Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
sanandie - Czw Mar 19, 2009 23:46
w sumie racja
Anonymous - Pią Mar 20, 2009 21:34
sa neutralizatory specjalne dla gryzoni, pozatym mozna kupic np naturalny rumianek z herbal petsu.
irmina, nie to nie jest cos jak pinio. to sa trociny tylko nie takie plaskie.
Devona - Pią Mar 20, 2009 21:43
Katasza, trociny Chipsi o zwiększonej chłonności są rewelacyjne, kupiłam je dzięki Twojej zachęcie, więc dziękuję . Polecam tę ściółkę!
Anonymous - Pią Mar 20, 2009 21:59
Mowilam?
Katsumi - Sob Mar 21, 2009 16:42
Ja używam zwykłych trocin na dole klatki i w kuwecie benka kociego naturalnego. Szmatki w koszyku i hamaki po jakimś czasie są na pewno do mycia, narazie zasiusiane szmatki wymieniłam na świeże i zbieram się do wyprania zabrudzonych. O dziwo szczuraski całkiem porządnie się zachowują, załatwiają się w kuwecie ze żwirkiem no i wiadomo, że w hamak parę bobków i siuśków poleci A tam gdzie są trociny jest czyściutko
Sukub - Nie Mar 22, 2009 01:07
granulat chłonący wilgoć ! nie używam trocin bo nie są odpowiednie dla szczurów łatwo dostają się do płuc i noska.
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:22
Dobre jakościowo trociny nie pylą.
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:31
Jak dla mnie to najbardziej pyli Cat's Dream A tak naprawdę to wszystko pyli, kiedy się przesypuje do kuwety. Później jak już ściółka "stoi" to jest znośnie
Anouk - Nie Mar 22, 2009 09:33
Viss, używam dość tanich trocin chipsi citrus i nie zauważyłam, żeby pyliły Są jakościowo naprawdę dobre, tylko poza klatkę się dużo wysypuje, jak to trociny.
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:41
Dynialu, też ich używam, tylko jabłkowych i m.in o nich myślałam pisząc. Nie pylą, nie są za drobne, dobrze sprasowane. Dynialu napisał/a: | Są jakościowo naprawdę dobre, tylko poza klatkę się dużo wysypuje, jak to trociny. | jeśli kuweta nie jest wystarczająco wysoka, to polecam na wierzch położyć sianko. Rewelacyjnie przytrzymuje trociny, nie trzeba go wcale wiele.
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:50
Mogę tutaj zapytać, jak Wasze szczurki reagują na sianko? Zastanawiam się, czy to odpowiedni temat, ale w końcu chodzi o siano jako element ściółki tudzież podłoża Wrzucam moim szczurom garstkę, ale nie są specjalnie zachwycone, właściwie się nim nie interesują i zastanawia mnie, czy tylko moi tak mają, czy to normalne (Spaczenie myszoskoczkowe, gdzie wszystko jest pochłaniane od razu )
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:53
Katsumi, szczurki siana nie zjedzą, więc może rzeczywiście oczekujesz od nich za dużo. Ja daję siano z ziołami, teraz mają z różą i ich zainteresowanie nieodmiennie polega na tym, że wyjadają zioła i płatki róż i tyle. Zanoszą sobie czasem trochę siana do domków.
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:58
Ale właśnie myślałam o tym, czy szczury w nim grzebią, bawią się nim, itp. albo właśnie zanoszą do domku, ale u moich zero zainteresowania
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 10:17
Katsumi, bawić się nie bawią. Obwą:cenzura:ą. Ale to nie przeszkadza, że nic nie robią, sianko ładnie pachnie, jest urozmaiceniem, większych funkcji spełniać nie musi.
Hanka_i_Medyk - Nie Mar 22, 2009 11:49
U mnie królują dwie ściółki:
1. Dla koszatniczek Pinio - wałeczki ze sprasowanego drewna, rozpadające się pod wpływem cieczy.
2. Dla szczurów Cat's Best Eko Plus - żwirek zbrylający.
Kupiłam raz te zachwalane przez wszystkich Chipsi Mais kukurydziane i myślałam, że się uduszę przy wsypywaniu do kuwety... do tego stopnia mnie zapyliło (może trafiłam na jakąś trefną partię). Dodatkowo drażnił mnie ten specyficzny kukurydziany zapach.
Z Pinio i Cat's Bestem nie mam za to żadnych problemów, bo i zapach mi odpowiada, i pylenie jest mniejsze.
|
|
|