To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Layla - Pon Lut 16, 2009 11:24

Mazoku napisał/a:
nawet 10letnie dziecko.
ok, to akurat mój poziom w tej dziedzinie :D
Mangusta - Pon Lut 16, 2009 11:33

Layla, kupujesz sobie japąka? :hyhy: kup sobie jakąś inną brachypelmę, smithi, auratum, boehmei, emilia, są identyczne w obsłudze a ładniejsze kolorystycznie ;)
Layla - Pon Lut 16, 2009 11:35

Mazoku napisał/a:
Layla, kupujesz sobie japąka?
Planuję, ale nim urobię chłopa, miną wieki.
Mazoku napisał/a:
emilia
O matko, Emilia! :serducho:
Mangusta - Pon Lut 16, 2009 11:37

urób urób! przecież posiadanie japąka jest takie lateksowo-szatańskie :hyhy: a wcale nie drogie :D
Layla - Pon Lut 16, 2009 11:39

Mazoku napisał/a:
przecież posiadanie japąka jest takie lateksowo-szatańskie
Weź, leżę :rotfl:
Misquamacus - Pon Lut 16, 2009 19:29

A ja mam znowu pytanie do tych co czas mają :D
Pojawiła się kolejna fajna oferta, a moje 2 pajunki jak słusznie koleżanka wcześniej stwierdziła to za mało :P
Kto by przejrzał i powiedział co się nadaje ? :D
Bo ja czytam i czytam i mam mętlik w głowie już, bo każdy pisze co innego :roll:
Puki co mam gienię i kędziorka.
http://www.terrarium.com....ic.php?t=340038
Dzię-ku-je-myyyy :twisted:
ps. Tym razem nosi mnie na coś pajęczynującego :twisted: A mojej chromki ni ma ;(

yoshi - Pon Lut 16, 2009 19:50

Holothele incei
Cyriocosmus perezmilesi - to trochę też szybsze i mocniej jadowite, ale nie jakieś straszne
Psalmopoeus sp. pajęczynuje
Pterinochilus murinus - ale w przypadku tego możesz nie czuć się jeszcze na siłach ;) Choć ja z niby dla początkujących skoczyłam na te dla zaawansowanych, i zawsze się martwiłam czy będę gotowa na te diabełki, ale odkąd je mam bardzo zmieniłam do nich podejście.

Misquamacus - Pon Lut 16, 2009 20:04

Aght ;) słoneczny jest przeboski poprostu ! :twisted: :twisted: :twisted:
Gorzej jak skoczy mi do szyji, zagryzie, zeżre itp itd ;) :roll: :lol:
Czyli na początek będzie pewnie jakiś nadrzewniak, tylko który rośnie najmniejszy ? :mrgreen:

Naciol - Pon Lut 16, 2009 20:08

cambri. Spokojna, zwiewa jak otwieram pudełko, nie rzuca się, ale to jeszcze dziecko jest.
Misquamacus - Pon Lut 16, 2009 20:11

Ale przeciez toto rośnie do 20cm z odnóżami :shock:
Za kolosy dziękować :wink:

Naciol - Pon Lut 16, 2009 20:17

A tam kolos. Poradzisz sobie, ja mam arachnofobię - okej, już się prawie wyleczyłam - i jest to mój pierwszy pająk.
nezu - Pon Lut 16, 2009 20:26

Powiem wam tylko, że zadziwia mnie stopień zaptaszorowania się naszego szczurzego forum w ostatnim czasie. :twisted:
Co, dodam, niezmiernie mi się podoba. :mrgreen:

Anonymous - Pon Lut 16, 2009 20:55

Bo na naszym forum nie atakuje juz GMR, tylko GMS :P
yoshi - Pon Lut 16, 2009 21:08

taliban27 napisał/a:
Podpisuję się pod tym i oczywiście mam zgodę na rozpowszechnianie tego... :mrgreen:
Matusz napisał/a:
Często spotykam się z odstraszaniem mlodych stażem "ptasznikowcow" od rodzajow typu
-Poecilotheria sp
-Pterinochilus sp
-Ceratogyrus sp
-Heteroscodora sp
-Stromatopelma sp
-Chilobrachys sp
-Haplopelma sp etc.
Powody Ci zaawansowani daja rozne "bo nie podolasz"; "bo Cie ukasi", "bo to silnie jadowity potwor". Ci co tak pisza sa radykalnie smieszni z podtekstem żałosni. Odstraszaja was od czegos, co nie jest ani straszne, ani niebezpieczne (no chyba ze macie zamiar robic cos sprzecznego z ogolnie przyjetymi zasadami. Zarazem Ci "zaawansowani" dziwia się, ze chca wprowadzic ustawe... Jak pisza glupoty, na których opieraja się Ci na stolkach, to nie maja się czego dziwic. Jeżeli nowy chce zaczac hodowac jeden z powyzej wymienionych rodzajow, nie widze zadnych przeciwskazan. Pamietac musi jednak, żeby trzymac takiego pajaka od najmniejszego z możliwych stadiów (L1-L2). Taki pajak nie wyrzadzi krzywdy mu, nie zabije calej rodziny, jak to "znaffcy" pisza. Jedyne co to ucieknie z kliszowki i albo go znajdziemy, albo zginie gdzies w czelusciach mieszkania. Pewnie spece od "tworzenia mitu"napisza zaraz "ale pajak urosnie". Ale w iscie mmorpgowskim stylu skometnuje to haslem "rotflmfao". Pajak owszem urosnie, ale w 1,5roku. W tym czasie urosnie tez nasza wiedza i obycie się z tym pajakiem. Prawda jest taka, ze czesciej doswiadczeni terrarysci sa kasani, poprzez zgubna w skutkach rutyne. "Swierzak" uwaza, ze strachu? Z respektu? Wybierzcie wlasciwa odpowiedz. Zdrowy rozsadek, zimna krew i pinceta to przepis na fajnego agresora i bezpieczna jego hodowle. Wiek nie ma tu dużo do gadania. Znam ludzi którzy zaczynali z tymi pajakami w bardzo mlodym wieku bez wiekszego problemu. Jeżeli ktos pisze "kup brachypelme na start" i to jest wg niego "przygotowanie", to tez jest z leksza smieszny. Rownie dobrze można wstawic kamien do terrarium. A hasla w stylu "psalmopeus sp przygotuje Cie do hodowli poe"?? Czym się rozni mloda poe od psalmo?? Kolorkiem?? Zachowanie, szybkosc jest ta sama, co innego jak podrosnie, ale tak jak mowilem, wraz z wzrostem pajaka rosnie wasze doswiadczenie, a żeby nauczyc się hodowac poe, nie da się jej zastapic innym pajeczym substytutem, trza ja hodowac. To samo analogicznie można przelozyc na inne "grozne" nadrzewne. Z naziemnymi jest podobnie. Daja jako substytut gienie, ale ona jest za mlodu dokladnie taka sama jak Pterinochilus sp, Ceratogyrus sp itd. Najbardziej bawia mnie hasla o morderczych podziemnych pajakach. To już szczyt cynizmu. Podziemny pajak woli swoja dziure i w niej siedzi, jak ma gdzie kopac. Problem jest jedynie z przenoszeniem... niby... Wystarczy bezpiecznie wywabic pajaka z nory, nakryc go malym pojemnikiem, podlozyc wieko i po problemie. Podobnie można postepowac z naziemnymi i nadrzewnymi. Wywabic, nakryc, zamknac. Wposzczajac pajaka do terra postepujemy w kolejnosci odwrotnej.

To tyle jeżeli chodzi o moje podejscie do hodowli pseudogroznych ptasznikow, które swoimi mitami dorownuja hydrze czy cerberowi. Dzieki super "znaffcom".

ja się nie pytałam o zgodę, ale nigdzie nie ma napisane że nie wolno publikować lub o zgodę się pytać, tekst jako post na forum, więc nie ma co znów przesadzać z tymi prawami autorskimi ;)

Anonymous - Pon Lut 16, 2009 22:48

helpmi.
Jak wy wyciagacie swierszcza?
Ja zanim wyciagne cztery swierszcze (jeszcze dwa musza byc mniejsze, a jeden spory) to mija polgodziny, wyzwe je jak tylko to mozliwe i wsciekam, ze pozniej mam nerwice caly dzien ;p