Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Nashi - Czw Sie 25, 2011 13:17
Kupiłam ostatnio VL Rat Nature i moje szczury nie są z niej jakoś specjalnie zadowolone, przynajmniej na razie. W misce zostają te duże granulki - ciemnozielone i czerwone, co daje objętościowo znaczną część całego opakowania. Nie chcą ich ruszyć za Chiny Ludowe. Nie pomogło małe przegłodzenie - podchodzą do miski patrzą co w środku i idą dalej, tak co chwilę. Mam jeszcze resztkę Uczty dla Szczura (znikało wszystko), więc mieszam - dziś rano wysypywałam z miski śmieci, czyli jakieś resztki po ziarnach i wszystkie nasionka, nawet owies były zjedzone. Rzuciłam śmieci na żwirek obok miski, w środku zostały tylko te granulki. Przyszła Pola (największy łakomczuch) i jeszcze coś z tych śmieci wybierała, granulek nie ruszyła.
Szkoda mi wyrzucać taką ilość karmy, więc wzięłam trochę granulek, łyżeczkę gerberka, troszkę wody - wszystko zostawiłam, żeby namokło. Po ok 2 godzinach porozduszałam granulki widelcem, wyszła zwarta papka. Właśnie patrzę i dziewczyny wciągnęły wszystko. Mimo, że da się to jakoś skarmić to jeśli same nie zaczną zjadać tych granulek to drugi raz nie kupię tej karmy.
aneczka1-13 - Czw Sie 25, 2011 13:34
Moje nie chciały ruszać właśnie tylko tych zielonych granulek. reszta znikała zawsze.
pszczoła - Czw Sie 25, 2011 14:53
Nashi, miałam ten sam problem z Rat Nature i więcej tej karmy nie kupiłam. Ostatnio im kupiłam Beaphar "Care +" i "XtraVital", wymieszałam obie i większość zjadają. Zostawiają "tylko" czerwone granulki. Przegładzanie nie pomaga, bo jak tylko zjedzą te smakowite kąski i zostają czerwone, to Yankes ZAWSZE wywraca (metalową) miskę i wysypuje resztki poza klatkę. I patrzy na mnie tymi oczkami ze Shreka
Nie ma to jak Tima Na razie najlepsza. Trochę ziaren zostaje ale reszta znika
Gadom, nie kupuj Vitapolu. Poszukaj w zoologach, może będzie Versele Laga lub Vitakraft
Gadom - Czw Sie 25, 2011 14:58
pszczółka, znalazłem Versele Lage o dziwo w jednym zoologicznym, ale zamówienie zrobiłem na 100zł wiec w moim portfelu będzie z 10zł Nie wiem coś pomyśle, myślę ze karmy do niedzieli starczy, bo cholery zostawiają po pół miski to im dosypywać nie będę. Musze poszukać coś taniego i mało żeby starczyło do przyjścia przesyłki.
pszczoła - Czw Sie 25, 2011 15:02
Hmm, u nas w Kakadu kiedyś w promocji dostałam 0,5kg VL za 10zł Ale teraz jest za ok. 17-18.
Gadom - Czw Sie 25, 2011 15:08
pszczółka, nie chce vitapolu ale muszę coś mieć chwilowo bo wątpię ze mi przesyłka przyjdzie jutro.A w sobotę i niedziele chyba nie rozwożą. Moze gdzieś Vitakraft dostane za grosze
Nashi - Czw Sie 25, 2011 16:37
Gadom napisał/a: | Nie wiem coś pomyśle, myślę ze karmy do niedzieli starczy, bo cholery zostawiają po pół miski to im dosypywać nie będę. | Szczerze mówiąc to sam sobie rozpuszczasz szczury. U mnie nie ma następnej porcji póki poprzednia nie zniknie w całości (no, oprócz tych nieszczęsnych granulek ) i zjadają wszystko bez wybrzydzania. Sam sobie je tak wychowujesz, że czekają na coś lepszego. A jak brakuje Ci tej dychy do lepszej karmy to może pożycz od kogoś dopóki nie będziesz miał własnej kasy.
pszczółka, moje ostatecznie wciągną te granulki, ale trzeba się jednak przy tym pogimnastykować. Szkoda mi takiej ilości karmy wyrzucać, szczególnie, że moje Paskudy miski nie przewracają. Decyzja już zapadła - następna będzie Tima.
Mika29 - Czw Sie 25, 2011 16:42
Nashi, ja mam podobny problem - moje nic nie ruszają, z tego co zostaje, a też sporo karmy zostaje. Nie dosypuję - ale nic nie wcinają z tego co zostało.
Nashi - Czw Sie 25, 2011 16:51
Mika29, spróbuj sposobu ze zmiękczonymi granulkami i gerberkiem - u mnie zajadały, że aż im się uszy trzęsą. Szkoda dobrej jakościowo karmy, a to wygląda na skuteczny sposób na przemycenie. W przyszłości będę też próbowała z jogurtem, luźniejszą kaszką itp.
Mika29 - Czw Sie 25, 2011 16:52
Nashi, a dokładniej, to co robisz? Bo mi szkoda tej Timy, VL i JR
Gadom - Czw Sie 25, 2011 16:56
Nashi, no tu masz racje rozpieściłem je za bardzo,wiec przejdą teraz mała naukę do póki nie zniknie nie ma jedzenia, z czego czytałem szczur jak naprawdę zgłodnieje to zje to co ma. A wyszło tak bo na początku chciało się dla nich jak najlepiej
Co do karmy to kasa znajdzie się zawsze spokojnie jak coś, ale jakoś nie chce tak drogiej karmy kupować po to żeby później stała.
Karena - Czw Sie 25, 2011 17:02
Gadom, No ja dla swoich też chcę jak najlepiej.
Co nie oznacza, że mam je rozbestwiać
Moje wcinają suchą i nie dosypuje zanim nie zjedzą do końca.
A gerberek i inne mokre zarcie po wybiegu jak chce,żeby wróciły do klatki
Nashi - Czw Sie 25, 2011 17:04
Mika29, nie zjadają tylko granulek z VL - granulki "rozmaczam" w gerberku z dodatkiem wody (to musi trochę postać, naciągnąć ), potem wszystko rozduszam widelcem na jednolitą papkę. Naprawdę się tym zajadały, pewnie dlatego, że czuły mięso z gerbera. U mnie JR schodzi w całości i z pocałowaniem ręki , więc na nasiona nie mam sposobu. Ale chyba tylko przegłodzić, w granicach rozsądku oczywiście. Jak nie będzie nic innego to zjedzą. Gadom napisał/a: | A wyszło tak bo na początku chciało się dla nich jak najlepiej | Wiadomo, każdy chce jak najlepiej, ale trzeba też rozsądku nabrać. Krzywda im się nie stanie, a spokornieją trochę.
Gadom - Czw Sie 25, 2011 17:10
Nashi napisał/a: | Wiadomo, każdy chce jak najlepiej, ale trzeba też rozsądku nabrać. Krzywda im się nie stanie, a spokornieją trochę. |
I o to teraz będzie chodziło, koniec wybierania najlepszego trza wszystko jeść Jak tak będę robił to spokojnie karmy starczy do przyjścia Timmy
Afera1 - Czw Sie 25, 2011 19:47
Z tego co wiem to szczury nie chcą jeść tych granulek z VL czerwonych i zielonych, bo zawarta jest w nich lucerna, której nie znoszą. Moje też nigdy nie jedzą tych granulek... karma jak najbardziej fajna, jednak nie wszystkim szczurom smakuje, podobnie jak rat complete. Ja kupuję beaphar care + i xtravital i wszystko ładnie schodzi. Ostatnio spróbowałam też vitapolu premium line i też jest ok, firma idzie w dobrym kierunku.
|
|
|