To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XV

sachma - Pon Gru 31, 2012 17:10

Ninek napisał/a:
ale model odpowiedni do ciągnięcia musi być koniecznie.

ale te są właśnie do ciągnięcia ;) przynajmniej wg producenta, który zajmuje się szelkami dla psów pociągowych. Bardziej profesjonalne są te : http://allegro.pl/uprzaz-...2880786037.html ; takie to już bardziej do ciągnięcia wózka niż człowieka http://allegro.pl/szelki-...2767329862.html

zasada jest jedna, paski które idą z karku na barki powinny być dwa i przechodzić między łapami, żeby siła uciągu lepiej się rozkładała - moim zdaniem wykluczone są szelki takiego typu :
http://allegro.pl/trixie-...2839048465.html
http://allegro.pl/szelki-...2881487409.html
http://allegro.pl/szelki-...2881942815.html

bo w nich siła nie ma prawa dobrze się rozłożyć...

no i kolejna ważna kwestia - szelki muszą być dobrze dopasowane..

Ninek - Pon Gru 31, 2012 17:52

W kilku miejscach wyczytałam, że do ciągnięcia (bikejoring) muszą być właśnie sledy.
Wyglądają na banalnie proste - sama spróbuje uszyć, na podstawie szelek koleżanki. Po jakimś przypływie gotówki, bo taśme musze zamówić.

Sirius - Pon Gru 31, 2012 18:20

Sysa
Ja się w pełni zgadzam z Tess.
Miot sportowy jest wtedy (wg mnie!), gdy obydwoje rodzice uprawiają sport z dobrymi wynikami. Oczywiście same wyniki jeszcze o niczym nie świadczą (wystarczy spojrzeć na moją Kiss). Oczywiście zgadzam się z tym, że po niesportowych rodzicach może się trafić szczeniak fajny do sportu, ale szanse na szczeniaka ze wszystkimi cechami, na jakich nam zależy (aport, odwaga, chęć do pracy, inicjatywa) jest większa, gdy widzieliśmy te cechy u rodziców w akcji.

Spróbujmy spojrzeć na to z drugiej strony. Wyobraź sobie, że jakaś hodowla może sprowadzić sobie dowolnego szczeniaka z przeznaczeniem na wystawy i do dalszej hodowli. Jak myślisz, weźmie szczeniaka z byle hodowli, po rodzicach, którzy mają tylko hodowlankę, bo to przecież szeltik i odpowiada wzorcowi, czy raczej będą szukać szczeniaka po wybitnych, utytułowanych przodkach? Ja myślę, że prędzej to drugie. I tak samo jest z psem do sportu (nie zależnie czy ty jest agility, frisbee, obi czy IPO).

sachma - Pon Gru 31, 2012 18:35

Ninek napisał/a:
że do ciągnięcia (bikejoring) muszą być właśnie sledy.

ale do dogtrekkingu już mogą być guardy. a pisałaś o "może bikejoringu", więc skupiłam się na dogtrekkingu, bo zakładając, że może i nie koniecznie często, to wydaje mi się że lepiej kupić coś co przyda się częściej i będzie miało więcej zastosowań - jakoś słabo widzę wyprowadzanie psa na sledach, a na guardach jak najbardziej - guardy są o tyle fajne, że można za nie psa podnieść (o ile są dobrze dopasowane!) nie robiąc mu krzywdy - nam się to bardzo przydaje nad jeziorem ;)

Sirius - Pon Gru 31, 2012 19:46

A jeszcze w kwestii różnic...
Przy sportowych psach bardzo ważny jest charakter! To podstawa! Bez odpowiedniego charakteru albo w ogóle można zapomnieć o sukcesach w sporcie albo przypomina to orkę na ugorze. A jak ktoś chce psa do sportu, to nie chce pracować nad tym, żeby nie bał się latających torebek, szeleszczących taśm itp. U wystawówek niestety wzorcowa "nieufność wobec obcych" została użyta jako świetne wytłumaczenie dla szelciaków tchórzliwych i histerycznych.
W liniach wystawowych (moim zdaniem) za małą uwagę przywiązuje się do charakteru, ma być poprawnie zbudowany i mieć dużo futra, charakter jest gdzieś dalej. A to już nie jest fajne. W sportowych miotach charakter i budowa (zgodna z eksterierem, a jakże) są najważniejsze, nie ilość futra czy ilość BOBów.

Nie wiem jak można nie widzieć różnicy między psami na zdjęciach (zwłaszcza na tym drugim) a psami takimi:
http://www.sheltie.pl/citroen-fot/rosa.jpg
http://images02.olx.pl/ui...-szczeniaki.jpg
Ciekawa jestem, jak psy z takim futrem przedzierałyby się przez trawy i chaszcze na pastwiskach...

PALATINA - Pon Gru 31, 2012 20:11

Sirius napisał/a:
Ciekawa jestem, jak psy z takim futrem przedzierałyby się przez trawy i chaszcze na pastwiskach...

Trawa świetnie tnie sierść. Futro by się szybko wytarło. :P

Ninek - Wto Sty 01, 2013 14:43

sachma, ale pytałam o jedne szelki do dwóch sportów. Sledy nadają sie do obu, a guardy nie bardzo.
Wyprowadzać psa na szelkach na pewno nie będe. Ma być nauczony, że szelki to ciągnięcie, tylko i wyłącznie.

Sysa - Wto Sty 01, 2013 16:58

Sirius, (teraz będe pisać o ogóle ras) rozumiem, że jak się szuka psa konkretnie do czegoś to się szuka konkretnych cech.
Ale będąc hodowcą nie sądzę, żeby można było kosztem jednej rzeczy rezygnować z drugiej. Czyli u sportowych psów nie powinno się zapominać o wyglądzie, a u wystawówek o charakterze.
Nie zgodzę się, ze w miotach sportowych są same psy z dobrymi charakterami. Przecież widać jakie psy biegają, jak się zachowują między przebiegami. Są tez hodowle, które hodują psy, sprawdzające się wszędzie.
Po prostu dla mnie nie ma podziału na psy lepsze i gorsze do czegoś. Jakieś tam uwarunkowania mogą zależeć od konkretnej linii, ale co to ma wspólnego z wymyślanymi podziałami dla ogółu?

Co do zdjecia drugiego psa to ten pies ma bardzo dobrą budowę anatomiczną (o czym akurat świadczą jego tytuły, w tym BOB na Klubówce spośród 50 psów u angielskiego sędziego), odważny charakter i swietnie skupia się na człowieku. Znam go osobiście, widziałam go w róznych sytuacjach, widziałam jak swobodnie przedziera się przez haszcze (przecież on w domu ma pełno łąk z haszczami..). Jak można ludziom wmawiać, że taki pies się nie nadaje do sportu przez futro i na podstawie zdjęcia, gdzie jest podpuszony dodatkowo? :shock:
Jego inne zdjęcia, biegającego, aportującego, zwłaszcza drugie ciekawe przy tak "ociężałej, niesportowej wystawówce":
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/422542_494671367228819_894165026_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/249940_225439387485353_4817578_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/315095_275552649140693_1525573207_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/533242_494671567228799_1300058157_n.jpg
Jest to pies z krwią amerykańską sprowadzoną dla poprawy charakteru w rasie, skutecznie zresztą. To czy się komuś to futro podoba to kwestia gustu, a o tym się nie dyskutuje. Nie wypada jednak udawać, ze bez takich psów w PL mielibyśmy teraz lepsze charaktery niż teraz. Bo wielu hodowcom zależy na dobrych charakterach.
Szetlandy amerykańskie, ze swoim futrem, swobodnie sobie skaczą w agi i pasą owce. Już nie mówiąc o tym, ze mają zazwyczaj bardzo wydajny ruch, dzięki swojej budowie. Wspomniany sędzia angielski, hodowca rasy, o tym psie akurat napisał, ze był to jeden z najlepiej ruszających się szetlandów jakie kiedykolwiek widział.

W związku z tym dla mnie różnica między psami na zdjęciach, a tymi wlepionymi przez Ciebie jest jedna - więcej futra. A dla mnie futro nie powinno być żadnym wyznacznikiem podziału w rasie czy oceny przydatności danego psa do sportu. Tyle.
Każdy niech sobie biega z czym chce, po co robić te podziały? Wmawiać ludziom, ze jakiś pies się nie nadaje do sportu, bo za dużo futra/ za gruby/ za coś tam? Niech dobre psy i dobrzy przewodnicy dobrze się bawią i dają z siebie 100%. Niezależnie od ilości futra czy grubości kości, od rasy psa. Agility jest dla każdego wszak. ;)

Może warto też napisać, ze dla mnie wstawianie takich zdjęć jako przykładu typowego "showa" to manipulowanie faktami, bo jest mnóstwo szetlandów z futrem takim jak u psów "pierwotnych" i to w "liniach wystawowych". Wystarczy sobie przejrzeć wszelkie hodowle "true british type".

rudziak - Wto Sty 01, 2013 18:46

Sysa napisał/a:
Każdy niech sobie biega z czym chce, po co robić te podziały? Wmawiać ludziom, ze jakiś pies się nie nadaje do sportu, bo za dużo futra/ za gruby/ za coś tam? Niech dobre psy i dobrzy przewodnicy dobrze się bawią i dają z siebie 100%. Niezależnie od ilości futra czy grubości kości, od rasy psa. Agility jest dla każdego wszak. ;)

Ogólnie się z tym zgadzam bo biegać dla zabawy można też z jamnikiem albo mopsem. Ale jeżeli komuś zależy na wynikach lub potrzebuje psa do pracy to już nie jest mu wszytsko jedno i szuka osobnika, który będzie wydajny.

Nie jestem za podziałem na psy wystawowe i pracujące. Linia powinna być jedna. Ale to jaka być powinna a co robią hodowcy to inna sprawa. Niestety teraz to po prostu kwestia rynku. Odsetek ludzi pracujących z psami bądź uprawiających sporty wciąż nie jest duży. Tworzy się psy, które mają się podobać wizualnie, na zdjęciach, a nie o poprawnej budowie czy charakterze. Oczywiście są hodowcy, którzy starają się wyśrodkować to co dany pies w rasie powinien posiadać i chwała im za to! To jakie będzie osiągał wyniki to już pewnie wypadkowa wielu czynników, szansę rywalizowania z psami z linii pracujących mieć będzie na pewno, zresztą tak jak każdy inny pies. Ale zapewne statystycznie lepsze wyniki osiągać będą linie typowo użytkowe czy sportowe.

agacia - Wto Sty 01, 2013 19:19

Ninek, guardy jak najbardziej nadają się do dogtrekkingu i bikejoringu. Moim zdaniem o wiele lepsze do roweru sa guardy niz szelki z tym uchwytem. Oczywiście super są sledy do ciągnięcia, ale guardy nie są złe, a bardziej uniwersalne. Tylko powinny mieć jakieś podszycie, by psa nie obtrały np jak w Sachmy szelkach, ale takie możesz zamówić u tego sprzedawcy. Tylko te paski co idą wokół szyi muszą być dość ciasne, bo jak będą za luźne to będą wchodziły na staw barkowy. Jakbyś się zdecydowała szyć sledy to zwróć też uwagę by te paski co po bokach idą nie były za długie i nie wychodziły poza klatkę piersiową, bo jak się pies na ciągnie to mu będą uciskały na brzuch. No i koniecznie linka z amortyzatorem. Osobiście wolę z Manmata niż Hifiki, bo amortyzator jest na kawałku linki a nie na całej długości.
Sorgen - Wto Sty 01, 2013 19:29

Chyba masz trochę wypaczony pogląd na psy wystawowe sugerując że hoduje się je tylko na ładny wygląd :roll: Większość wystawianych psów jest w rękach osób nie posiadających hodowli. Nawet bardzo często wystawiany pies większość czasu jednak spędza w domu, nie wyobrażam sobie że ktoś by takiego psa trzymał gdyby miał skopany charakter i żyć na co dzień by się z nim nie dało ale byłby ładny na ringu. Sporo psów ćwiczących np. IPO, jeżdżących na zawody to psy które na ringach sobie fantastycznie radzą. Nie mówię tu o ONach bo u nich faktycznie jest tragiczny podział na linię show i pracującą. Ale już np. dobermany, rotty, CTRy czy sznaucery są piękne i jednocześnie dobre użytkowo.
Owszem mogę się zgodzić że w niektórych rasach pewne cechy przydatne do sporu są wyciszane bo z takim sportowym psem zwyczajnie trudno się żyje jak się nie ma obycia w szkoleniu ale sugerowanie że pies z futrem obfitym nie nada się do sportu właśnie przez fakt posiadania takiego futra jest śmieszny.

sachma - Wto Sty 01, 2013 19:38

Sorgen napisał/a:
ale sugerowanie że pies z futrem obfitym nie nada się do sportu właśnie przez fakt posiadania takiego futra jest śmieszny.

zwłaszcza, że futro można ściąć :P przykład pudle - wystawowo masa włosa, po ścięciu pięknie wyrzeźbione psy o sportowych sylwetkach ;)

rudziak - Wto Sty 01, 2013 19:48

Ja nie twierdzę, że każdy wystawowy pies ma skopany charakter. Napisałam, że są hodowcy którzy dbają o charakter, wygląd i użytkowość. No ale nie powiesz mi, że to standard w hodowlach wystawowych.
Sama mam sukę, która nie jest hodowlana a na wystawy jeździłam i zdobyłam championat. I wiem doskonale jak oceniane są psy... jak często sędzia zwraca uwagę na charakter, a dyskwalifikowanie za niewłaściwe albo agresywne zachowanie to już w ogóle jakiś mit...

katasza - Wto Sty 01, 2013 19:55

Sie wetne, ale zamowilam pierwszy komplecik od taks :mrgreen: Jestem w szoku ze za obroze i smycz wyszlo tak malo :shock: Chyba taks ma przerabane :lol:
Sorgen - Wto Sty 01, 2013 20:02

Ja uważam że bywają hodowcy którzy mają w nosie charakter swoich psów i szczeniaków które się u nich rodzą ale to wyjątki są moim zdaniem. A nie jak Ty twierdzisz wyjątkiem są hodowcy którzy o dobrą psychikę dbają. No chyba że takie obserwacje mamy różne bo interesujemy się różnymi rasami. Jestem asystentem na wystawach, widziałam nie raz i nie dwa że psy wylatywały z ringu za agresję względem innego psa i człowieka. Więc nie jest to mit, choć faktycznie uważam że za rzadko takie zachowanie jest karane przez sędziego.