To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Nashi - Czw Sie 25, 2011 20:41

Aferson napisał/a:
Z tego co wiem to szczury nie chcą jeść tych granulek z VL czerwonych i zielonych, bo zawarta jest w nich lucerna, której nie znoszą.
Dobrze wiedzieć. Z tym, że moje szczury jedzą świeżą lucernę, a granulek nie ruszą. :P
Gadom - Sob Sie 27, 2011 18:44

vitakraft menu czy to jest w miarę dobra karma? Bo patrze na resztki Vitapolu premium line to większość ziarna, podjechałbym do Tesco ale wiem ze tylko taka karmę tam widziałem.
aneczka1-13 - Nie Sie 28, 2011 13:16

No napewno jest lepsza niż Vitapol, megan itp. Ale najwyższych lotów karmą też nie jest. Jeśli już musisz to i tak lepiej tego vitakrafta kup. Jeszcze jest Vitakraft emotcion i jakbyś widział tą karmę to na pewno będzie lepsza niż menu.
Gadom - Nie Sie 28, 2011 13:31

Dobrze wiedzieć, w sumie do jutra starczy, teraz już wprowadziłem pusta miska dopiero wtedy nowa porcja to jutro spokojnie kupie jak coś VL
Nashi - Nie Sie 28, 2011 15:41

Off-Topic:
Gadom, i co, przekonały się do jedzenia wszystkiego bez wybierania?

Gadom - Nie Sie 28, 2011 16:13

Off-Topic:
No może nie tak 100% się przekonały, ale jak zgłodnieją zawsze coś tam słyszę ze skubną, albo rusza kolbę :P ,ale ziaren za cholerę coś ruszać nie chcą, już dzisiaj się zlitowałem i wysypałem im te ziarna. Coś mam wrażenie ze są obrażone na mnie za to ze nie daje im dobrych części karmy :P

Nashi - Nie Sie 28, 2011 18:10

Off-Topic:
Pamiętaj, że trza być "twardkim" a nie "miętkim", jak nie będą miały nic innego to zjedzą, a jak się będziesz nad nimi litował to będą wiedziały, że jak przeczekają to dasz im coś innego. ;)

aneczka1-13 - Nie Sie 28, 2011 18:12

Za to że nie jedzą ziarna to nie musisz mieć pretensji.Mało które szczury jedzą.
Nashi - Nie Sie 28, 2011 18:19

aneczka1-13 napisał/a:
Mało które szczury jedzą.
Spotkałam się z odmiennymi opiniami. :drap: Moje zjadają do ostatniego ziarenka.
Gadom - Nie Sie 28, 2011 18:36

Z czego ja słyszałem to z Timy z chęcią zjadają szczury a ja czekam aż przyjdzie przesyłka z Tima.
Off-Topic:
No w sumie racja, a trzeba ich jakoś oduczyć, dobra teraz nie maja wyboru pusta miska albo nic nie dostana :P

klimejszyn - Nie Sie 28, 2011 21:23

no tak, moje jedzą ziarna, ale tylko z Timy właśnie :)

ale generalnie też je uczyłam, że nie ma nowej porcji dopóki nie zjedzą wszystkiego. teraz większość karm wcinają :)
no i daję im mniej więcej co 12 godzin pełne miski (w zależności od ilości szczurów w stadzie - mam 4 stada - miski są większe bądź mniejsze). nieraz przez 12 godzin nie zjedzą wszystkiego, bo wiadomo - to obiadek, to coś dobrego.. :P

Gadom - Pon Sie 29, 2011 14:35

valhalla, prosiłaś o informacje co do Timmy, patrząc na paczkę która przed chwila przyszła, jakoś tragicznie nie wiadomo ile tych ziaren nie ma, ciągle porównując do zwykłego vitapolu to prawie nic. Powiem wam patrząc na opakowanie już jestem zachwycony, ile smakołyków tam jest :D

valhalla, masz tu zdjęcie nawet sory ze słabe bo telefonem :P :

valhalla - Pon Sie 29, 2011 15:07

E, no to tak samo, jak parę miesięcy temu.
Nie wiem, gdzie ci ludzie "same ziarna" widzą.

P.S. Fajnie, że paczka doszła :)

Gadom - Pon Sie 29, 2011 15:10

No jak obrócę paczkę to widzę coś tam tych ziaren ale ich naprawdę dużo nie ma.

Off-Topic:
No właśnie się mecze z zmontowaniem transportera :P Bo kijowe boczne zaczepy dali :P

Pyl - Pon Sie 29, 2011 15:37

valhalla napisał/a:
Nie wiem, gdzie ci ludzie "same ziarna" widzą.
Miałam raz paczkę Timy (5 kg) znacząco gorszą od pozostałych - znacznie więcej ziaren, całość była "wypłowiała" kolorystycznie, wyglądała po prostu gorzej (nie wiem jak ze smakiem, bo wymieszałam z pozostałymi 30 kg, które przyszły tą samą przesyłką i nie zauważyłam różnicy przy karmieniu). Być może ktoś też trafił na tę samą serię i stąd opinia. Kolejne paczki (2? może 3?) były już "normalne", więc może to przypadek lub chwilowe zaburzenie.