystko stoi pod znakiem zapytania...
Zaczynam wierzyć w ten motyw, że jak jest wszystko zbyt piękne to musi się "wyrównać" poziom i jak zacznie się walić to konkretnie... Dopiero co pękali z dumy bo się sable merle porodziło ogólnie bez problemów cacy i puf! skuteczny kop od życia.

Strasznie polubiłam kobitkę, będę mieć od niej psa i jakoś tak mnie to dobiło.

Sorgen - Śro Lut 19, 2014 15:24

Moja Delta (bulterier) waży aktualnie 26 kg a jak na bulla jest mega szczupła, nie ma wiszącego brzuchola, ma wcięcie w talii, taki bardziej typ terriera niż bull. W fazie trenowania gdy miała więcej mięśni ważyła 28 kg. a łbem sięga mi do kolana :shock:
Pacyfka - Śro Lut 19, 2014 15:35

monisss, dziękuję za rady.
Z lekami skonsultowałam jeszcze z jednym wetem i Gentamycynę będę podawać 3 razy, Naclof -2 a Corneregel 4 razy.

Odnośnie korekt jak się napina - spróbuję.
Gdy widziałam, że coś zaczyna kombinować, odwracałam jego uwagę lub w inny sposób zapobiegałam atakom, ale nie przyszło mi do głowy, żeby już za sam zamiar go skarcić (skorygować). Następowało, to dopiero w momencie gdy doszło już do ataku.

PALATINA - Śro Lut 19, 2014 16:12

Ale cudo! https://www.facebook.com/...89524630&type=1 :serducho: :serducho: :serducho:
A była zarezerwowana, gdy o nią pytałam zaraz po porodzie! ;( ;( ;(

A teraz czekam na inny miot. Nie wiem, czy suka zaszła w ciążę.
Znając moje szczęście, to jak tylko się okaże, że Acinka jednak nie zaszła, to Melbę ktoś już kupi. :?

wilczek777 - Nie Lut 23, 2014 14:39

Oh ile postów zjadło ;(
sachma - Pon Lut 24, 2014 08:20

ścięłam Lennego (proszę nie zwracać uwagi na moje seksi spodenki :P z takich jaskrawych łatwiej ściągnąć sierść, bo ją przynajmniej widać :P )

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t31/1800089_803444936336910_1663329986_o.jpg

patrzę na zdjęcie, patrzę na oryginał - na żywo wydaje się być lepiej zrobiony :/ jeszcze dużo poprawek przede mną... naważniejsze, że 35l futra poszło do śmieci :lol:

jokada - Pon Lut 24, 2014 08:21

ale kula futra :shock:
sachma - Pon Lut 24, 2014 08:28

jokada, było tak.. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31/p180x540/1167083_798444420170295_302919055_o.jpg
wilczek777 - Pon Lut 24, 2014 09:19

sachma jako dziecko wychowałam się z kundelkiem o dziwacznej wełnie a nie sierści... Pamiętam jak mama męczyła się z wycinaniem z niego rzepów, kołtunów no i co jakiś czas trzeba było tą wełnę z niego ściągnąć. Jak już odrosłam od ziemi to pomagałam przy jego pielęgnacji i jak tak patrzę na Twojego psa...
Podziwiam.
Nigdy więcej nie wezmę stwora którego sierść trzeba tak pielęgnować... Są piękne i zadbane powalają na kolana ale nie mam cierpliwości zadbać o własne futro na łbie a co dopiero o całego psa. Utwierdzam się, że BC to strzał w dziesiątkę.

sachma - Pon Lut 24, 2014 09:26

wilczek777, ja też nie jestem jakaś super chętna do pielęgnacji :P nie przepadam, jak mi się nie chce i nie mam powodu żeby się męczyć to ścinam Lennego na wyżła
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/t31/p180x540/202332_504173686264038_572853192_o.jpg

ale jak chcę go wystawiać, to muszę się pomęczyć - coś za coś :P

pudla mam ze względu na charakter, inteligencje, umiejętność dostosowania się (jak jest dzień na szaleństwo, to potrafi godzinami latać za piłką, łazić na długie spacery, aportować z wody cały dzień, jak jest czas lenia to ok, pies grzecznie siedzi sobie w domu, wyleguje się na kanapie i starczają mu 3 spacerki :P - to wygodne, bo nie mam ciśnienia, że psa trzeba wybiegać - mojego nie trzeba)

Sorgen - Pon Lut 24, 2014 09:27

Lenny piękny :mrgreen: Ale jak czytam ile pracy w średniaka wkładasz to chyba odłożę plany na pudla królewskiego na czasy gdy będę obrzydliwie bogata i ktoś za mnie będzie psa "serwisował" :lol:
Szura - Pon Lut 24, 2014 09:29

wilczek777, ja z kolei wczoraj odkurzałam dywan po szetlandzie i pyrze... i po prostu NIE. :lol: Wolę bedla, fryzura krótka więc łatwa w pielęgnacji, jak się ubrudzi to go wrzucam do wanny i spłukuję, schnie zazwyczaj sam. No ale mnie strasznie wkurza latający kłak, a jak ktoś przyzwyczajony, to faktycznie taka sierść BC jest super, praktycznie nic się przy niej nie robi. :D