To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

harpoonka - Pią Lis 12, 2010 02:11

Madziula, moim zdaniem pasożyty, ale ciężko wywnioskować ze zdjęć.
U moich szczurów wyglądało to podobnie.

Madziula - Pią Lis 12, 2010 14:24

harpoonka, masz racje to pasożyty,dzisiaj zobaczyłam na włoskach przy tyłku czerwone diabelstwo. Jadę do weta. Tylko teraz nie wiem, czy ze wszystkimi czy tylko z Tą?
quagmire - Pią Lis 12, 2010 14:28

Madziula, jak łaczyłaś i jedziesz samochodem, to zabierz wszystkie. Chociaż jeśli inne nie mają objawów, to pewni ewystarczy invermektyna nie w zastrzyku tylko na skórę - dla tej ze śladami będą raczej konieczne zastrzyki.
Nie pozwól wetowi (bo nie wiem, na ile się zna) dawać im Frontline, bo to dla szczurów niebezpieczne.

Madziula - Pią Lis 12, 2010 14:32

Jade do Puław. Wezmę tylko tą na zastrzyki a reszcie podam na skóre w domu, nie wiem jak oni sie tam znaja wiec dziekuje za wskazówki. Zapisze wszystko i jade. A dla mełej zatrzyk z invermektyny?

Edit.
Wet na moja prozbe dał invermektyne, proponował Pularyn. Wszystkie zapobiegawczo dostały ten lek, za 10 dni to samo.
Miejmy nadzieję, że będzie dobrze :kciuki:

Anomalia - Nie Lis 21, 2010 19:07

Jeśli ktoś śledził temat Narodziny miotu Q of Anahata powinien wiedzieć o co chodzi. Otóż tak - ponad miesiąc temu Quickstep dostał drugi zastrzyk przeciw świerzbowi. Dziś zauważyłam, że strupki znowu mu się pojawiły. Możliwe, aby pojawiły się ponownie, czy to tylko pozostałości po tamtym robactwu?
harpoonka - Śro Lis 24, 2010 12:25

Wiecie może, czy można u szczurów użyć Beaphar spot on na pasożyty skórne? Ale nie taki przeznaczony dla gryzoni, tylko np. dla kotów.
Byłam u weta dzisiaj, bo wcześniej kazał mi czekać aż skończymy kurację antybiotykową, a teraz sprawia wrażenie, jakby nie miał pojęcia o czym mówi :roll:
Pamiętam, że kiedyś użyłam tego specyfiku i podziałał (jak jeszcze byłam w UK), ale tamten był opisany typowo dla gryzoni.

mal - Czw Gru 02, 2010 13:45

Madziula, czy już lepiej jest szczurkowi?

moja ma tez jakieś pasożyty łudząco podobne do przedstawionej fotki ,wet dała teraz we wtorek zastrzyk i na razie obserwuje ,jak sie nie polepszy to w piątek do weta idę po dalsze wskazówki

paullla17 - Czw Gru 09, 2010 21:39

http://imagefrog.net/show.php/131779_wwww.JPG%29
czy to jest świerzb? ;/ chodzi mi o uszy, szczura mam od nie dawna ostatnio zaczęła mnie zastanawiać ta krew. Leczę je akurat iwermekryną (czy jakoś tak) na skórnie.

Anka. - Czw Gru 09, 2010 22:07

Paulla17, na moje tak, po iwermektynie już po kilku dniach powinna być widoczna poprawa.
paullla17 - Czw Gru 09, 2010 22:09

na zdjęciu źle wyszło jest to jedynie krew zero odkształceń a jednak dziwne, szczury są już o dwóch naskórnych dawkach ale nie wiem czy w takiej formie to podziała.
paullla17 - Czw Gru 09, 2010 22:11

a zdjęcie z dzisiaj, od kiedy go mam nie zauważalnym by wyglądało to inaczej a podaje leki od chwili kiedy ten do mnie przybył
Anka. - Czw Gru 09, 2010 22:16

zdjęcie jakieś wyraźne nie jest, u moich po podaniu na skóre były efekty.
najlepiej przejdź się jeszcze raz do weta, nie zaszkodzi :)
Choć ja kiedyś biegałam spanikowana leczyć Występka na świerzb, a to małżowina przez rodzeństwo ponadgryzana była, jak szalały.

paullla17 - Czw Gru 09, 2010 22:25

uszy są nazbyt brudne ale tylko u jednego osobnika, miałam zamiar wykonać jeszcze trzecie ostatnie nakropienie (mieliśmy robaki większego kalibru, wygląda na to że chyba już po nich) ale nie widać aby po tych 2tygodniach uszy się wyczyściły.
paullla17 - Pią Gru 10, 2010 11:57

chyba to jest jednak tylko brud
Madzial98 - Sob Gru 18, 2010 22:03

PROSZĘ O POMOC: mój szczur ma strupki na szyi i pyszczku, oraz bardzo się drapie. Ma także w niektórych miejscach na skórze jasno brązowe plamki. Kiedyś też tak miał. Okazało się,że to były wszoły, lecz teraz nie widzę żadnych robaczków, więc myślę, że to nie to. Czy ktoś mógł by mi pomóc dowiedzieć się co to jest, jak leczyć i jakie mogą być przyczyny? Z góry dziękuję.