To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

sanandie - Czw Mar 19, 2009 23:46

w sumie racja :shock:
Anonymous - Pią Mar 20, 2009 21:34

sa neutralizatory specjalne dla gryzoni, pozatym mozna kupic np naturalny rumianek z herbal petsu.

irmina, nie to nie jest cos jak pinio. to sa trociny tylko nie takie plaskie.

Devona - Pią Mar 20, 2009 21:43

Katasza, trociny Chipsi o zwiększonej chłonności są rewelacyjne, kupiłam je dzięki Twojej zachęcie, więc dziękuję :* . Polecam tę ściółkę!
Anonymous - Pią Mar 20, 2009 21:59

Mowilam? :mrgreen:
Katsumi - Sob Mar 21, 2009 16:42

Ja używam zwykłych trocin na dole klatki i w kuwecie benka kociego naturalnego. Szmatki w koszyku i hamaki po jakimś czasie są na pewno do mycia, narazie zasiusiane szmatki wymieniłam na świeże i zbieram się do wyprania zabrudzonych. O dziwo szczuraski całkiem porządnie się zachowują, załatwiają się w kuwecie ze żwirkiem no i wiadomo, że w hamak parę bobków i siuśków poleci ;) A tam gdzie są trociny jest czyściutko :)
Sukub - Nie Mar 22, 2009 01:07

granulat chłonący wilgoć ! nie używam trocin bo nie są odpowiednie dla szczurów ;/ łatwo dostają się do płuc i noska.
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:22

Dobre jakościowo trociny nie pylą. :]
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:31

Jak dla mnie to najbardziej pyli Cat's Dream :P A tak naprawdę to wszystko pyli, kiedy się przesypuje do kuwety. Później jak już ściółka "stoi" to jest znośnie ;)
Anouk - Nie Mar 22, 2009 09:33

Viss, używam dość tanich trocin chipsi citrus i nie zauważyłam, żeby pyliły :) Są jakościowo naprawdę dobre, tylko poza klatkę się dużo wysypuje, jak to trociny.
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:41

Dynialu, też ich używam, tylko jabłkowych i m.in o nich myślałam pisząc. :) Nie pylą, nie są za drobne, dobrze sprasowane.
Dynialu napisał/a:
Są jakościowo naprawdę dobre, tylko poza klatkę się dużo wysypuje, jak to trociny.
jeśli kuweta nie jest wystarczająco wysoka, to polecam na wierzch położyć sianko. Rewelacyjnie przytrzymuje trociny, nie trzeba go wcale wiele. :)
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:50

Mogę tutaj zapytać, jak Wasze szczurki reagują na sianko? Zastanawiam się, czy to odpowiedni temat, ale w końcu chodzi o siano jako element ściółki tudzież podłoża ;) Wrzucam moim szczurom garstkę, ale nie są specjalnie zachwycone, właściwie się nim nie interesują i zastanawia mnie, czy tylko moi tak mają, czy to normalne ;) (Spaczenie myszoskoczkowe, gdzie wszystko jest pochłaniane od razu :P )
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 09:53

Katsumi, szczurki siana nie zjedzą, więc może rzeczywiście oczekujesz od nich za dużo. :D Ja daję siano z ziołami, teraz mają z różą i ich zainteresowanie nieodmiennie polega na tym, że wyjadają zioła i płatki róż i tyle. :) Zanoszą sobie czasem trochę siana do domków.
Katsumi - Nie Mar 22, 2009 09:58

Ale właśnie myślałam o tym, czy szczury w nim grzebią, bawią się nim, itp. albo właśnie zanoszą do domku, ale u moich zero zainteresowania ;)
Anonymous - Nie Mar 22, 2009 10:17

Katsumi, bawić się nie bawią. Obwą:cenzura:ą. Ale to nie przeszkadza, że nic nie robią, sianko ładnie pachnie, jest urozmaiceniem, większych funkcji spełniać nie musi. :)
Hanka_i_Medyk - Nie Mar 22, 2009 11:49

U mnie królują dwie ściółki:

1. Dla koszatniczek Pinio - wałeczki ze sprasowanego drewna, rozpadające się pod wpływem cieczy.
2. Dla szczurów Cat's Best Eko Plus - żwirek zbrylający.

Kupiłam raz te zachwalane przez wszystkich Chipsi Mais kukurydziane i myślałam, że się uduszę przy wsypywaniu do kuwety... do tego stopnia mnie zapyliło (może trafiłam na jakąś trefną partię). Dodatkowo drażnił mnie ten specyficzny kukurydziany zapach.
Z Pinio i Cat's Bestem nie mam za to żadnych problemów, bo i zapach mi odpowiada, i pylenie jest mniejsze.