To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Czw Kwi 16, 2009 20:57

runa, patrz http://www.terrarium.com....ic.php?t=356731

jak się takiemu maleństwu oprzeć? ;)

runa - Czw Kwi 16, 2009 21:11

Mazoku, weź nie pokazuj takich dziwadełek, mój chop ma upodobanie do zwierząt terrariowych...jak nie o pająkach mi nawija to o jaszczurach.Ze niby taka słuszna odskocznia od moich gryzoni :mrgreen:

a co do waranka...nie powiedziałabym w życiu że ma coś wspolnego z waranem z komodo :lol: raczej że to jakaś górsko leśna jaszczurcia... :lol: nie ma to jak znac się w temacie.

Anonymous - Czw Kwi 16, 2009 21:38

widzialam dzisiaj mala zwinke, bez wiekszej czesci ogona i lapy...
zwazywszy na to, ze spotkalam ja w lasku przez ktory przechodzi wiekszosc dzieciarni ze szkol, to pewnie jakiemus sie nudzilo i tak ja potraktowal... :roll:

kupuje terrarium za miesiac :mrgreen:

Mangusta - Sob Kwi 18, 2009 18:42

Foty z Gadziarni!

boas chce buuzi
przyszła mamusia sie relaksuje
tu też relaksik po mizianiu
trimek
regius
kalaluch
wodopój? a co tam jest ciekawego...
dzień dobry, ja wysiadam!
tunel ponadprzestrzenny, startuje w 4...3...2...1...

nutaka - Sob Kwi 18, 2009 18:47

http://www.fotosik.pl/sho...b791539e0f1b7f3 - o kuuurka ale mi ciarki przeszły!
nezu - Sob Kwi 18, 2009 18:50

Nienawidzę karaczanów.... ><
Bez względu na gatunek....

Mangusta - Sob Kwi 18, 2009 19:01

amblypyg też nie lubiłaś ;P
pituophis - Sob Kwi 18, 2009 19:03

E tam, karaczany są dobre. Szybko się mnożą i nie zżerają jak świerszcze (chodzi mi o karaczany szare). Niestety śmierdzą.

Warany są wyjątkowo fascynujące, ale tak naprawdę do domowej hodowli najlepiej nadają się małe gatunki, jak np. V. acanthurus. Warany wymagają relatywnie dużych i urozmaiconych pomieszczeń, nie można trzymać ich w terrarium z basenem, gałęzią i jedną kryjówką jak np. boa, chyba, że lubi się oglądać jaszczurkę tłukącą się z kąta do kąta. Niestety najczęściej właśnie kupowane są dośc duże gatunki, warany stepowe, nilowe, białogardłe, leśne. Zwłaszcza trzy ostatnie bywają bardzo problemowe z uwagi na rozmiar. Warany nilowe są koszmarne charakterologicznie, bojaźliwe, płochliwe, nieprzewidywalne, atakujące ze strachu. Podobno sporadycznie trafiają się normalniejsze... ale ja dziękuję, nie wezmę nawet gratis!

Miałem tu w UK kontakt z V. glauerti, V. acanthurus, to naprawdę inteligentne, aktywne, ciekawskie jaszczurki, chwilami zachowują się bardziej jak ssaki niż gady. Chyba jako jedyne gady niektóre warany wykazują zdolność zabawy.

Co do reakcji węży na ludzi, mam podobne obserwacje co Mazoku.

babyduck - Sob Kwi 18, 2009 19:57

http://www.fotosik.pl/sho...16d9924898d1e70 - co to jest?
yoshi - Sob Kwi 18, 2009 20:09

moge, sie pochwalic wiedza?? moge?!?? To jest Trwożnica pospolita! Wąz jadowity i nielegalny :twisted: Choc w cale nie ciezko o osoby ktore ja hoduja ;p sa wezami polecanymi na pierwszego jadusa. Nadrzewne, inaczej zwane grzechotnik bananowy :D
Ugryzienie tego weza nie musi byc smiertelne, ale zawsze zostawi jakies slady w organizmie. No i nie jest wielki bo dorasta do jakiegos metra.

Sa piekne, cudowny odcien zielonego, choc niektore maja wredny wyraz pyska, jak dla mnie, podobnie jak viridis'y (ale tylko gdy patrza face to face, wygladaja jak obite vampiry :lol1:

a czy mi sie wydaje czy na zdjeciu widac niewyciagnieta wylinke?:> :twisted: :lol1:

Mangusta - Sob Kwi 18, 2009 20:58

yoshi napisał/a:
Wąz jadowity i nielegalny :twisted:
wcale nie nielegalny. jeszcze. nie ma żadnych przepisów prawnych które by zabraniały hodowli wężów jadowitych w domach, jadusy to po prostu tabu.

i tak, zwyliniała chyba dzień wcześniej :)

edyta: i raczej bym ich nie polecała na pierwszego jadusa, samce to niesamowite cholery a różne hybrydy trimów sprawiają że wymieszany genetycznie jad jest o wiele groźniejszy od tych z czystą kartoteką...

babyduck - Sob Kwi 18, 2009 21:27

No tak, wszystko co piękne to szkodliwe, jak w diecie :wink:
Anonymous - Sob Kwi 18, 2009 21:43

Ja mam takie głupie pytanie, gdzie wążowa ma ciążę?
Anonymous - Sob Kwi 18, 2009 22:33

legwan i regius najcudowniejsi!

postanowione...wkoncu :P kupuje zaby. terra 60-30-60. Pozniej dekoracje w lipcu, w sierpniu foggera i pozniej zabencje :mrgreen:

yoshi - Nie Kwi 19, 2009 03:58

mazok... bazuje na tym co slysze od doświadczonych osób. W jadusach nie chodzi tylko o sile jadu ale i o zachowanie... Ale tez, fakt, wymieszane trwoznice maja niezle charakterki! W każdym razie według mnie przy jadusach nie ma żadnych ulg, każdego trzeba traktować z należyta rozwaga, i nie gubic przy nich glowy, bo przy kazdym jadusie moze sie to niewesoło skonczyc

A legalnie, nielegalne, temat tabu, bo raczej ich posiadanie grozi wiekszymi nieprzyjemnymi konsekwencjami i klopotanie, niz posiadanie legalnych zwierzat i zwierzat nie tabu. Z tego co ja sie orietuje, jadusy sa niedozwolone w hodowlach prywatnych, co innego placowki, zoo, itd, itp. Bo gdyby byly nikt by nie robil z nich tabu :wink: