To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

babyduck - Śro Mar 21, 2012 20:39

Proszę o pomoc w kwestii R/DR: http://forum.szczury.biz/...p=721134#721134
Vaco - Sob Mar 24, 2012 11:54

dumbo, agouti, self to wiem ale mam problem z sierścią.
jak był malutki miał być double rexem/fuzzem, bo był prawie cały łysy. teraz myślę że było to bardziej spowodowane zaniedbaniem. jest u mnie od grudnia i ani razu nie wyłysiał, a wygląda mi bardziej na velveteena niż słabego rexa. ale lepiej niech jakis spec potwierdzi/obali :P specjalnie starałam się uchwycić wąsy

Oli - Sob Mar 24, 2012 15:30

Vaco napisał/a:
jak był malutki miał być double rexem/fuzzem, bo był prawie cały łysy. teraz myślę że było to bardziej spowodowane zaniedbaniem
pewnie jest sheepratem ;) to są szczury, które łysieją jeden raz w życiu, w dzieciństwie. potem ich sierść może być bardziej miękka i wraz z wiekiem szybko się przerzedzić.

mnie wygląda on an velveteena

Vaco - Sob Mar 24, 2012 15:34

Oli napisał/a:
pewnie jest sheepratem
zapomniałam że jest coś takiego w ogóle :P
Bel - Sob Mar 24, 2012 15:35

Oli, więc teoria, że łysieją tylko raz w życiu mija się z prawdą ;) każdy rex na starość łysieje więc te zaliczają łysinę 2x w życiu :rotfl:
Oli - Sob Mar 24, 2012 15:43

Bel napisał/a:
każdy rex na starość łysieje
nie każdy :] z tych co miałam do tej pory to sheepraty miały/mają wyraźne przełysienia, standardowe rexy nie łysiały/łysieją tak wyraźnie.
nimka - Pon Mar 26, 2012 07:45

Oli napisał/a:
Bel napisał/a:
każdy rex na starość łysieje
nie każdy :] z tych co miałam do tej pory to sheepraty miały/mają wyraźne przełysienia, standardowe rexy nie łysiały/łysieją tak wyraźnie.

a w którym momencie zaczyna się te "łysienie na starość" u rexów? Moja Miśka ma rok i prawie 2 miesiące, a nadal ma bardzo ładną gęstą sierść (tyle że u niej cały czas widać prześwitującą różową skórę, szczególnie na grzbiecie, ale samej sierści ma dużo). Chyba ze można uznać, że skoro widać jakiego koloru ma skórę, to tej sierści nie jest tak dużo jak mi się wydaje ;) Ona jest biała (sierść), więc może skórę lepiej widać niż u ciemnych?

quagmire - Pon Mar 26, 2012 10:24

nimka, wszystko zależy od szczura, to zazwyczaj genetyczna tendencja - jedna łysieją szybko, inne wolniej, a inne prawie wcale.
mmarcioszka - Śro Mar 28, 2012 13:34

Znalazłam zdjęcie mojej Lidki i chciałam zapytać jakiego była koloru? Oczy są dark ruby.

majlena - Śro Mar 28, 2012 18:31

może blue-beige? http://www.afrma.org/ratselfs.htm#bluebeige. wygląda podobnie, choć Lidka trochę bardziej beż się wydaje.
Oli - Śro Mar 28, 2012 18:33

mmarcioszka, jak dla mnie to beige, ale ma dziecięce futerko, więc może była trochę inna później.
mmarcioszka - Śro Mar 28, 2012 18:34

Zdecydowanie nie blue. Ona była biszkoptowa ;) Podejrzewam beige, ale chciałabym usłyszeć opinię bardziej doświadczonych. Fakt, że to dziecięce futerko, ale bida nie dożyła zmiany na dorosłe... Miała bardzo ciemne oczy-na początku wydawały mi się nawet czarne.
Oli - Śro Mar 28, 2012 18:43

mmarcioszka, beige (beżowy), nie wiem gdzie ty widzisz blue w mojej wypowiedzi... :drap:
mmarcioszka - Śro Mar 28, 2012 18:45

Oli, majlena napisała blue ;) Do Ciebie odniosła się druga część mojej wypowiedzi - o niedożyciu do zmiany futra.
Oli - Śro Mar 28, 2012 18:51

mmarcioszka, ah, spoko, nie widziałam wypowiedzi majleny, a nie cytowałaś :oops: