To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

landrynka - Śro Kwi 15, 2009 23:16

Mazoku, jaka ona fajna ;P

ja kilka razy macałam węża, w tym raz albinosa biało-żółtego, fajne toto w dotyku

kiedyś moze się zdecyduję, ale nie w momencie posiadania szczurów. dziwnie tak tu mieć swe kochane szczurki, a tu żarcie dla węża.

runa - Czw Kwi 16, 2009 07:44

dobra ja sobie moze podaruje serie głupich pytan laika...poczytam trpche w wolnej chwili, ciekawi mnie jak wygladaja relacje wlasciciel - wąż, czy one sie przywiązują?jak odbierają "teren"-mieszkanie itd.
yoshi - Czw Kwi 16, 2009 09:08

przyzwyczajają się ;) do wyciągania, do siedzenia na człowieku, potrafia nawet "zasnąć" :mrgreen:
Anonymous - Czw Kwi 16, 2009 10:04

http://images40.fotosik.p...6e32337a99m.jpg - jesssu, ale ona jest niesamowita, węże są niesamowite, maja to coś, jak szczury.
A Pomidydka dasz?

Mangusta - Czw Kwi 16, 2009 11:18

zrobię ogólną sesję zdjęciową wszelkiego mojego tałatajstwa, na weekendzie może :) pomęczę się trochę więcej z oświetleniem i innymi bzdetami to będą lepsze foty.

runa napisał/a:
czy one sie przywiązują?jak odbierają "teren"-mieszkanie itd.
właściwe trochę inaczej od dusicieli. zboż pierwsze co chce zrobić to zwiać do najciemniejszej dziury, rzadko bywa tak że zaśnie w rękawie czy gdzieś na poziomie brzucha, zaraz szuka możliwości ucieczki. przyzwyczajają się na tyle by nie wyrywać się z ręki i nie bać dotyku. boasy są już bardziej kontaktowe, Migot woli mi się owinąć wokół ręki i spać zamiast zwiewać, choć na długo jej nie wyciągam bo za młoda jest jeszcze na pokojowe temperatury. zbożówka nie poznaje właściciela, boas już tak, w sensie że na rękach u obcego widać niepewność w ruchach i dużą rezerwę na ewentualną obronę.

ogólnie najfajniejsze pod względem oswajania są duże jaszczurki, legwany, warany albo agamy. bardzo inteligentne zwierzęta, dumne i spokojne (choć ponoć agamy to już większe głupawki :) ), poznają właściciela, miejsce, mają rozbudowane systemy mowy ciała itp :)

Migot wczoraj zjadła mrożonkę z kompletnie innego miejsca niż zazwyczaj i praktycznie bez foszenia :mrgreen: ale żem dumna!

runa - Czw Kwi 16, 2009 12:14

no to chyba duzy krok dla Was-to zjedzenie mrozonki.
kurcze agamy i warany w domach? dość przerażające..ale ze mało wiem to nie będę dyskutować.Ja ostatnio w zoologu podziwiałam piękne zbożówki zdaje się...nawet przeszło mi przez myśl jakby to było mieć takie cudo w domu.Jestem chyba raczej z tych ktore w kazdym zwierzęciu widzą piękno.A kiedyś Mazorku widziałam Twoje i tego giganta zdjęcie-powiem Ci robi wrazenie!!! :twisted:

Mangusta - Czw Kwi 16, 2009 12:30

runa napisał/a:
kurcze agamy i warany w domach? dość przerażające..
a co w tym przerażającego? toż to są w znaczącej większości niesamowicie łagodne stworzonka, i jedno i drugie miałam na rękach :)

no Miśka(pyton tygrysi) jest gigant, i do tego w ciąży... a ponoć urośnie jeszcze drugie tyle ;]

Anonymous - Czw Kwi 16, 2009 13:21

Mam znajomą, któa też uważała, że jej waran jest spokojny i nic go nie rusza, do momentu jak nie dał nagle nogi co zaowocowało rozoraniem jej ramienia do kości. :D
runa - Czw Kwi 16, 2009 13:42

Mazoku napisał/a:
runa napisał/a:
a co w tym przerażającego? toż to są w znaczącej większości niesamowicie łagodne stworzonka, i jedno i drugie miałam na rękach :)

no Miśka(pyton tygrysi) jest gigant, i do tego w ciąży... a ponoć urośnie jeszcze drugie tyle ;]

dlatego że kojarzę je z wolnością...agamy szybkie wariatki rozkładające swoje piękne kołnierze....warany wielkie ciężkie jaszczury tłukące się na plaży... :roll:
kojarze je z pięknym otoczeniem przyrody...a nie mieszkankiem w bloku tudzież wypasionej willi z ogrodem...ot. :wink:

Mangusta - Czw Kwi 16, 2009 16:03

runa napisał/a:
dlatego że kojarzę je z wolnością...agamy szybkie wariatki rozkładające swoje piękne kołnierze....warany wielkie ciężkie jaszczury tłukące się na plaży... :roll:
agamy nie kończą się na agamach kołnierzastych ;P które są swoją drogą bardzo ciężkie w utrzymaniu. są drakony, są hydrozaury, pogony, łojesu czego tam nie ma... od 20cm maluchów po półtorametrowe giganty, od typowo pustynnych do całkowicie wodnych.

Viss napisał/a:
Mam znajomą, któa też uważała, że jej waran jest spokojny i nic go nie rusza, do momentu jak nie dał nagle nogi co zaowocowało rozoraniem jej ramienia do kości. :D
no bo warany są spokojne, tylko czasami mają swoje fochy i trzeba zawsze brać poprawkę na możliwy protest ;) z resztą jest waran i jest waran - stepiaki są łatwe do ułożenia ale szybko dziczeją jeśli nikt się nimi nie zajmuje, warany nilowe to już zupełnie inna bajka...
runa - Czw Kwi 16, 2009 16:09

Mazoku, :shock: no dobra uprzedzałam ze ja laik jestem..rozumiem ze takie mini agamki w domach ..okej..a mini warany też?
bo jak widze w myslach giganta z programu przyrodniczego leżącego w salonie na kanapie..... :lol:

Mangusta - Czw Kwi 16, 2009 16:17

warany z komodo są pod ścisłą ochroną i nie można ich ani wywozić, ani rozmnażać w hodowlach ;) większość nie rośnie więcej jak 1,50m z ogonem.
runa - Czw Kwi 16, 2009 16:22

no i wątpliwości rozwiane ;)
hmm....takie 1,50 metra na kanapie...to też nie byle co :roll:

yoshi - Czw Kwi 16, 2009 17:02

runa napisał/a:
Mazoku napisał/a:
runa napisał/a:

kojarze je z pięknym otoczeniem przyrody...a nie mieszkankiem w bloku tudzież wypasionej willi z ogrodem...ot. :wink:

hihihi :D a wiesz że jest waran który dorasta do tylko 20 cm :lol1: tak samo jak agamy ;p np. Phrynocephalus theobaldi również dorastająca do ok 20cm :lol1:

runa - Czw Kwi 16, 2009 17:09

tak,teraz już wiem :P :mrgreen:
ee to kurduple :roll: